Simona Halep (31 de ani) ar putea scăpa cu o pedeapsă mult mai blândă dacă se demonstrează că neregulile din pașaportul biologic nu au fost provocate de substanțe interzise. Se pare că acestea ar fi apărut din cauza bolii de care suferea sportiva: hipotiroidie secundară.
Halep lua zilnic Euthyrox pentru echilibrarea nivelului de hormoni tiroidieni, după ce a fost diagnosticată cu hipotiroidie secundară, iar acest lucru i-ar fi putut afecta markerii de sânge sportivei. Astfel, Simona s-a ales cu o nouă acuzație de dopaj, în condițiile în care era deja suspendată, după ce a susținut că a ingerat un supliment alimentar contaminat pe banda de producție.
Informațiile din prospectul medicamentului Euthyrox, pe care Halep îl lua zilnic, potritiv spuselor medicului Dana Safta, arată că pot apărea următoarele efecte adverse: „Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În situații individuale, dacă doza nu este tolerată sau în caz de supradozaj, în special dacă doza este crescută rapid la începutul tratamentului, pot să apară semnele tipice ale unei funcții tiroidiene crescute.
De exemplu tulburări de ritm ale inimii (aritmii cardiace, de exemplu fibrilație atrială si extrasistole), bătăi rapide ale inimii (tahicardie), palpitații, durere la nivelul pieptului (angină pectorală), dureri de cap, slăbiciune și crampe musculare, înroșirea feței insoțită de căldură, febră, vărsături, tulburări de menstruație, creșterea tensiunii intracraniene, tremurături, neliniște, insomnie, transpirații abundente, pierdere în greutate, diaree”.
Totodată, pe Tennisforum.com, un utilizator cunăscător al medicinei a explicat cum tratamentul pe care îl lua Halep putea provoca neregulile din pașaportul biologic: „Halep ia hormoni tiroidieni pentru hipotiroidie. Fluctuațiile hormonilor tiroidieni pot afecta markerii de sânge și rezultatele ABP (n.r. – pașaportul biologic). Acesta este doar un exemplu a ceea ce ar fi putut determina descoperirea din ABP”.
Hipotiroidia secundară, boala de care suferă Simona Halep, este mai puţin întâlnită, iar cauzele ei afectează, de cele mai multe ori, alte organe endocrine controlate de axa hipotalamo-hipofizară, conform site-ului Romedic.ro. Dacă o femeie cu hipotiroidism prezintă mai repede un istoric de amenoree decât unul de menoragie şi unele diferenţe sugestive la examenul clinic, atunci acestea reprezintă un indiciu cum că hipotiroidia ar fi secundară.
Hipotiroidia secundară este caracterizată de:
Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a acuzat-o pe Simona Halep atât de dopaj cu roxadustat, cât și de nereguli în pașaportul său biologic: „Acuzația suplimentară de constatare a unui rezultat advers la pașaport s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al doamnei Halep de către un grup de experți independenți în materie de ABP. Această acuzație este separată și se adaugă la acuzația existentă privind Roxadustat, din august 2022, care a declanșat suspendarea provizorie inițială a doamnei Halep”, se arată în comunicatul ITIA. Decizia în procesul sportivei din Constanța este așteptată peste câteva zile, ea fiind audiată în urmă cu aproape două săptămâni, la Londra.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER