Simona Halep a utilizat suplimente nutritive recomandate de un contract semnat de WTA, produse certificate că nu conțin substanțe listate și selectate ca dopante de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).
În 2006, WTA a semnat un contract extins de co-sponsorizare cu compania americană lider global în producția de vitamine și suplimente Health Sciences, acord extins apoi la fiecare 5, respectiv 3 ani.
„Cred cu tărie în programul nostru antidoping și cred că este unul bun, iar jucătoarele noastre îl susțin la rândul lor. Și dacă o întrebați pe Simona, îl susține și ea. Sunt foarte încrezător că, pe măsură ce trecem prin proces, adevărul va ieși la iveală și ne vom ocupa de el în consecință. Am multă simpatie pentru Simona și nu i-aș pune niciodată la îndoială integritatea” garantează Steve Simon, președintele WTA implicat direct în a certifica onestitatea lui Halep.
Simona chiar apare în fotografia prin care compania americană listată la Bursa de la New York oferă un Program de garantare pentru sportivii sponsorizați așa cum au fost, din postura de brand ambassadors, Caroline Wozniacki, Madison Keys, Monica Puig, Sloane Stephens, Samantha Stosur, Zheng Jie sau Zhang Shuai.
Există un acord care stipulează că, în cazul în care un atlet este depistat pozitiv cu o substanță interzisă (inclusă în reglementările Agenției Mondiale Anti-Doping) ca urmare a consumului de produse furnizate de compania americană, aceasta va oferi despăgubiri de până la două ori câștigurile sale anuale curente până la 1 milion de dolari. Acuzată de dopaj după ce o cantitate infimă de Roxadustat a fost identificată în proba de urină prelevată la US Open, Simona Halep era conștientă de interdicția și avertizarea potențialului risc semnificativ asumat odată cu folosirea suplimentelor nutritive:
„Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) nu recomandă utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii de tenis sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să evalueze riscurile pe care acestea le pot prezenta”, este alerta emisă de instituția mondială a tenisului care a suspendat-o provizoriu pe Halep. Simona a folosit suplimentele nutritive prescrise de medici specilizați în sport cărora le-a delegat obligația și responsabilitatea de a verifica substanțele compozite înscrise pe etichetă și prospect, inclusiv de a controla, pe internet, veridicitatea produselor.
„În 2006, WTA a căutat o companie care să îndeplinească o cerere de lungă durată a jucătorilor pentru suplimente nutritive care erau garantate a fi sigure și pure, aderând la politica anti-doping a circuitului. Jucătoarele de tenis nu numai că au beneficiat de produse testate NSF, ci și suplimente farmaceutice de grad A care le permit să concureze la un nivel înalt în timpul sezonului de 11 luni al WTA. Sportivele noastre sunt încrezătoare că vitaminele și suplimentele le ajută să le alimenteze performanța pe teren, oferindu-le în același timp nutrienții de care au nevoie pentru un stil de viață sănătos în afara terenului”, puncta Kathleen Stroia, Senior Vice President WTA, SportsSciences & Medicine & Transitions în momentul prelungirii contractului cu compania din industria care generează venituri anuale de peste 20 de miliarde de dolari.
„Vitaminele, mineralele și antioxidanți furnizate în programul creat special pentru jucătoarele de tenis sunt curate. Cu toate acestea, nu există nicio modalitate de a garanta complet siguranța și/sau puritatea oricăror produse și nicio resursă nu vă poate proteja complet” este mesajul prin care compania americană capitalizată la 1.186 miliarde de dolari nu exclude contaminarea suplimentelor așa cum a pățit Halep.
Suplimentele nutritive sunt produse, ambalate, împachetate pe aceleași linii deservite industriei farmaceutice unde riscurile contaminării încrucișate cu substanțe catalogate „interzise” de Agenția Mondială Anti-Doping este posibilă. Cele mai frecvente au fost identificate în tabletele de vitamina C, magneziu sau multivitamine care conțin cantități mici de stanozolol și metandienona.
„Supplement Connect este sursa de educație și conștientizare a suplimentului alimentar furnizat de compania noastră dar utilizarea lor poate fi riscantă” înștiințează americanii că niciun organism de reglementare nu aprobă acuratețea etichetei sau siguranța conținutului înainte ca acestea să fie vândute consumatorilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER