Diferențe enorme între premiile din tenis. Cât căștigă un jucător de dublu în comparație cu vedetele Federer și Nadal
Impresia pe care tenisul o lasă în rândurile pasionaților este a unui sport în care banii nu lipsesc, ba dimpotrivă. Roger Federer, Novak Djokovic și Rafael Nadal, trei dintre cei mai buni jucători de tenis din istorie, sunt nume care se găsesc în fiecare an în topurile celor mai bine plătiți sportivi ai planetei, iar imaginea asupra tenisului este dominată de sutele de milioane de euro pe care cele mai sonore nume le au în conturi, atât din performanțe obținute, cât și din contractele pe care le încheie cu cei mai importanți sponsori.
Există, totuși, și jucători de tenis, poate la fel de titrați precum Federer, Djokovic sau Nadal, care nu se bucură de aceeași popularitate și, la finalul anului, nu au conturile la fel de bogate. Vorbim aici despre jucătorii și jucătoarele care evoluează în proba de dublu a circuitelor profesioniste, atât cel feminin, cât și cel masculin. Spectaculoase, pline de suspans, meciurile din probele de dublu nu se bucură de un nivel al mediatizării comparabil cu cel al meciurilor din proba de simplu. Explicațiile sunt logice: fanii nu sunt atrași de probele de dublu, televiziunile nu au interesul de a le promova. Dar, chiar și așa, care sunt diferențele între premiile obținute de un jucător de simplu și unul de dublu?
Câștigătorul unui turneu de Mare Șlem la simplu încasează, în medie, de 10 ori mai mulți bani decât câștigătorii probei de dublu
Diferența imensă din punct de vedere al premiilor oferite în cele două probe ale jocului de tenis se vede cel mai bine la turneele de Mare Șlem, competițiile care oferă cele mai mari premii într-un an competițional. Astfel, la un calcul simplu, jucătorul care se impune într-un turneu de Mare Șlem câștigă, în medie, de 10 ori mai mult decât fiecare component al perechii triumfătoare în proba de dublu.
Împărțirea premiilor pentru câștigători la cele patru turee majore ale anului 2014:
Turneu |
Căștigător la simplu |
Perechea câștigătoare la dublu |
Australian Open |
2.650.000 de dolari australieni |
520.000 de dolari australieni |
Roland Garros |
1.650.000 de euro |
400.000 de euro |
Wimbledon |
1.760.000 de lire sterline |
325.000 de lire sterline |
US Open |
3 milioane de dolari |
520.000 de dolari |
Cea mai mare diferență între premii apare la turneul de la US Open, ultimul de Mare Șlem al anului, unde câștigătorii probelor de simplu, croatul Marin Cilic și americanca Serena Williams, au încasat în acest an câte 3 milioane de dolari, în timp ce echipele căștigătoare în proba de dublu. Bob Bryan și Mike Bryan la masculin, respectiv Ekaterina Makarova și Elena Vesnina la feminin, au primit doar 520.000 de dolari. Cea mai mică diferență s-a înregistrat la turneul de la Roland Garros, unde Rafael Nadal și Maria Șarapova au fost premiați cu câte 1.650.000 de euro, în timp ce perechile Edouard Roger-Vasselin/Julien Benneteau, la masculin, și Su-Wei Hsieh/Shuai Peng, la feminin, au împărțit un premiu de 400.000 de euro.
Frații Bryan: peste 100 de titluri câștigate, 12 milioane de dolari în conturi
Inevitabil, atunci când vine vorba despre jocul de dublu numele fraților Bryan, Bob și Mike, sunt primele care vin în mintea oricărui iubitor al tenisului. Cea mai valoroasă pereche din istoria tenisului a obținut, de-a lungul carierei, peste 100 de titluri în proba de dublu (104 pentru Mike, 102 pentru Bob). Chiar și așa, depășind borna celor 100 de trofee, cei doi se aleg, la 36 de ani, cu aproximativ 12 milioane de dolari din premii. Mai precis, Mike a adunat 12.188.428 de dolari, în timp ce Bob a strâns 12.417.351 de dolari.
16 titluri de Mare Șlem au obținut împreună frații Bryan
3 Turnee ale Campionilor au câștigat Mike și Bob
1 medalie de aur au câștigat Mike si Bob Bryan (Jocurile Olimpice de la Londra, 2012)
Deși au bătut record după record în proba de dublu, triumfând, practic, în toate turneele importante din tenis, cei doi frați americani nu se pot apropia din punct de vedere al câștigurilor de numele mari din circuitul de simplu. Prin comparație, dacă Mike și Bob se pot mândri cu cele aproximativ 12 milioane de euro obținute de fiecare, Roger Federer a strâns din premii, până la 33 de ani, peste 86 de milioane de dolari, în timp ce Rafael Nadal are în cont aproape 79 de milioane.
Articol scris de Cristian Voicu