Cuplul declarat de lesbiene din tenis, duel în premieră în circuitul WTA. Urmează o confruntare cu o româncă
Greet Minnen (21 de ani, 123 WTA) și Alison Van Uytvanck (25 de ani, 65 WTA), cuplul declarat de lesbiene din tenisul mondial, s-au întâlnit pentru prima oară într-un meci direct, luni, la turneul de la Karlsruhe (Germania).
Cele două belgience au mai evoluat împreună la dublu, însă competiția din Germania le-a adus pentru prima dată față în față, din postura de adversare. Învingătoare a fost Alison Van Uytvanck. Tenismena mai experimentată dintre cele două, în vârstă de 25 de ani, s-a impus cu 6-4, 1-6, 6-1, după o oră și 46 de minute de joc, și s-a calificat în turul secund.
Urmează o confruntare cu o româncă
În faza următoare de la Karlsruhe, turneu dotat cu premii totale în valoare de 125.000 de dolari, Alison Van Uytvanck o va întâlni pe Laura Ioana Paar, fostă Andrei. Românca a cunoscut cea mai bună performanță a carierei anul acesta, la 30 de ani, când a ajuns în premieră în turul secund al unui turneu WTA. S-a întâmplat în luna mai, la Nurnberg, când a trecut de olandeza Quirine Lemoine, iar ulterior a cedat în fața conaționalei Sorana Cîrstea. În prezent, Laura Ioana Paar ocupă poziția 253 în ierarhia WTA.
Minnen și Van Uytvanck au stabilit o premieră și la Wimbledon 2019
Cuplul format din Alison Van Uytvanck și Greet Minnen a devenit primul de acest fel care concurează în tenisul profesionist la dublu. Cele două au trecut în primul tur al probei de dublu, la Wimbledon, de Freya Christie și Katie Swan, scor 7-5, 6-2. Cele două se află într-o relație de trei ani, însă primul meci împreună pe terenul de tenis a avut loc la ediția din acest an de la Wimbledon
Îndemn la deschidere
Van Uytvanck și-a recunoscut public orientarea sexuală și faptul că se află într-o relație cu Greet Minnen într-un interviu acordat în februarie 2018: „În curând ne vom muta împreună. Ne simțim foarte fericite împreună și asta este ceea ce vrem să arătăm lumii. Nimeni nu trebuie să se justifice în fața lumii de ce este lesbiană sau homosexual, nu este ca și cum ar fi o boală. Avem o relație foarte deschisă, iar părinții mei sunt mândri de acest lucru. Acest lucru a fost foarte important pentru noi pentru că sprijinul ne-a făcut să ne simțim mai bine. Nu găsesc că este un tabu, actuala mea relație mă face fericită. Acum o să mă adresez copiilor și o să transmit un mesaj clar lumii: „fără agresiune”! Lumea trebuie să afle cu ce m-am confruntat în viață și ce dificultăți am întâpinat până să ajung să am noroc. Lumea trebuie să afle și să înțeleagă durerea pe care a trebuit să o suport”, declara belgianca, la acel moment.
„Am vrea să vedem mai multe persoane care ies în față și să spună că este în regulă ceea ce se întâmplă. Cred că oamenii ar avea mai multă încredere. Ar fi ceva benefic, bărbații ar aprecia asta. Mai multe persoane și-ar recunoaște orientarea sexuală în felul acesta. Cu siguranță există tenismeni activi gay. Personal, consider că dacă aș fi fost bărbat, mi-ar fi fost mult mai greu să recunosc că sunt gay, asta din cauza stereotipurilor existente”, a mai spus Alison Van Uytvanck, înainte de Wimbledon, pentru The Guardian.
Printre jucătoarele cunoscute din tenisul feminin care au dezvăluit public că sunt lesbiene se numără Billie Jean King, Martina Navratilova și Amelie Mauresmo. În schimb, singurul tenismen de după Al Doilea Război Mondial care a recunoscut că este homosexual a fost americanul Brian Vahaly, acum în vârstă de 39 de ani. Fostul tenismen și-a recunoscut orientarea sexuală în 2017, la un deceniu după retragere.