Davenport pune retragerea Serenei Williams de la Singapore în contextul drumului pentru a deveni cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor: „Lumea nu înțelege”
- Liderul mondial și câștigătoare a trei din patru titluri de Mare Șlem în 2015, Serena Williams a renunțat la Turneul Campioanelor, punând punct sezonului său după US Open, atunci când s-a oprit la două victorii distanță de realizarea celui de-al doilea Mare Șlem din istoria tenisului feminin, în Era Open.
Lindsay Davenport, triplă campioană de Mare Șlem, a explicat la microfonul Sports Illustrated, în rubrica Podcast, decizia Serenei Williams de a se ține departe de terenul de tenis și le dă o veste proastă tuturor celor i-au anticipat finalul jucătoarei aflate pe prima poziție a circuitului: este parcursul logic care o poate propulsa și mai sus pe sportiva de 34 de ani. „Lumea nu înțelege: nu ar fi omorât-o să fi jucat o săptămână la final de octombrie, problema era că pentru ca acest lucru să se întâmple, Serena ar fi trebuit să intre pe teren pe 1 octombrie, pentru a atinge din nou forma de concurs. Asta i-ar fi lăsat două-trei săptămâni de pauză doar și ar fi obligat-o să înceapă o pregătire dură pentru doar un singur turneu. Acestea sunt deciziile pe care echipa sa trebuie să o ajute pe viitor să le ia„, a explicat americanca implicată acum în circuitul WTA ca antrenoare, dar și ca expert și analist pentru media din SUA.
„Cred că tot ce face Serena Williams acum este perfect, asta trebuie să facă și, la 34 de ani, este rolul echipei să o ajute să fie aibă mentalitatea potrivită atunci când intră într-un turneu de Mare Șlem. Acestea sunt singurele lucruri care trebuie să conteze cu adevărat pentru ea„, a întărit Davenport, accentuând impactul emoțional pe care înfrângerea de la US Open a avut-o asupra liderului mondial. „Serena avea un întreg program stabilit – apariții media, reclame, totul depindea de câștigarea acelui turneu. Și s-a trezit cu Vinci și Pennetta – ultimele două adversare, jucătoare pe care le-ar fi acceptat cu ochii închiși drept adversare, cu o lună înainte de turneu. Un astfel de eșec doare enorm și era normal să se oprească, să se protejeze„.
Cu experiența de aproape un an de antrenorat cumulată celei de jucătoare, Davenport a detaliat și gestionarea acestei crize în care s-a găsit conaționala sa. „Cred că trebuie să te așezi și să te gândești la obiectivele pe termen lung. Presupun că trebuie să fie depășirea bornei 26 titluri de Mare Șlem – să le depășești pe Steffi Graf și pe Margaret Court și automat rămâi în istorie drept cea mai mare jucătoare. Cum facem asta? Din nefericire pentru circuitul WTA, nu atingi acest obiectiv jucând săptămână de săptămână și nici jucând sezonul de toamnă. Serena trebuie să ia pauze, pentru corpul ei, dar mai ales pentru confortul psihologic, pentru forța sa mentală. Cred că Patrick are un mare merit pentru că ajutat-o pe Serena să înțeleagă că trebuie să joace bine și în alte turnee din circuit, dar în niciun caz ea nu trebuie să joace 10 sau 11 luni”.
Williams și-a anunțat deja revenirea în circuit la Cupa Hopman, premergător Australian Openului. „Cred că Serena va fi ok. Înainte nu era o asemenea presiune pentru a reuși Grand Slam-ul. În anii ’90 a apărut această obsesie legată de câștigarea titlurilor de Mare Șlem, câte câștigi. Am vorbit cu Martina Navratilova, cu Tracey Austin și altele din generația anterioară Nu se punea atâta accent pe aceste lucruri. Tracey nici nu juca Australian Open-ul din cauza școlii„, a explicat Davenport care anticipează un restart al Serenei la jumătatea lunii noiembrie, „să își ofere două luni de pregătire înainte de Australian Open, pentru ca apoi să vâneze marile trofee anul viitor. Este starul absolut al circuitului și indiferent ce ar trebui ea să facă, noi înțelegem. Când ai o jucătoare cu asemenea capital de popularitate, trebuie să facă ce are de făcut, restul se dibuiește pe parcurs„, este convinsă Davenport.