Discover America!** Cinci români se luptă pentru accederea în turul doi la US Open!
Tecău și Lindstedt, favoriți numărul 3, își află azi adversarii
Fără rezultate deosebite în ultimii ani la US Open, România debutează în forță la turneul american. Cinci tricolori pășesc azi pe hard-ul albastru de la New York, chiar în prima zi a competiției, printre aceștia aflându-se și singurul reprezent autohton pe tabloul de simplu la masculin, Adrian Ungur, acceptat direct pe tabloul principal. Seria la fileu în ultimul turneu de Mare Șlem o va deschide Sorana Cîrstea, care are de altfel și cel mai greu meci, cu Sabine Lisicki. Mâine, va intra în joc singura româncă desemnată cap de serie, numărul 26, Monica Niculescu (29 WTA) ce o va întâlni pe Ayumi Morita (94 WTA), dar și Irina Begu care va avea o adversară de calibru, pe daneza Caroline Wozniacki (9 WTA). Ediția din acest an a turneului stă atât sub semnul absenței lui Rafael Nadal, încă nerefăcut după problemele la genunchi, cât și al retragerii triplei câștigătoare a trofeului, Kim Clijsters, care a anunțat că aceasta va fi ultima prezență oficială pentru ea într-un turneu profesionist. Tot azi își vor afla adversarii și Horia Tecău și Robert Lindstedt, câștigătorii ultimului Masters 1000, de la Cincinnati.
Sorana Cîrstea (38 WTA) – Sabine Lisicki (23 WTA) ora 18:00
Cele două jucătoare s-au întâlnit de trei ori, numai pe hard, iar Sorana s-a impus de fiecare dată. Ultima victorie a româncei datează de anul trecut, din primul tur al calificărilor la Indian Wells când o învingea pe germancă, scor 4-6, 7-6/2, 6-2. La ediția precedentă, Sorana se oprea chiar în runda inaugurală a turneului, cea mai bună performanță pe hard-ul american fiind un tur trei disputat în 2009. În acest an cel mai bun rezultat al româncei îl reprezintă semifinala jucată la Stanford, în timp ce Lisicki a fost sfertfinalistă la Wimbledon.
Simona Halep (53 WTA) – Iveta Benesova (63 WTA) ora 20:00
Cele două jucătoare s-au duelat de trei ori, două dintre întâlniri fiind câștigate de Halep. În ultimul meci care s-a disputat în acest an, pe hard, la Doha, s-a impus eleva lui Firicel Tomai cu 6-4, 6-4. La ediția precedentă, Simona s-a oprit în turul doi, după ce reușise să o elimine pe câștigătoarea de la Roland Garros, Na Li, în runda inaugurală. În acest an cea mai bună performanță a româncei o reprezintă finala disputată la Bruxelles, cehoaica bifând o prezență în optimi la Australian Open.
Alexandra Cadanțu (68 WTA) – Alexandra Wozniak (48 WTA) ora 20:00
Cele două s-au întâlnit o singură dată, anul acesta în optimi la Budapesta, meci în care s-a impus jucătoarea din Canada, scor 6-7/2, 6-0, 6-0. Cadanțu se află la prima participare la turneul de Mare Șlem de la New York, ea aflându-se direct pe tabloul principal al competiției. În acest an cea mai bună performanță a româncei o reprezintă finala disputată la Monterrey, în timp ce Wozniak a ajuns în turul 3 la Roland Garros.
Edina Gallovits – Hall (135 WTA) – Stephanie Voegele (134 WTA) ora 20:00
Edina și Stephanie s-au întâlnit o singură dată, în acest an, în optimi la Osprey, când s-a impus Gallovits cu 6-3, 7-6/3. Timișoreanca este singura româncă venită din calificări. La ediția precedentă ea nu a participat, însă în niciuna dintre cele patru participări de până acum nu a trecut de primul tur. În acest an cea mai bună performanță o reprezintă semifinala disputată la Bogota, în timp ce elvețianca a disputat optimile la Charleston.
Adrian Ungur (84 ATP) – Daniel Brands (122 ATP) ora 22:00
Cei doi nu s-au întâlnit niciodată până acum. Adrian Ungur este singurul român prezent direct pe tabloul principal la simplu, Marius Copil oprindu-se sâmbătă, în turul trei al calificărilor. La ediția precedentă, Ungur nu a participat, iar la celelalte ediții nu a reușit să trecă de primul tur al calificărilor pentru a accede pe tabloul principal. Cea mai bună performanță a lui Ungur în acest an este prezența în turul doi la Roland Garros, unde deși a fost eliminat, i-a luat un set lui Roger Federer. Brands a disputat în 2012 un sfert de finală la turneul de la București.
HANDBAL – Junioarele pleacă fără medalie de la CM
Naționala de handbal junioare a României s-a clasat pe poziția a patra la Campionatul Mondial din Muntenegru, după ce a pierdut aseară finala mică a competiției în fața Norvegiei, scor 30-36 (13-17). Elevele lui Seviștean Popa nu și-au putut reveni după înfrângerea dură din semifinala de sâmbătă cu Danemarca (28-39) și au cedat și duelul cu norvegiencele, care au exploatat încă o dată problemele din defensiva României. Cea mai bună performanță din istoria naționalei de junioare la CM este locul trei, obținut la ediția din 2006 (Cristina Neagu, liderul echipei).
HANDBAL – Oltchim a pierdut finala Cupei Szabella
Calificată în finala Cupei Szabella, tradițional turneu amical în Ungaria, după ce le-a învins pe HC Rostov (29-23) și pe Krim Ljubljana (28-23), Oltchim Râmnicu Vâlcea a pierdut meciul decisiv cu Ferencvaros Budapesta (27-29), vicecampioana Ungariei și câștigătoarea Supercupei Europei. La Oltchim au evoluat și Bulatovic, Pineau, Leynaud, Navarro și Barbosa, însă noile achiziții nu au putut evita prima înfrângere din acest sezon.
CICLISM – „Nu e nevoie să plângă cineva”
Lance Armstrong a declarat sâmbătă la finalul unei curse de VTT (mountain-bike) de amatori de la Aspen că nu are nevoie să îi plângă cineva de milă, după ce a fost deposedat de toate rezultatele sportive obținute. „Nu este nevoie să plângă cineva pentru mine, voi fi foarte bine. Pentru mine nu mai contează atât de mult competiția. Este vorba mai mult despre a rămâne în formă”, a spus americanul care s-a clasat pe locul al doilea la inedita cursă.