Dezvăluire bombă în cazul de dopaj în care e acuzată Simona Halep, cu 48 de ore înainte de verdictul Tribunalului! Cum au fost identificate problemele din pașaportul biologic: ce este „Likely-Doping”, detecția care a provocat a doua acuzație împotriva romancei! | EXCLUSIV

Redactor:
Ilie Pavel
Dezvăluire bombă în cazul de dopaj în care e acuzată Simona Halep, cu 48 de ore înainte de verdictul Tribunalului! Cum au fost identificate problemele din pașaportul biologic: ce este „Likely-Doping”, detecția care a provocat a doua acuzație împotriva romancei! | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cu 48 de ore înaintea verdictului Tribunalului Sport Resolutions, ProSport dezvăluie cum au fost identificate și cercetate iregularitățile din pașaportul biologic al Simonei Halep.
Ce este “likely-doping”, detecția care a provocat a doua acuzație de doping adusă fostului număr 1 mondial.

Dezvăluire bombă în cazul de dopaj în care e acuzată Simona Halep

Iregularitățile au fost depistate de biochimiști, toxicologi și farmacologi în pașaportul biologic al lui Halep ca abateri suspecte care indică utilizarea substanțelor dopante (n.r. interzise de Agenția Mondială Anti-Doping, WADA) după monitorizarea profilul biologic al Simonei în ultimii 10 ani. Modulul Hematologic evidențiază, printre altele, și nivelurile de hemoglobină care pot releva folosirea unor substanţe care stimulează producţia de celule roşii.

Simona Halep: „Mă simt neputincioasă în fața unui astfel de tip de hărțuire”

„Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificari ale unor parametrii pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt parametrii foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System)”, explică Gabriela Andreiașu, șefa Anti-Dopoingului românesc.

„Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă, terminologia este „flag in ADAMS” dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate”, argumentează directorul ANAD cum au fost depistate iregularitățile în cazierul testelor doping efectuate de Simona în ultimul deceniu.

„Declarat «likely-doping» (n.r. probabil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare”, deslușește Andreiașu segmentarea pașilor care au justificat a doua acuzație adusă lui Halep, după cea a testului doping efectuat pe 29 august 2022, care a detectat Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo, interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping.

„Momentul in care un expert pe pașaportul biologic introduce in sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping» pe pașaportul biologic, alt Comitet de Experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările”, descrie directorul Agenției Naționale Anti-Doping cum au fost cercetate modificările detectate în pașaportul biologic al Simonei.

„O substanță poate fi detectată, identificată, cel mai adesea prin proprietățile ei chimice, printr-o reacție chimică. Proprietățile chimice ale unei substanțe nu se modifică, niciodată, indiferent cu ce alte substanțe se asociază. Astea sunt imuabile”, dezvăluie Ion Fulga, profesor doctor șef catedră Farmacologie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din București.

„Fiecare expert trebuie să argumenteze, științific, cu probe, propria rezoluție. În momentul în care concluziile fiecărui expert din cei trei experți sunt «likely-doping» este clar că pașaportul biologic respectiv este pozitiv”, clarifică Andreiașu procedurile care au condus la a doua acuzație de dopaj adusă lui Halep.

„Parametrii, indicatorii, markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. 10 ani). Odată declanșat , se evaluează pașaportul ținând cont de mai mulți parametrii, analizați și anterior dar și după data la care a fost identificat ca moment «likely-doping» (n.r. “posibil doping)”,  expune șefa ANAD.

„Dozarea cromatografică, faimosul HPLC (n.r. cromatografia de lichide de înaltă performanță). Viteza de migrare în câmpul electroforetic al unei substanțe este strict dependentă de masa moleculară. Masa moleculară nu se modifică, indiferent de cu ce se amestecă, cu ce se asociază acea substanță”, specifică Ion Fulga.

„Pașaportul biologic are două module: steroidic și hematologic. Când autoritatea de testare solicită verificarea unei sportive pe pașaportul biologic se recoltează și proba de sânge. Atunci sunt evaluate împreuna: profilul steroidic și profilul hematologic”, lămurește Andreiașu reperele esențiale analizate în cazul Halep.

„Un sportiv este testat pe pașaportul biologic de mai multe ori pe an. Atunci toate probele sportivului sunt evaluate raportat și la un program competițional, program de antrenament, informațiile de localizare pe care (n.r. programul Athelte Central utilizat si de Simona Halep) le introduce în sistemul ADAMS”, dezvăluie directorul Agenției Naționale Anti-Doping.

„După ce o substanțăt a ajuns în sânge, ea are exact aceleași proprietăți biologice, indiferent de calea pe care a ajuns”, susține șeful catedrei de Farmacologie din cadrul Universității de Medicină și Famarcie din București.

„Tenisul este disciplina la care nu este obligatorie analiza și introducerea unui pașaport biologic. De ce ? Pentru ca avem un document tehnic al Agenției Mondiale Anti-Doping care împarte disciplinele sportive pe tipuri de analize pentru anumite discipline sportive la care procentul de eritropietină (EPO) trebuie să fie 30 la sută (n.r. procentul testelor de sânge din totalul efectuate de un sportiv într-un an trebuie să fie 30 la sută). Dacă suntem obligați să facem 30 la sută eritropietină pe o anumita disciplina sportivă, suntem obligați să facem și pașaport biologic sportivului respectiv”, punctează Andreiașu de ce Simona este posesoarea unui pașaport biologic.

„Sportivilor incluși în lotul de testare înregistrată al unei organizații anti-doping (n.r. WTA, Asociația Jucătoarelor de Tenis Profesioniste) trebuie să le fie introdus programul de pașaport biologic. Sunt două criterii: o dată, dacă documentul tehnic cere 30 la sută eritropietina pe o anumită disciplină sportivă trebuie să faci ABP, pașaport biologic, sau, dacă sportivii sunt incluși în lotul de testare înregistrat al unei organizații ant-doping, este obligatoriu programul de pașaport biologic pentru aceștia”, clarifică Gabriela Andreiașu cauzele care au condus la analiza, verificarea și cercetarea cazierului anti-doping al Simonei Halep.

„Trei experți de renume mondial care au studiat analizele mele de sânge, au fost extrem de clari că sângele meu este complet normal. Mă simt neputincioasă în fața unui astfel de tip de hărțuire și a unei motivații din partea lor de a mă considera vinovată de ceva ce nu am făcut niciodată”, s-a apărat Halep, care a documentat cu probe dar și prin mărturiile oamenilor de știință, la audierile avute la Sport Resolutions, din Londra, de la finalul lunii iunie.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×