Cupa Davis | România a învins Zimbabwe, 4-1. Marius Copil a adus punctul decisiv, iar un jucător de 17 ani a debutat în echipă și a stabilit scorul final. Doar la dublu echipa a mers lin în meciurile cu miză

Cupa Davis | România a învins Zimbabwe, 4-1. Marius Copil a adus punctul decisiv, iar un jucător de 17 ani a debutat în echipă și a stabilit scorul final. Doar la dublu echipa a mers lin în meciurile cu miză
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • România – Zimbabwe, 4-1 în Cupa Davis, în turul I al Grupei a II-a Europa / Africa.
  • Echipa lui Gabriel Trifu încheie cu victorie un duel cu o echipă modestă pe hârtie, dar care ne-a produs totuși emoții. Draoș Dima (vineri), Florin Mergea și Horia Tecău (sâmbătă, la dublu) și Marius Copil (sâmbătă) au contribuit cu câte un punct la câștigarea confruntării.
  • Succesul cu Zimbabwe ne lasă totuși pe loc, pentru că,  în condițiile recent apărutelor modificări structurale ale competiției pe națiuni din tenisul masculin, în Grupa a II-a nu au fost acum dueluri care să genereze automat nici promovarea, nici retrogradarea.
  • Pe fondul unei evoluții șterse a numărului unu din tenisul românesc masculin – Marius Copil, echipa României a suferit în fața unui adversar cu vizibilitate zero în circuitul ATP de la dispariția fraților Black (specialiști ai probei de dublu). Doar la dublu, diferența de valoare s-a văzut clar pe teren și pe tabelă, chiar și în condițiile în care Florin Mergea a lipsit mult la final de 2018 și început de 2019 din cauza problemelor fizice.
  • Puținii spectatori din tribune au reușit să întrerupă și mai mult o evoluție și așa fragmentată a tricolorilor, nu o dată putându-se auzi soneriile telefoanelor.
     
  • Meciul 1 (vineri): Marius Copil (80 ATP) – Benjamin Lock (546 ATP) 4-6, 5-7, într-o oră și 48 minute. Cel mai bun jucător de simplu implicat în această confruntare a fost de nerecunoscut. Arădeanul a avut un mesaj sincer pentru colegi și fanii români, după meci.
  • Meciul 2 (vineri): Dragoș Dima (327 ATP) – Takanyi Garanganga (449 ATP), 6-3, 6-3, întro oră și 23 de minute. Obișnuit să evolueze mai ales pe zgură, Dima a reușit să readucă liniștea în echipa lui Gabi Trifu, evoluând curat în spatele serviciului (1 singur punct cedat din 20 jucate cu serviciul doi, 81% procentaj de reușită în spatele primului serviciu) și contabilizând multele erori ale adversarului său (peste 30 de greșeli neforțate, 9 duble greșeli).
  • Meciul 3: Horia Tecău/ Florin Mergea – Benjamin Lock/ Courtney John Lock 6-1, 6-4. Vicecampionii olimpici de la Rio au dus în avantaj echipa lui Gabi Trifu, cu o evoluție autoritară la dublu și o victorie clară în fața fraților Lock.
  • Meciul 4: Marius Copil (80 ATP) – Takanyi Garanganga (449 ATP) 6-4, 7-5. Arădeanul a luptat două ore pentru a răzbate într-un meci în care jocul nu i-a fost, din nou, la cele mai înalte cote.
  • Meciul 5: Juniorul Filip Jianu a debutat în echipa României, fiind trimis în ultimul meci, fără miză („dead rubber”) de căpitanul Gabriel Trifu. Sportivul în vârstă de 17 ani a stabilit scorul final al confruntării, 4-1, cu o victorie în minimum de seturi, 6-3, 7-5 în fața lui Mehluli Don Ayanda Sibanda (o oră și 14 minute de joc)

â–º VICTORIE, MARIUS COPIL; 6-4, 7-5. Arădeanul închide fără emoții pe serviciu și aduce victoria echipei României în confruntarea cu Zimbabwe, 3-1 la general.

â–º Momentul declicului. Copil simte că are nevoie de ceva mai mult, pune mingile lung în teren și înceoe cu 0-40 game-ul de retur. Românul returnează decisiv și obține un break izbăvitor, la o oră și 54 de minute de la startul partidei. Marius servește pentru victorie la 6-4,  6-5.

â–º Copil nu stă la discuții pe serviciu, egalând scorul cu hold la 15. 6-4, 5-5

â–º Șase mingi de break irosite de Copil, la 4-4 în setul secund și două răbufniri. Dificultățile de a se desprinde în fața unui adversar mai modest îl fac pe Copil să se inflameze într-un game 9 al setului doi în care a avut 15-40 pe serviciul adversarului din Zimbabwe. Marius a văzut mingea lui Takanyi afară, arbitrul de linie a indicat minge bună, scorul urcând astfel la egalitate. După o fază similară consumată în primul set, care l-a inflamat pe Trifu, Copil s-a lamentat arbitrului. O nouă minge de break i-a fost anulată de Garanganga cu un bine-cunoscut deja serviciu imparabil. Al patrulea breakpoint, jucat cu mingea a doua de african, a descătușat ofensiva jucătorului de pe poziția 449 ATP: a atacat în lung de linie  succesiv, a finalizat cu voleu.

După un avertisment primit pentru depășirea timpului dintre servicii, Garanganga a irosit minge de game cu a șasea dublă greșeală a meciului – moment salutat zgomotos din tribună. Nervii s-au mutat rapid de partea cealaltă a fileului, Garanganga fiind exasperat de faptul că fileul i-a scos o minge mult în out, oferindu-i lui Marius un nou breakpoint. Cum a salvat? Evident, grație serviciului. Cu lovituri de rever spectaculoase, un lob excelent, Copil s-a îndreptat către o nouă minge de break, la peste 10 minute de la startul game-ului. Înfuriat de reacțiile din tribună venite chiar și în timpul schimbului, Garanganga a salvat din nou, lovind impresionant cu voleul și a trecut până la urmă linia de finiș cu un nou game în buzunar, spre 5-4 în manșa secundă.


Marius Copil a simțit, pentru a doua oară în partidă, că arbitrii i-au refuzat incorect un break.

â–º Deși sala nu este nici pe departe plină, primim o nouă palmă în ceea ce privește educația în materie de joc de tenis, după ce telefonul unui spectator sună consecutiv, întreurpând timp de câteva zeci de secunde duelul dintre Copil și Garanganga. Ochii se îndreaptă spre tribună, jucătorii așteaptă, Marius se sprijină în rachetă, pleacă apoi de la linie, nerăbdător. Takanyi închide din nou tura pe lansare la 0, păstrând avantajul în manșă, la 4-3.

â–º Copil, cu o frecvență a primului serviciu de doar 53% (cu reușită de 100% în spatele acestuia) egalează situația în manșa secundă, 3-3.

â–º Mai sigur pe execuțiile cu dreapta, Garanganga duce scorul la 3-2 în setul doi, cu un prim game alb pe lansare.

â–º Start liniștit de set doi. Ambii jucători trec cu destulă lejeritate de turele de lansare. 6-4, 1-2

â–º SET MARIUS COPIL. Arădeanul are nevoie de 57 de minute pentru a câștiga primul set, 6-4. Cu doar patru puncte câștigate în plus față de adversarul său, Copil se impune într-un set în care, din nou, jocul său a fost departe de nivelul său maxim.

â–º Copil va servi pentru câștigarea primului set, la 5-4, în condițiile în care se joacă deja de 50 de minute. Garanganga a avut parte de un game lejer pe serviciu după cedarea break-ului.

â–º Marius Copil suferă în continuare, dar confirmă break-ul: greșește primele două puncte pe lansare, declanșează atacul prea rapid cu reverul și oferă două mingi consecutive de rebreak, la 15-40. O salvează pe prima, jucând la greșeala adversarului, fără să își asume vreun risc, pe a doua – cu un prim as al meciului, se încurajează după un nou serviciu nereturnabil care îi aduce minge de game și avansează la 5-3 după ce Garanganga trimite un retur mult în out.

â–º BREAK COPIL: românul preia conducerea 4-3, după 40 de minute în care nu s-a simțit prea confortabil. În al treilea game consecutiv, Marius Copil are minge de break pe serviciul lui Takanyi Garanganga, însă africanul trimite un serviciu uriaș și se salvează în primă fază. Cu răbdare de pe linia de fund a terenului, Copil obține un nou break point, însă Garanganga replică la fel de eficient, cu un serviciu unu țintit spre reverul românului. A treia minge de break a game-ului vine pentru Marius la finele unui punct construit cu atenție cu slice-ul și închis cu o accelerare cu reverul în lung de linie. După două execuții aproape perfecte la mingi de break, Garanganga cedează în final, forțând la serviciu și comițând dublă greșeală.

â–º Marius Copil trece peste momentul de frustrare, chiar dacă în startul game-ului pe serviciu pare afectat. Revine însă cu patru puncte consecutive de la 0-15 și egalează scorul la 3.

â–º Break refuzat de o greșeală a arbitrului de scaun. Marius alternează schimburile în care face ravagii cu lungimea mingii sale, însă în jocul său apar încă prea multe greșeli – așa cum se întâmplă pe a doua sa minge de break în partidă, când vede bine oportunitatea de a lovi contre-pied, dar nu poate trece mingea peste banda fileului. Arbitrul de scaun întoarce o decizie de la linie la minge anunțată out, într-un punct important (break point în favoarea lui Marius). este rândul lui Gabi Trifu să protesteze, arătându-i oficialului cât de mult spațiu a existat între locul în care a aterizat mingea și linia de fund a terenului. În absența sistemului Hawk-Eye însă, arbitrul de scaun este suveran, iar Copil, cu break scos din buzunar de această decizie eronată, nu mai reușește să câștige vreun punct în game,

â–º Copil deschide game-ul pe lansare cu două servicii care îi aduc acele atât de necesare puncte ieftine. Marius ajunge la 40-0 după o reacție bună la fileu și un pic de ajutor de la banda fileului. Egalează la 2, cu hold la 15.

â–º Primă șansă de break irosită de Copil. Marius încearcă o accelerare în lung de linie spre reverul adversarului săi, însă îngroapă mingea în fileu la 30-30. Garanganga protestează după un atac ratat cu dreapta în lung de linie, la minge de game, însă arbitrul nu se clintește. Copil își oferă o primă minge de break în meci după o scurtă bine mascată, la care africanul nu poate ajunge. Garanganga salvează cu două servicii nereturnabile, trece în avantaj, dar este întors la egalitate de jocul de baseline evident superior al lui Marius. Totuși, sportivul din Zimbabwe reușește să supraviețuiască celui mai lung game al startului de meci, ajutându-se de două servicii bine executate. Copil – Garanganga 1-2

â–º Garanganga trece fără emoții testul primului serviciu, greșind însă în singurul schimb de mingi prelungit. Copil este un jucător grăbit în raliu, este pasat în punctul doi de african, însă servește excelent de două ori, la 30-30, închizând game-ul cu serviciu doi pe corp, eficient. 1-1

â–º Marius Copil revine pe teren în Sala Polivalentă din Piatra Neamț. Arădeanul recunoștea la conferința de presă că vineri a evoluat la sub 50%. Acum, luptă pentru a aduce punctul victoriei României în fața reprezentativei din Zimbabwe. Garanganga deschide cu serviciul.

â–º GAME, SET, MECI Florin Mergea / Horia Tecău, 6-1, 6-4, în 62 de minute.

â–º Tecău se impune fără emoții la serviciu, ducând dublul României la un game de victorie și preluarea conducerii la general. 6-1, 5-3

â–º 53 de minute de joc, 51 de puncte câștigate de perechea Tecău / Mergea și 18 din 18 puncte făcute de tricolori în spatele primului serviciu. 6-1, 4-3

â–º Abia în cel de-al 11-lea game al meciului, Horia Tecău a pierdut un punct pe serviciu. Partida rămâne însă la discreția cuplului trimis în teren de Gabriel Trifu. 6-1, 3-1

â–º BREAK în debut de set doi, chiar pe serviciul mai puternicului Benjamin Lock. Horia le face viața grea cu returul, Florin cu reverul și nici soluția „zid la fileu” nu îi ajută pe sportivii din Zimbabwe. 6-1, 1-0

â–º SET TECĂ‚U / MERGEA, 6-1, în 23 de minute. Florin pune pe tabelă al patrulea game la zero în contul echipei României. În total, românii au câștigat de trei ori mai multe puncte decât adversarii lor, 27-9.

