Dubla campioană națională îi calcă pe urme Simonei Halep, dar întâmpină aceleași dificultăți: „Mă susțin financiar doar părinții!” Deja-vu în tenisul românesc. EXCLUSIV

Carmen Herea (18 ani), una dintre marile speranțe ale tenisului românesc, se aseamănă din multe puncte de vedere cu Simona Halep (32 de ani)! Dar pentru a-i călca pe urme dublei campioane de Grand Slam, Carmen trebuie să depășească același veșnice obstacole cu care se confruntă jucătoarele din România.

Carmen Herea a devenit recent dublă campioană națională, cu echipa CSA Steaua, după ce sportivele roș-albastre s-au impus în concursul U18. Carmen a început liceul la LPS Constanța, acolo unde a învățat și Simona Halep, iar tânăra sportivă a dezvăluit pentru ProSport asemănările dintre ea și fostul lider WTA.

Carmen se pregătește sub îndrumarea unui cuplu de antrenori, soț și soție, Alex și Raluca Joițoiu, iar povestea tinerei jucătoare originară din Tulcea este fascinantă.

Deja-vu în tenisul românesc! Dubla campioană națională Carmen Herea îi calcă pe urme Simonei Halep, dar întâmpină aceleași dificultăți

Ai reușit performanțe frumoase la junioare, iar de curând ai inceput să joci în concursurile senioarelor. Cât de greu este să faci trecerea aceasta? Cum ți se pare nivelul din turneele ITF de senioare?
Urcând în clasamentul ITF juniors până în Top 100, am avut parte de meciuri valoroase, ce au făcut ca jocul meu să se ridice la cele mai înalte standarde, relativ devreme în carieră, ceea ce contribuie foarte mult în trecerea către senioare. Atât nivelul, cât și ritmul de joc sunt diferite față de juniori, având în vedere că majoritatea jucătoarelor din circuitul ITF Pro si WTA au mai multă experiență acumulată în anii petrecuți pe tur. Nu este ușor, dar învăț câte ceva din fiecare experiență. Nu trece nici un meci pe langă mine, fară ca eu să nu mai adaug ceva în jocul meu.

Cum ai început să joci tenis și cine te-a indrumat către acest sport?
Întamplător, cand aveam aproape 5 ani, părinții mei au cunoscut un fost jucător de tenis, care antrena deja copii. Acesta le-a sugerat să mă aducă și pe mine să încerc, în ideea ca o să-mi placă și așa am rămas pe teren până în prezent. Antrenorii, dar și părinții au văzut mereu în mine un potențial și m-au susținut mereu să continui.

Care a fost momentul în care te-ai decis că vrei să devii jucatoare profesionistă de tenis?
De când am început să joc, am știu că asta este ceea ce vreau să fac si mereu mi-am dorit să devin jucătoare profesionistă. Dar, cu siguranță, momentul în care am conștientizat 100% că vreau să merg pe această cale a fost atunci când, împreună cu părinții mei, am luat decizia de a mă muta din Tulcea, pentru a mă pregăti în Constanța si ulterior în București.

 

„Am început liceul unde a fost și Simona Halep, iar gimnaziul l-am absolvit în aceeași școală ca și Horia Tecău. Pot spune că le-am urmat pașii amândurora”

Ai mers la același liceu din Constanța ca și Simona Halep. Ce alte asemănări mai sunt între tine si ea?
Într-adevăr, am inceput liceul la LPS Constanța, unde a fost și Simona Halep, iar gimnaziul l-am absolvit în aceeași școală ca și Horia Tecău, deci pot spune ca le-am urmat pașii amândurora. Sper ca în viitorul apropiat și rezultatele mele tenisistice să fie asemănătoare. Pentru asta, mă pregătesc zilnic cu gândul de a mă autodepăși. Cât despre asemănări între mine și Simona, cred că ne asemănăm ca și parametri fizici. Deplasarea în teren și fluiditatea în joc sunt două dintre atuurile mele. De asemenea, consider că dorința constantă de progres și voința sunt lucruri similare ce le împart cu Simona.

Cum ți-ai descrie stilul de joc?
În opinia mea, am un stil de joc dominant, impunător și versatil, am posibilitatea să joc diferit în funcție de adversar. Îmi place sa mă mulez și să adaptez in funcție de ce adversar întâlnesc. Ușurința cu care joc imi oferă încredere în mine, dar și alte avantaje în joc și în fața publicului, reușind meciuri atractive vizual de-a lungul timpului, la care spectatorii au reacționat.

Cum ai ajuns să activezi la CSA Steaua și ce îți place cel mai mult la acest club? Cum ai reușit să devii dublă campioană națională?
În primul an, când m-am mutat în București, am câștigat primul titlu de campioană națională pe echipe cu un alt club, iar în următorul an, CSA Steaua mi-a propus transferul pentru a participa la naționale. Echipa este una foarte sudată, fiind prietene atât pe teren, cât și în afara lui. Cred că relația dintre noi și faptul că ne antrenăm împreună ajută foarte mult la chimia echipei. Alt aspect ce merită menționat este faptul că antrenoarea noastră, Raluca Joițoiu, se implică direct cu fiecare, ne cunoaște personalitățile, ne înțelege, iar asta ne-a ajutat să păstrăm titlul acasă doi ani la rând. Titlurile naționale pe echipe sunt foarte importante pentru mine și mi-am dorit dintotdeauna să le trec în palmares. Anual, a fost ceva care m-a motivat în plus când am participat. Ne-am susținut reciproc, am simțit energia și implicarea fetelor în timpul meciurilor mele, astfel neavând nici o înfrângere. La rândul meu, am susținut echipa până la capăt, iar rezultatele nu au intârziat să apară.

„Mă susțin financiar doar părinții”

Cine te susține din punct de vedere financiar?
Deocamdată doar părinții mei, dar tenisul este un sport costisitor, mai ales când vine vorba de deplasări. Fiind componentă a lotului național de tineret, atât Federația Româna de Tenis, cât și CSA Steaua îmi oferă posibilitatea de a mă pregăti gratuit pe terenurile lor, lucru care mă ajută foarte mult. În acest fel reușesc să salvez fonduri pentru turneele internaționale. Sper ca pe viitor să găsesc o susținere finaciară completă, pentru a-mi putea duce la capăt visul și anume acela de a ajunge in top 100 WTA, așa cum am reușit la junioare.

Ce îți place să faci în timpul liber?
În timpul liber îmi place să ascult muzică, să citesc sau să ies cu prietenii. În momentul de față, timpul meu liber îl folosesc pentru a studia pentru Bac și bineînțeles pentru a mă recupera după antrenamente și competiții.

Care este obiectivul tău pentru 2024?
Obiectivul pentru 2024 este să câștig mai multe titluri ITF si să depun un efort maxim zi de zi, pentru a putea deveni cea mai bună versiune a mea. În rest, mă concentrez pe progres și pe procesul de dezvoltare personală, aspect ce cu siguranță îmi va aduce o clasare mai bună WTA (n.r. – în prezent ocupă locul 915 WTA), dar și rezultatele dorite, pentru care muncesc zilnic cu echipa mea.

Mulțumesc!
Mulțumesc și eu pentru acest interviu și pentru oportunitatea de a-mi expune gândurile în mod transparent.

Publicat: 29 02. 2024, 13:27
Actualizat: 29 02. 2024, 13:53