De la „o iubesc de nu mai pot” la „a fost dur”: 10 declarații superbe despre Simona Halep ale lui Darren Cahill, în ziua în care australianul împlinește 53 ani

  • Darren Cahill este antrenorul care a rezistat cel mai mult în loja Simonei Halep, de la ascensiunea constănțencei în topul mondial.

Simona a început drumul spre performanță cu Firicel Tomai, pe care l-a avut alături până în 2013, au urmat contribuțiile lui Wim Fissette (care a dus-o pe Simona în prima finală de Grand Slam a carierei și în Top 3 mondial) și a altor antrenori care au avut apariții sporadice în echipa sa, însă australianul este șlefuitorul care a găsit calea pentru a lega o relație frumoasă cu tricolora și a o ajuta să depășească niște praguri psihologice importante.

Liantul celor doi a fost Adidas, prin programul Player Development, lansat în 2005 și închis în decembrie 2015, aceasta fiind cea mai importantă moșternire a colaborării Halep – Adidas, dincolo de banii primiți prin contract de Simona între 2014 și 2017 de la producătorul german de echipament sportiv.

În ziua în care Darren Cahill împlinește 53 de ani, ProSport vă prezintă 10 declarații ale australianului care zugrăvesc o imagine clară a frumoasei colaborări, concretizate cu un titlu de Mare Șlem și alte două finale, plus urcarea pe prima poziție WTA.

Strategul Darren Cahill

„Simona a arătat mereu disponibilitate pentru a încerca lucruri noi și a căuta modalități de a-și îmbunătăți jocul. Acesta a fost primul lucru pe care Victor Ioniță mi l-a spus despre ea: dacă ea crede în ceva și simte acel ceva, atunci va schimba imediat în jocul ei. A făcut asta când a fost vorba de mici ajustări la serviciu. După ce am discutat motivația din spatele sugestiilor de a schimba și beneficiile pe care i le-ar putea aduce la serviciu, pe viitor, Simona a schimbat imediat, chiar în timpul turneului și continuă să lucreze la acest aspect”.

Darren Cahill, în octombrie 2015, într-un interviu ProSport, despre primele interacțiuni cu Simona Halep.

Portretistul Darren Cahill

„Una dintre marile calități ale Simonei constă în faptul că este foarte bună atunci când vine vorba să rezolve o problemă. Îi place să își lămurească singură lucrurile. Este un atribut foarte puternic în bagajul unui jucător, iar ea își stabilește standarde foarte înalte, atât pentru sine, cât și pentru cei din jurul său. În egală măsură, poate fi puțin încăpățânată pe alocuri. Nu este nimic rău în asta, este personalitatea ei. Foarte tipic pentru umorului ei: are mintea ascuțită și adoră să zâmbească”.

Darren Cahill, în octombrie 2015, într-un interviu ProSport, realizând, pe scurt, portretul Simonei Halep.

Altruistul Darren Cahill

„A fost dur, dar a fost ceva necesar. I-aș fi făcut un deserviciu dacă doar aș fi bătut-o prietenește pe umăr și i-aș fi spus – ‘nu-i nimic, reluăm totul de aici săptămâna viitoare’. Era un lucru care o ținea pe loc, așa că am simțit că îmi fac doar meseria. Chiar dacă m-ar fi costat job-ul de antrenor, pentru ea ar fi fost oricum mai bine, pe termen lung!”

Darren Cahill, în octombrie 2017, despre momentul de cotitură al anului trecut, de la Miami, când a anunțat-o pe Simona că ori își schimbă atitudinea, ori nu o mai antrenează.

Reflexivul Darren Cahill

„Cei trei jucători pe care i-am antrenat au fost extrem de diferiți. Când am început să lucrez cu Lleyton Hewitt, el avea 12 ani. Andre Agassi era deja o legendă când am început munca alături de el, iar Simona este o jucătoare care vine dintr-o cu totul altă cultură, din România, cu enormă presiune pusă pe umerii ei pentru a răzbi. Ea a gesionat situația incredibil. Cred că tenisul feminin și masculin, deși se joacă pe teren de aceleași dimensiuni, cu aceleași linii și reguli… sunt două lucruri foarte diferite. Jocul băieților este mai mult în alb și negru, din cauza forței și a vitezei superioare. La fete sunt mult mai multe culori”

Darren Cahill, în octombrie 2017, pentru New York Times.

Profesorul Darren Cahill

„Cred că are cel mai bun rever din circuit. Am vorbit un pic cu ea despre foștii jucători australieni care veneau la fileu, ca Pat Rafter… când dădea un mare voleu ziceam > și ea: >”

Darren Cahill, în decembrie 2017, pentru Digi Sport.

Protectorul Darren Cahill

„Nu e normal și e total nedrept. Asta nu are nicio legătură cu Simona. Ea are doar respect pentru Serena. Comentariul tău e mai stupid decât al lui (Țiriac). E chiar mai rău”.

Darren Cahill, în aprilie 2018, după ce Simona Halep a fost târâtă de un fan în războiul declarațiilor dintre Serena Williams și Ion Țiriac, cu mesajul: „Aștept ca Simona să fie întrebată despre acest subiect și să nu spună nimic pentru ca Mercedesul să nu-i fie luat”.

Mândrul Darren Cahill

„A fost ziua potrivită, la momentul potrivit. Sunt foarte mândru că a reușit în cele din urmă să obțină primul Grand Slam. În trecut a avut parte de câteva lovituri dure în stomac, în momente importante, dar sunt mândru că a reușit. Să fiți mândri de Simona! Sunteți norocoși că o aveți”.

Darren Cahill, după ce Simona Halep s-a impus la Roland Garros 2018.

Preafericitul Darren Cahill

„Când Simona a câștigat la Roland Garros a fost una dintre cele mai fericite zile din viața mea, alături de cele în care mi s-au născut copiii. E o fată extraordinară, o iubesc de nu mai pot, e o persoană incredibilă!”

Darren Cahill, la două luni de la victoria Simonei de la French Open.

Francul Darren Cahill

„Simona a progresat, era un lucru pe care îl avea în interiorul ei, dar a trebuit să o duc pe marginea prăpastiei ca să poată să-și îmbunătățească mentalitatea pe teren. Au mai fost și unele scăpări pe drum, dar faptul că a angajat un psiholog în ultimii ani, că e în contact cu ea tot timpul și vrea să fie și mai bună arată cât de mult și-a dorit. Simona e genială în multe aspecte, dar era păcat ca din cauza unui singur motiv să nu ajungă unde trebuia”.

Darren Cahill, despre cum a reușit Simona Halep să devină #1 mondial, iunie 2018.

Sincerul Darren Cahill

„O consider pe Simo prietenă în primul rând, apoi jucătoare de tenis”.

Darren Cahill, în 2015, când colaborarea cu Simona Halep se făcea în cadrul programului Adidas.

Publicat: 02 10. 2018, 13:13
Actualizat: 02 10. 2018, 15:11