â–º Courtney John Lock își pierde și a doua tură de serviciu, Florin Mergea fiind extrem de atent.

â–º Benjamin Lock, cu serviciul său puternic, rupe seria românilor, apărându-și și cu o doză de șansă lansarea, după egalitate. Cel mai lung schimb de mingi, complicat de o minge lovită greșit de africani, le-a revenit până la urmă oaspeților, după lovituri ca de demonstrativ. Tecău reface însă prompt diferența de trei game-uri, cu hold la zero, pentru 4-1.

â–º Mergea confirmă break-ul la serviciu. După 11 puncte consecutive făcute de români, perechea din Zimbabwe punctează pe tabelă, întrucât, cu câteva greșeli de picior anunțate de la linie, „Dodo” comite două duble greșeli consecutive, însă apoi game-ul revine alor noștri, la 30. 3-0

â–º STARTUL PERFECT. Tecău și Mergea returnează bine, găsesc spațiile libere între cei doi frați Lock sau pe lângă aceștia, iar mingile lor nu primesc răspuns. Break la zero și un 2-0 care aduce o doză în plus de calm pentru George Cosac și Ilie Năstase, aflați la marginea terenului.

â–º Horia Tecău deschide confruntarea la serviciu. Echipa din Zimbabwe este formată din doi sportivi înalți (1,93 m – Courtney John și 1.98 m – Benjamin). Constănțeanul servește impecabil, Florin Mergea îl susține cu intervenții agile din apropierea plasei, iar game-ul le revine la zero.


România reia confruntarea cu Zimbabwe de la scor egal, 1-1, partida de dublu în care urmează a fi implicați Horia Tecău și Florin Mergea, împotriva fraților Lock căpătând și mai multă importanță.

România contează pe vicecampionii olimpici din 2016, de la Rio, în timp ce pentru Zimbabwe va evolua o pereche cu 8 titluri ITF câștigate împreună începând cu 2016.

11 victorii și 5 înfrângeri la dublu este palmaresul lui Florin Mergea în echipa de Cupa Davis a României.

16 victorii și 9 înfrângeri la dublu este palmaresul lui Horia Tecău în echipa de Cupa Davis a României.

Ultima înfrângere în Cupa Davis pentru cuplul Tecău / Mergea a survenit în 2015, în partida cu Slovacia (5-7, 3-6, 3-6 cu Martin / Zelenay)

Programul meciurilor din confruntarea România – Zimbabwe

Sâmbătă, de la ora 12:00

  • Horia Tecău/ Florin Mergea (33 ATP/441 ATP la dublu) – Benjamin Lock/ Courtney Lock (259 ATP/680 ATP la dublu), urmat de
  • Marius Copil (80 ATP) – Takanyi Garanganga (449 ATP), urmat de
  • Dragoș Dima (327 ATP) – Benjamin Lock (546 ATP)
  • Meciurile se dispută după sistemul „cel mai bun din trei seturi”.
  • Schimbarea formatului competițional al Cupei Davis lasă, pentru moment, duelul România – Zimbabwe fără miză, în condițiile în care cele 12 confruntări din Grupa a II-a nu asigură nici promovarea automată a învingătoarelor în Grupa I pentru sezonul următor, nici retrogradarea învinselor în Grupa a III-a. Doar învingătoarelor partidelor din Grupa I le este garantată promovarea în meciurile de calificare pentru turneul finalal Cupei Davis, ediția 2020.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo a reacționat după episodul de la București, iar internetul ”a explodat”
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea anului?
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Marian Iancu are un verdict surprinzător asupra scorului dictat de UEFA la România - Kosovo!
Marian Iancu are un verdict surprinzător asupra scorului dictat de UEFA la România - Kosovo! "Comisia reţine ce am făcut.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
Este ştirea momentului, toţi românii aşteaptă de decenii aşa ceva
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut nicio șansă. Șapte copii au rămas fără tată
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al patrulea nu a mai avut…
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de…
Doliu în muzica populară. A lovit tragedia, deces în condiţii suspecte: O veste tare tulburătoare
Doliu în muzica populară. A lovit tragedia, deces în condiţii suspecte: O veste tare tulburătoare
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Liga Naţiunilor: România - Kosovo. Meciul a fost abandonat. Jucătorii naţionalei Kosovo nu s-au mai întors pe teren
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce și-au spus
×