Posibilitatea de a consulta antrenorul în timpul partidelor este una dintre cele mai controversate reguli din tenisul actual. Permis doar în turneele WTA de la nivel Premier Mandatory în jos – deci excluzând Grand Slam-urile, ‘on-court coaching-ul’ a oferit imagini care au dăunat de multe ori percepției generale asupra jucătoarelor, dar și relației dintre sportive și antrenorii lor. Crizele de nervi au fost ‘în direct’ la tv, imaginile au fost apoi reluate, totul în timp ce microfoanele înregistrau tot.
Mai mult, într-un sport ultratacticizat, în care cei care reușesc să găsească o breșă în garda adversă și să o speculeze au enorm de câștigat, iar miza este să reușești să păstrezi impredictibilitatea în ceea ce privește propria tactică, Darren Cahill a vorbit deschis pentru New York Times despre modul cum percepe el acest aspect al jocului. „Eu nu mă voi abține niciodată să transmit o informație pe teren, dacă îmi poate câștiga meciul. Dacă am de spus ceva despre o slăbiciune a unei adversare, o voi face. Voi face orice ca să obțin V-ul, victoria. Evident, trebuie să fii puțin atent la cuvintele pe care le alegi, dar, în ceea ce privește informația, voi spune de fiecare dată tot pentru a obține rezultatul dorit„.
Mai mult, Darren Cahill consideră că acest adaos din tenisul feminin trebuie păstrat, chiar dacă a decis împreună cu Simona să îl folosească pe cât de puțin se poate, pentru ca românca să fie mai bine înarmată pentru a face față situațiilor de una singură, în turneele de Mare Șlem.
„Cred că on-court coaching-ul poate fi valorificat mai bine. Cred că regula cu limitarea posibilității de a cere sfatul antrenorului la una pe set este prea restrictivă. Antrenorii trebuie să turuie informațiile sportivelor, pentru că nu au decât o singură ocazie de a le vorbi pe set. Este și mai dificil, pentru că de regulă vei fi chemat doar atunci când jucătoarea ta este condusă cu un set, așa că ‘ședința’ se transformă într-o discuție despre emoții, mai mult decât să fie una despre aspecte tactice„.
Vrea să îi vadă pe Nadal și Federer cu căștile pe urechi
Darren Cahill le-a propus reprezentanților ATP să testeze un sistem în care antrenorul nu intră pe teren, ci, la solicitarea jucătorului, comunică prin intermediul unui sistem de căști și microfon și are încredere că aceasta va fi o soluție optimă, întrucât seamănă mult cu dinamica din timpul antrenamentelor.
„Cred că on-court coaching-ul este cea mai importantă schimbare în tenisul actual și cred că va rămâne și cea mai mare schimbare pentru generațiile viitoare, dacă tenisul masculin va îmbrățișa această idee„.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER