Organizatorii turneului de Grand Slam de la Australian Open, primul al anului, au anunțat azi o schimbare majoră pentru ediția 2019, care va debuta pe 14 ianuarie. Seturile decisive nu se vor mai încheia în momentul în care un jucător va reuși să facă o diferență de minimum două game-uri, începând de la 5-5, ci se vor termina cu un tiebreak dacă ajung la 6-6!
Mai nou, dacă meciul ajunge într-un decisiv, iar departajarea nu s-a putut face după 12 game-uri, atunci va câștiga jucătorul care va ajunge primul la 10 puncte (obligatoriu minimum două puncte diferență), așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în turneele de dublu. La masculin, meciurile de simplu, vor fi decise în continuare după sistemul „cel mai bun” din cinci seturi. De asemenea, în primele patru seturi (masculin), respectiv primele două seturi (feminin), dacă se va ajunge la tiebreak, jocurile vor fi încheiate în momentul în care un sportiv ajunge la șapte puncte (cu diferență obligatorie de două puncte).
Organizatorii au anunțat această decizie după ce au făcut cea mai amplă consultare din istoria turneului, cu jucători din trecut și prezent. „Am mers pe ideea unui tiebreak până la 10 puncte la scorul de 6-6 în setul decisiv, pentru a ne asigura că fanii primesc încă un final special la aceste meciuri adesea epice. Un tiebreak mai lung, permițând totuși o ultimă întorsătură sau schimbare a momentului în joc. Acest interval mai mare poate, de asemenea, să diminueze o parte din dominanța la serviciu a unor jucători, care poate să conteze mai mult în tiebreak-ul mai scurt. Credem că acesta este cel mai bun rezultat posibil atât pentru jucători, cât și pentru fanii din întreaga lume”, a declarat Craig Tiley, directorul turneului.
Așadar, meciurile maraton vor fi deja istorie. Inclusiv Simona Halep a avut două astfel de jocuri la ediția din acest an, când a ajuns până în finală. Până la lupta cu daneza Caroline Wozniacki, liderul mondial petrecuse deja aproape 12 ore pe teren, peste media obișnuită pentru o jucătoare din circuitul feminin. În turul 3, în partida cu Laura Davis, Simona a jucat nu mai puțin de 48 de game-uri (15-13 în decisiv), iar victoria a fost obținută după un efort continuu de 3 ore și 47 de minute. De asemenea, în semifinala cu Kerber, Halep a jucat până la 9-7 în decisiv un meci care a stors-o de puteri și a lăsat-o, într-un moment critic al finalei cu Wozniacki, fără energia necesară pentru a ridica deasupra capului ceea ce la acea vreme ar fi fost primul trofeu de Mare Șlem al carierei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER