Aryna Sabalenka (Belarus) și Elise Mertens (Belgia) au triumfat, duminică, în proba de dublu a turneului de la Miami, reușind astfel să își treacă în cont o performanță rară și greu de atins în tenisul mondial – „The Sunshine Double”.
Cele două tinere jucătoare, în vârstă de 20 și, respectiv, 23 de ani, au încheiat luna martie cu bilanț perfect, 10 victorii în 10 partide disputate la dublu, iar performanța lor este cu atât mai impresionantă cu cât cele două sunt sportive în plină afirmare la simplu, potențiale rivale directe pentru pozițiile fruntașe și pentru trofeele cele mai importante pentru Naomi Osaka, Simona Halep, Petra Kvitova sau Karolina Pliskova & Co. La startul competiției de la Miami, atât Sabalenka, cât și Mertens se aflau între cele mai bune 15 jucătoare de simplu ale lumii (pe 7 și, respectiv, pe 14 – cu mențiunea că, la actualizarea de luni, 1 aprilie, belgianca va coborî trei poziții, până pe locul 17 WTA). Așadar, cele două sunt departe de ceea ce am numi specialiste ale probei de dublu.
Traseu de vis pentru perechea din afara listei capilor de serie
La simplu, Aryna și Elise au cedat prematur pe hardul american: Sabalenka a fost eliminată în primul meci la Miami de Ajla Tomljanovic, iar Mertens – de două ori la rând în meciul secund, de către Qiang Wang și Marketa Vondrousova la Indian Wells și, respectiv, Miami. Cele două s-au revanșat însă din plin cu prestații încântătoare la dublu, învingând cea mai bună pereche de dublu a lumii și ultimele două cupluri care au triumfat la Australian Open.
Sabalenka și Mertens au câștigat, duminică, ultima finală din programul ediției 2019 a turneului de la Miami, 7-6(5), 6-2 în fața perechii cap de serie 6, campioană la Australian Open în urmă cu mai puțin de două luni, Sam Stosur / Zhang Shuai, într-o oră și 24 de minute. Ultimul cuplu care reușise această prestigioasă dublă la dublu feminin a fost incredibilul „SanTina”, format din Martina Hingis și Sania Mirza (2015).
Drumul perechii Aryna Sabalenka / Elise Mertens spre „Dubla Soarelui”
Indian Wells:
Miami:
„The Sunshine Double” sau marea cucerire care îți arată cu adevărat că Zeii Tenisului ți-au zâmbit: „Lumea nu își dă seama de asta”
Dubla Indian Wells / Miami, care acaparează în întregime luna martie, ambele turnee aparținând categoriei Premier Mandatory și având dedicate câte două săptămâni în calendarul competițional, este una rară în circuit. Statistica arată că această dublă apare chiar mai rar decât suprema provocare în la nivel de Grand Slam-uri – câștigarea la rând a turneelor de la Roland Garros și Wimbledon.
În total, în Era Open, 11 staruri ale tenisului au reușit în carieră dubla Roland Garros / Wimbledon în proba de simplu, în timp ce dubla Indian Wells / Miami apare doar în dreptul a 10 sportivi. Dintre sportivii activi, doar Federer, Djokovic și Azarenka au bifat „Dubla Soarelui” în carierele lor, la simplu.
Dacă în cazul dublei Roland Garros / Wimbledon provocarea este evidentă, datorită trecerii de la cea mai lentă suprafață de joc – zgura, la cea mai rapidă suprafață – iarba, dificultățile întâmpinate de sportivi la trecerea dintre Indian Wells și Miami sunt mai greu de intuit, întrucât ambele turnee se joacă pe hard.
Victor Hănescu a explicat însă, la ProSport LIVE, de ce această dublă este atât de complicată pentru cei mai buni jucători de tenis ai lumii. „Indian Wells și Miami sunt două turnee total diferite și poate lumea nu își dă seama de asta. Mingea circulă mult mai repede în aer la Indian Wells, iar la Miami e o climă mai umedă, care te afectează fizic, dar și în joc. Suprafața e mai rapidă, dar la acel nivel trebuie să îți ajustezi jocul. Anul acesta, din cauza ploii, umiditatea a fost și mai mare„, a punctat, în exclusivitate pentru ProSport, fostul număr 26 ATP.
5 perechi au reușit „Dubla Soarelui” la dublu feminin: Jana Novotna / Helena Sukova (1990), Lisa Raymond / Rennae Stubbs (2002), Lisa Raymond / Sam Stosur (2006 și 2007), Martina Hingis / Sania Mirza (2015) și Elise Mertens / Aryna Sabalenka (2019)
Tânăra generație de rivale ale Simonei Halep, construită pe un tipar pe placul lui Ilie Năstase?
Ilie Năstase i-a recomandat în mai multe rânduri Simonei Halep, dar și lui Marius Copil – racheta numărul unu din tenisul românesc masculin, să joace dublu pentru a deveni mai buni la simplu. Argumentul adus de câteva ori și de australianul Darren Cahill în fața Simonei este acela că la dublu, jocul agresiv, urcările la fileu și voleurile sunt exersate în regim de meci mult mai eficient decât la un antrenament, devenind astfel mai ușor de asimilat.
Noua generație de jucătoare pare din ce în ce mai interesată de proba de dublu, ca adjuvant pentru consolidarea la simplu. Dar nu doar atât. Începând cu Kristina Mladenovic (25 de ani), fost număr 10 mondial la simplu, care a câștigat două titluri de Mare Șlem în proba de dublu feminin, plus alte două la mixt, se ivește o nouă tipologie a jucătoarei moderne: o sportivă care performează la simplu și la dublu – uneori chiar cu un plus pentru această probă a doua, mai puțin mediatizată și mai puțin remunerată (chiar dacă la Miami s-au dat premii record în proba de dublu, cecul încasat de Sabalenka și Mertens – în valoare de 457.290 dolari – a fost de aproape trei ori mai mic decât cel primit la simplu de Ashleigh Barty).
Concret?
Ashleigh Barty este, de luni, membră cu acte în regulă în Top 10 la simplu. Are 22 de ani, un joc variat, complet, asezonat cu o inteligență în selecția loviturlor și agresivitate ieșite din comun, plus o încheietură fină, capabilă de a trimite dropshoturi care să tranșeze schimburile. Primul său mare succes a venit însă în final de 2018, alături de Coco Vandeweghe: trofeu la US Open la dublu feminin. Australianca punctează în paralel în acest moment și în Top 10 WTA la dublu, tot pe poziția a 9-a.
Aryna Sabalenka este, la 20 de ani, cu jocul său îmbibat de forță, fizic impresionant și o anduranță remarcabilă, o sportivă de perspectivă a circuitului de simplu și o demnă urmașă a Victoriei Azarenka. Începând cu august 2018, Sabalenka nu a părăsit vreun moment Top 15 în proba de simplu, iar în acest interval a cucerit deja trei trofee WTA în această specialitate. Dubla Indian Wells / Miami o propulsează pe un onorant loc 21 în clasamentul probei de dublu, începând de luni.
Elise Mertens, 23 ani, este cea mai bună jucătoare de tenis a Belgiei în acest moment. În noiembrie 2018 și-a stabilit cea mai bună clasare a carierei la simplu – locul 12 mondial, iar de luni va fi pe 6 în clasamentul de la dublu, echilibrul dintre cele două probe fiind evident.
„Eu am fost ultimul, poate penultimul jucător de tenis care a jucat toate probele: simplu, dublu și dublu-mixt. Dacă vă uitați în palmaresul celorlați jucători de tenis, de dinaintea mea, toți au făcut același lucru. Și am încercat să îi imit pe ei. Pentru mine, a juca la dublu și dublu mixt era un mod de a mă pregăti pentru meci. Mai ales când jucam pe iarbă și nu jucam decât un sfert de oră la antrenament, jucam un meci de dublu pe iarbă, unul de dublu mixt și mă ajuta foarte mult. Cred că ultimul care a jucat doar la dublu-mixt a fost McEnroe. Ceilalți, niciunul, nu au jucat la dublu sau la dublu mixt” Ilie Năstase, într-un interviu pentru ProSport
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER