Trei ore nebune de tenis, pentru cele două românce aflate pe tabloul principal de concurs, de la Doha. Două meciuri nebune, dar cu deznodământ complet diferit pentru Niculescu și Halep. Și două fațete ale forței mentale prezentate în cel mai sugestiv mod cu putință. Monica a fost demonică marți, în fața Jelenei Jankovic: a ratat exasperant, dar a trecut linia de finiș învingătoare, într-o partidă care, înainte ca a treia oră de joc să se fi încheiat, a produs 20 de break-uri, împărțite simetric, câte zece pentru fiecare jucătoare. Simona, în fața Elenei Vesnina, a fost jucătoarea care, dintre cele patru implicate în partidele trăite cu pulsul la cote alarmante pentru fanii români, a avut perioada cea mai clară de dominație, pe fondul unui joc ridicat al rivalei. Tiebreak-ul primului set a catapultat-o la trei lungimi distanță în actul doi, dar mai apoi, a urmat un colaps total, care s-a transmis în fiecare mușchi al sportivei aflate pe poziția a patra a lumii. Simona s-a prezentat temătoare la linia de fund a terenului, a cedat metru după metru pe teren, a scuturat plasa fileului din ce în ce mai des. Marți, la Doha, Simona a arătat din nou, că a uitat cum este să fii „Fighter Girl”. Iar în locul ei, Monica a fost „Fighter Girl”.
Simona Halep, declic amânat
Nici Doha nu a adus, în 2016, momentul declicului pentru Simona Halep. Constănțeanca a scăpat printre degete un succes în care, în primă instanță, a lăsat impresia unui prag psihologic depășit. Primele 73 de minute de joc, care au decis soarta manșei întâi, au trecut-o pe Simona prin situații contrastante, iar constănțeanca, în ciuda unui start temător, cu serviciu pierdut în game-ul al treilea, a găsit resurse, chiar dacă a dat un nou rateu, cu serviciu cedat, la 5-5. Cele două break-uri răspuns, obținute în jocul imediat următor căderii de pe propria lansare, au demonstrat obișnuința de luptă a constănțencei. În plus, după ce Simona a defilat în tiebreak și s-a impus cu 7-1, eleva pregătită, din nou doar de la distanță, de Darren Cahill dădea semnale clare că din nou, poate digera șanse ratate de break, se poate monta și după ce a cedat și game-uri de retur de 22 puncte (jocul șase). Finalul primului set a fost un semnal pozitiv, de jucătoare de top care, deși încă nu este la sută la sută, își regăsește forța și inspirația.
Semnalul s-a pierdut însă abrupt, după trei jocuri în setul doi. Simona nu a mai avut reacție după ce și-a văzut o dată în plus dominația în joc pusă sub semnul întrebării, de Vesnina, o jucătoare care nu a fost dispusă să renunțe, într-o situație clară de dezavantaj. Erorile tehnice din jocul Simonei au adus lovituri câștigătoare de partea cealaltă a fileului, iar pofta de luptă a Simonei a lăsat o dată în plus senzația de stingere.
Simona va trebui astfel să aștepte sezonul nord-american de ciment, acolo unde îl va avea din nou alături de ea pe Darren Cahill pentru a-i șopti în ureche vorbe de încurajare în momentele de cumpănă. În singurul turneu al anului în care Halep nu a cedat din primul meci, la Syndey, Cahill a fost în tribune și a intervenit inspirat pentru Simona, cu discursuri de pus în ramă, chiar dacă nici acolo, contănțeanca nu a obținut trofeul. La Australian Open, regulamentul turneelor de Mare Șlem nu permite „on-court coaching”-ul, iar la FED Cup, Dubai și Doha, Darren Cahill nu a călătorit alături de Simona.
Monica Niculescu, forța care o duce dincolo de limite
Monica Niculescu s-a poziționat marți, la polul opus, față de Simona Halep. Învingătoare într-un meci cu nivel de joc îndoielnic, departe de ceea ce mulți fani ar considera o întrecere agreabilă, Monica Niculescu și-a dus adversara într-o zonă a frustrării extreme. Jankovic, fost lider mondial, colerică, dar destul de versată în încleștări pe muchie, a oferit momentul zilei atunci când antrenorul i-a cerut mai multă agresivitate: „de parcă ar fi atât de simplu”.
Monica Niculescu a ratat multe puncte, multe scurte, nu a atacat cap-coadă cu frecvența cu care și-ar fi dorit antrenorul ei, Călin Ciorbagiu, dar s-a agățat cu îndârjire și o anumită disperare de fiecare șansă. A avut break avantaj în fiecare set, a fost prima jucătoare care a pus pe tabelă un break, dar abia în actul doi a reușit să ducă munca la final. În setul decisiv, atât Nicuelscu, cât și Jankovic, au jucat mai dezinvolt la retur, JJ și-a pierdut primele patru lansări, apoi la 0-3 a dat startul contraofensivei la retur și a început propria serie de patru break-uri consecutive.
S-a ratat mult, de ambele părți, voleuri, smash-uri, în plasă, în terenul de dublu sau chiar și în afara acestuia. Deși a servit de două ori pentru victorie, la 5-2 și 5-4, și a ratat, Monica Niculescu a continuat lupta, a smuls un nou break, iar a treia oară a pus puțin mai multă determinare, a jucat puțin mai riscant, iar loviturile sale de trecere au găsit terenul.
„Moni” va juca în optimi cu poloneza Agnieszka Radwanska, a treia favorită a turneului, cea care ar putea, la capătul turneului și doar în cazul unui succes în finală, să o detroneze pe Angelique Kerber de pe poziția a doua a clasamentului WTA.
Așa am trăit împreună, marți, în format LIVE BLOG, cele două partide ale tricolorelor, de pe tabloul de simplu, la Doha.
21:10 „Ă‚sta este caracterul meu. Lupt, nu cedez”, a declarat, emoționată, Elena Vesnina, la capătul unui meci în care și-a dat drumul la joc, în a doua jumătate a setului doi, după un prim set în care, până la 6-6, a rezistat eroic. Și nu a uitat să menționeze – „Simona Halep este o super-jucătoare”, care, acum, în momentul în care suferă la capitolul încredere, este mult mai drastic pedepsită de adversare mai slab cotate, dar care întrezăresc o recompensă uriașă în realizarea unui meci de senzație și într-o potențială victorie. Forma Simonei rămâne însă un mare motiv de îngrijorare, la startul sezonului de turnee Premier Mandatory.
21:05 Înfrângere dureroasă pentru Simona Halep, care pierde 11 din ultimele 12 game-uri și părăsește părăsește pentru a treia oară consecutiv în 2016 turneul la care ia startul încă de la primul meci disputat. Vesnina completează o revenire fabuloasă, alimentată de colapsul Simonei, 6-7(1), 6-4, 6-1.
21:00 Scorul capătă proporții în setul decisiv: 5-1 pentru Vesnina, după o nouă minge a Simonei care eșuează înainte de jumătatea terenului.
20:54 Break Vesnina și 3-1. Simona Halep ratează, ratează și ratează din nou, iar Vesnina este pe val. Chiar dacă apar grimase pe fața ei, chiar dacă mâna ei caută genunchiul, problema sa este mai curând 99% psihică, de încredere, fiind o reluare a unui scenariu deja întâlnit în ultimele luni.
20:46 Simona întrerupe seria de 6 game-uri consecutive a Elenei Vesnina. Este 1-1 în setul doi, însă rusoaica încă are un mic plus în schimbul de mingi.
20:44 Vesnina deschide manșa decisivă cu un nou game solid la serviciu, care o face pe Simona să clatine din cap. Virginia Ruzici este îngrijorată, dar din loja Simonei lipsește omul care ar putea veni lângă ea, pe teren, pentru a-i da indicații tehnico-tactice. Halep a revenit la un bilanț negativ în setul doi, cu cinci erori în plus față de lovituri direct câștigătoare (10 winners, 15 UEs)
20:40 Colaps total pentru Halep: Vesnina a primit cadou setul doi, (6-4), pe o dublă greșeală. Cele 44 de minute au avut două mari secvențe – la început, dominația Simonei, apoi o cădere monumentală a jucătoarei de top. Simona și-a pierdut de patru ori la rând serviciul, a încheiat cu serie de cinci jocuri pierdute și, din nou, a arătat acea dificultate cronică de a se impune în punctele decisive.
The curious case of Simona Halep https://t.co/tXxPz3fVOT — Esraa (@star_991) February 23, 2016
The curious case of Simona Halep https://t.co/tXxPz3fVOT
— Esraa (@star_991) February 23, 2016
20:28 Simona Halep pierde controlul manșei a doua: Vesnina câștigă al treilea break consecutiv, cu lovituri razante, pe tușă și anulează eforturile constănțencei. 4-4. Iar seria rusoaicei nu se oprește. Elena preia conducerea, 5-4, cu al patrulea joc consecutiv.
20:15 Replică Vesnina: lăsată la două break-uri în urmă de Simona, rusoaica își amintește tactica indicată împotriva unei jucătoare de top și reia atacul. Iar Halep se clatină pentru moment și pierde controlul asupra serviciului. Două break-uri ale Elenei Vesnina sunt compensate cu un re-break inserat la mijloc de constănțeancă, Mai îngrijorător, Simona duce mâna puțin mai joc de genunchiul stâng, indicând o suferință fizică, după efort susținut în raliu.
20:05 Desprindere decisivă pentru Simona Halep. Sfârșitul primului set, smuls printre degetele rusoaicei, îi face viața ușoară Simonei și în debut de manșă secundă: are 3-0 pe tabelă, dublu break, și un avantaj mental uriaș, vizibil în gesturile de frustrare care nu mai contenesc de partea cealaltă a fileului.
💪 @Simona_Halep pic.twitter.com/MxrfOSznjv — WTA (@WTA) February 23, 2016
💪 @Simona_Halep pic.twitter.com/MxrfOSznjv
— WTA (@WTA) February 23, 2016
20:00 VICTORIE FABULOASĂ‚ PENTRU MONICA NICULESCU 3-6, 6-4, 7-5: „Moni” arată, o dată în plus, că este o specialistă a meciurilor dramatice. Luptătoarea din Slatina a șters cu buretele amintirea celor două rotații în care a servit, dar a ratat închiderea meciului și punctează și cu passing-ul, și cu scurta și mai ales la capitolul forță mentală. Victoria îi revine, după două ore și 48 de minute de joc.
19:55 SET SIMONA HALEP! Tiebreak perfect jucat de Simona, care își găsește ritmul și se impune, 7-1. Vesnina a pierdut momentul favorabil și acuză șocul, din plin. Tricolora are bilanț pozitiv în set, 19 winners și 13 erori neforțate.
19:50 Luptă Simona și câștigă. Halep se descătușează, atacă și rupe garda Elenei Vesnina, care nu poate prelua loviturile grele ale constănțencei. 6-6. De partea cealaltă, Jankovic este cea care luptă și câștigă: sârboaica își face și cruce atunci când vede cum este iertată de Niculescu, din apropierea plasei, pentru că Monica reușește un atac aproape perfect, dar se încurcă la finalizare. 5-5, de la 5-2.
19:40 Două vești proaste. Break alb pentru Jankovic. Monica Niculescu ratează serviciul, iar serviciul sârboaicei nu îi mai oferă aceleași breșe. Este 5-4 acum, iar Niculescu va servi, din nou, pentru victorie. Pe Terenul Central, lucrurile merg prost pentru Halep: Vesnina are break alb și serviciul, la 6-5.
19:35 Monica Niculescu servește pentru meci, la 5-2. Defensiva Monicăi este principalul element care a înnebunit-o pe Jankovic, care este KO la serviciu, în decisiv. Al patrulea break pentru „Moni”. Pe Central, Simona a anulat, cu lovitură câștigătoare, încă o minge de break a curajoasei Vesnina și conduce, 5-4.
19:30 Re-break plătit scump de Jankovic: sârboaica aleargă pentru a reveni în setul trei, anulează trei mingi de 5-1 ale Monicăi și desăvârșește totul cu un smash din apropierea plasei, câștigător, care îi aduce break-ul. Însă, glezna sa suferă un șoc important, iar JJ se îndoaie de durere. Nu abandonează, se târăște pentru a continua, iar meciul continuă, cu presiune la serviciul său.
19:24 Game critic, câștigat de Vesnina: 22 de puncte disputate, șase mingi de break ratate de Simona Halep. Vesnina este solidă psihic și egalează, 3-3.
19:20 La două jocuri de victorie! Monica Niculescu a reușit să o scoată din răbdări de Jankovic, care tună înspre loja sa, după ce încheie cu break și re-break un schimb de terenuri care o lasă la două lungimi de eliminare. Antrenorul i-a cerut să o atace pe Monica, iar sârboaica a părut siderată de această situație – „de parcă ar fi atât de ușor de făcut asta”. Rezultatul este la fel de iritant: venită la plasă, JJ ratează grosolan un smash, iar jocul său se descompune. Fostul număr unu mondial și-a cedat pentru a treia oară, din tot atâtea game-uri, serviciul. 4-1 pentru Niculescu, cu două break-uri albe.
19:12 „Moni-in-business”. Niculescu este de neoprit în debut de set trei. Scurtă după scurtă, moralul lui Jankovic este demontat, iar jucătoarea din Slatina evadează la 3-0 pe tabelă, cu dublu break, cu 12 din 13 puncte adjudecate.
19:10 Simona schimbă încălțările și revine pe teren cu altă mină: câștigă opt din următoarele zece puncte și se instalează la conducere, 3-2. Răspuns de clasă pentru Simona, în fața unei adversare care a înțeles că, dacă joacă pe atac și variază, o poate depăși pe Halep, într-o zi în care tricolora este în degringoladă.
19:02 Break Vesnina: aceeași poveste și la Doha, pentru Simona. Șansele irosite se răzbună imediat, iar Vesnina are break și 2-1. Pe Terenul 1, Monica Niculescu a luat start lansat în set, grație serviciului, 1-0.
19:00 SET MONICA NICULESCU, 6-4! Monica câștigă al doilea game consecutiv pe serviciu, chiar dacă ratează prima minge de set. Atacul al doilea este superb, iar Jankovic nu are răspuns, decât noi bombăneli. Fanii români, rămași la meciul Monicăi spre deosebire de transmisia tv, care a comutat de îndată pe disputa Simonei, sunt încântați.
18:55 Elena, rezistă. Primul game pe serviciul rusoaicei este un adevărat test al nervilor, însă Simona Halep ratează returul decisiv în momentul cheie, lasă patru mingi de break să treacă pe lângă ea și, după 11 minute, afișajul tabelei se schimbă, de la 1-0 la 1-1.
18:50 La un game de set decisiv! Monica Niculescu își câștigă cu un atac bine construit, la plasă, game-ul de serviciu, care o prinde pe picior greșit pe Jelena Jankovic și stopează epidemia de break-uri. 5-3
18:40 Simona Halep începe duelul cu Elena Vesnina, la serviciu, în timp ce Monica Niculescu reușește un nou break, după un game mamut, cu 18 puncte! A șasea minge de break a fost cu noroc pentru sportiva din Slatina, care conduce după game-ul al șaptelea al setului doi și va încerca să rupă o serie de patru jocuri la rând încheiate cu break.
18:35 3-3, cu patru break-uri din șase game-uri jucate în setul doi. Sfaturile lui Călin Ciorbagiu nu o scapă pe Monica de un nou re-break. Caruselul erorilor o îngenunchează din nou pe Niculescu, cea care risipește prea multe oportunități.
18:31 Și… ne pregătim pentru startul Simonei Halep. Terenul Central tocmai a trăit o mare surpriză: Angelique Kerber arată simptomele psihozei post-primul-titlu-de-Mare-Șlem și forțează dincolo de limitele jocului său, împrăștiind mingi peste tot, în afara zonei de țintă a terenului. Saisai Zheng profită de erorile neforțate ale nemțoaicei, se impune, cu 7-5, 6-1, duoă o oră și 20 de minute de joc și devine a patra chinezoaică care învinge o jucătoare de Top 5.
1st career Top 5 win!@Zheng_SaiSai SHOCKS World No.2 Kerber 7-5, 6-1 at @QatarTennis! #WTA pic.twitter.com/6Ta0QUkxS6 — WTA (@WTA) February 23, 2016
1st career Top 5 win!@Zheng_SaiSai SHOCKS World No.2 Kerber 7-5, 6-1 at @QatarTennis! #WTA pic.twitter.com/6Ta0QUkxS6
18:30 Niculescu revine la conducere, cu un nou break, 3-2 și primește un set interesant de instrucțiuni. Iar Călin Ciorbagiu îi cere, la schimbul de terenuri, să fie cu mult mai agresivă: „o dată vii la fileu, o dată pui scurtă, o dată stai în raliu. Trebuie să vii de zece ori la fileu ca să câștigi de șapte ori. Dacă vii de două ori, câștigi o dată. Și atacă pe dreapta. Doar pe dreapta. Pe rever, ea reacționează, e lovitura ei de bază”.
18:22 Jankovic egalează, la fel ca-n primul set, 2-2. Calitatea meciului îi frustrează pe fani, cu numeroasele erori venite din ambele tabere. Jankovic oferă genul de prestație din finala Indian Wells 2015, ratează și ea mult, însă Niculescu o ajută să fie în față, pe tabelă.
JJ is struggling so much, so is Niculescu. This is a typical Junk battle. 😂 — Nikk (@forehandonfleek) February 23, 2016
JJ is struggling so much, so is Niculescu. This is a typical Junk battle. 😂
— Nikk (@forehandonfleek) February 23, 2016
18:12 10 puncte jucate de Monica pe serviciu, pentru a duce scorul la 2-0. Se înmulțesc passing-urile câștigătoare ale Monicăi, dar și mingile îngropate în fileu. Raportul – cam unu la unu. O minge prea lungă a lui Jankovic îi aduce game-ul pe tabelă Monicăi.
18:05 La fel ca în primul set: Monica Niculescu începe cu break. Scenariul acestui game este însă mai dramatic decât cel din debutul meciului: Jankovic se încurcă în picioare, cade, se plânge de amețeli, se lamentează, contestă total neinspirat deciziile de la linie, iar Niculescu profită. „Moni” preia conducerea, 1-0.
17:56 SET JANKOVIC, 6-3! Jucătoarea mai ofensivă se impune în primul set, în 43 de minute: Monica Niculescu a reușit de prea puține ori lovitura de trecere, greșelile s-au înmulțit pentru sportiva antrenată de Călin Ciorbagiu, iar Jankovic a câștigat punctele importante – toate mingile de break au fost valorificate de sârboaică.
17:55 Surpriză pe Terenul Central! O nouă „bombă” lansată de jucătoarele din China: Saisai Zheng, a 72-a jucătoare a lumii, a câștigat pe serviciul lui Angelique Kerber de trei ori și, după ce a condus de două ori cu break dar a fost egalată de campioana de la Australian Open, s-a impus cu 7-5.
First set goes to @Zheng_SaiSai! Takes a close opening set off Kerber 7-5! #WTA https://t.co/b0fBBGz7au — WTA (@WTA) February 23, 2016
First set goes to @Zheng_SaiSai!
Takes a close opening set off Kerber 7-5! #WTA https://t.co/b0fBBGz7au
17:50 Al cincilea break din șapte jocuri disputate o duce pe Jankovic la 4-3. Niculescu are mai mult de zece procente în plus la frecvența primului serviciu față de JJ, dar sârboaica face ravagii pe prima minge a tricolorei, câștigând două din trei puncte – mai clar decât pe mingea a doua!
17:44 Niculescu egalează, 3-3. Jocul de-a șoarecele și pisica merge mai departe. Cel mai lung joc al meciului, cu cele mai lungi schimburi de mingi, îi revine Monicăi Niculescu, care valorifică a doua oportunitate de break, din preajma fileului. Iată un atac câștigător rarisim pentru Monica.
17:35 Jankovic controlează partida și câștigă al treilea game consecutiv, la retur. Ajutată într-o primă fază de fileu, care îi îngroapă o minge în terenul advers, Monica Niculescu lovește greșit, cu rama, apoi trimite mult în exterior o scurtă, la minge de break. JJ are 3-2 pe tabelă și va servi pentru a prelua conducerea cu două game-uri, pentru prima dată în partidă.
17:25 Re-break rapid, Jankovic. Monica Niculescu își pierde rapid avantajul pe tabelă – break la prima oportunitate pentru ambele jucătoare.
17:20 Break Monica Niculescu! Jucătoarea din România are un debut solid de meci: game alb pe serviciu, apoi break în fața fostului număr unu mondial. Explicația: Jankovic a ratat primul serviciu, Niculescu și-a făcut jocul clasic în defensivă, iar combinațiile lob-slice-minge neutră au determinat atacuri repetate ale sârboaicei, care nu și-a reglat însă tirul și a ratat decisiv ținta. 2-0 pentru tricoloră.
17:15 Pregătite de start. Un lucru este cert de la încălzire: este frig, bate vântul și ambele jucătoare sunt înfofolite, pentru standardele unui meci de tenis, cu bluză cu mâneci lungi și colanți lungi adăugați echipamentului standard. Monica Niculescu începe partida la serviciu.
17:00 Victoria îi revine Robertei Vinci, 2-6, 6-4, 7-6(3), în fața rusoaicei Kasatkina. Meciul a durat două ore și 22 de minute. Cine ar paria că următorul duel va fi tot un maraton? Monica Niculescu, dar și Jelena Jankovic, sunt cunoscute în circuit drept jucătoare care parcă ar juca trei zile și trei nopți un singur meci.
16:50 Dramatism pe Terenul 1, acolo unde își așteaptă rândul la joc Monica Niculescu: Roberta Vinci a ratat o bună oportunitate de a avansa în faza optimilor de finală, după ce a servit la 5-4. Italianca a fost condusă de Kasatkina cu 5-3, a salvat trei mingi de meci, dar după o revenire impresionantă, cu două game-uri albe. nu a putut câștiga și un al patrulea joc consecutiv, pe propria lansare. După ce Vinci a ratat și ea patru mingi de meci, învingătoarea se va decide la tiebreak.
16:45 Premoniție din partea organizatorilor? Asiaticii sunt campioni când vine vorba de a-i îmbrăca pe jucătorii și jucătoarele de tenis care participă la turneele lor în veșminte tradiționale. Iată ce culori au ales la ședința foto pentru ediția Doha 2016: albastru, galben, roșu – iar ordinea te duce și ea cu gândul la steagul României. O dedicație pentru Simona și Monica?
Back in the The Thousand and One Nights for @AngeliqueKerber, @ARadwanska & @Simona_Halep (Photo @WTA) pic.twitter.com/Qrpy6f1xSo — We Are Tennis (@WeAreTennis) February 23, 2016
Back in the The Thousand and One Nights for @AngeliqueKerber, @ARadwanska & @Simona_Halep (Photo @WTA) pic.twitter.com/Qrpy6f1xSo
— We Are Tennis (@WeAreTennis) February 23, 2016
16:30 Turneul de la Doha a scăpat de blestemul Dubai, acolo unde capii de serie au fost eliminați fără victorie de pe tablou. Organizatorii au răsuflat ușurați încă de luni, atunci când Vinci (favorită 9), Bacsinzky (favorită 11), Wozniacki (favorită 13), Jankovic (favorită 14) și Errani (favorită 16) și-au asigurat prezența în turul doi. Diferența de categorie dintre Dubai (Premier) și Doha (Premier 5) a făcut însă ca la întrecerea de săptămâna trecută, tabloul să fi avut 8 capi de serie, iar cel de săptămâna asta – 16. Astfel, abia prin victoria Agnieszkăi Radwanska, de marți, 6-4, 6-4 cu Bondarenko, putem spune cu adevărat că rușinea de săptămâna trecută a fost evitată, pentru că una dintre primele opt jucătoare de pe tablou a reușit să câștige meci.
16:15 Salutare! Un sfert de oră până la startul anunțat inițial pentru partida Monicăi Niculescu: veștile de pe Terenul 1 ne indică însă o întârziere, având în vedere faptul că duelul italiano-rusesc dintre Roberta Vinci, nou-intrată în Top 10, și Daria Kasatkina (47 WTA) este în plină desfășurare, în setul decisiv. Pentru că timpul nu ne presează, iată cum percepe Roberta Vinci diferența de suprafață Dubai / Doha: „este atâta vânt aici. Și terenul pare ciudat. Uneori este atât de rapid, alterori este atât de lent. Și total diferit față de Dubai„.
Monica Niculescu a început în forță turneul de la Doha, cu o victorie în fața unei adversare cu nume, dar cu jocul complet dereglat, pornind de la serviciul marcă-înregistrată în circuit. Sabine Lisicki (31 WTA), autoarea celei mai rapide serve în tenisul feminin din toate timpurile (210,8 km/h), i-a ușurat mult misiunea jucătoarei din Slatina, cu o prestație în care a fost de nerecunoscut, incapabilă să își câștige serviciul (doar două game-uri adjudecate pe serviciu). Scenariul s-ar putea repeta marți pentru Monica Niculescu, într-un nou context favorabil.
Sportiva pregătită de Călin Ciorbagiu o reîntâlnește, la exact trei ani distanță de la ultimul meci direct, pe Jelena Jankovic. În februarie 2013, Monica Niculescu a învins-o pentru prima dată în carieră, la a șasea încercare, pe „JJ”, scor 6-4, 6-1, în primul tur de la Doha. Chiar dacă jocul practicat de Jankovic și Lisicki diferă clar, sârboaica trece, la fel ca și nemțoaica, printr-o pasă proastă. Jankovic are de două ori mai multe înfrângeri în 2016, la simplu, decât victorii (6 meciuri pierdute, 3 câștigate – la startul turneului de la Doha), iar în turneul din Qatar a debutat cu un succes pentru care a muncit două ore și 19 minute, 6-4, 6-7(5), 6-0, în fața unei jucătoare venite din calificări, Jana Cepelova.
Monica a demonstrat în 2016 că este o bună speculantă și poate tranșa în favoarea sa meciuri în care i se oferă șanse – așa cum s-a întâmplat și în FED Cup, cu Petra Kvitova, și în primul meci de la Doha.
Simona Halep, față în față cu Vesnina
Constănțeanca are parte de un debut dezirabil la Doha, în care depinde doar de propria evoluție. Vesnina, aflată pe locul 118 WTA, a jucat doar două partide din opt în fața unor sportive de top 100 în acest an. Victoria Azarenka a măturat-o de pe teren, lăsându-i doar două game-uri, la Brisbane, într-un meci în care Elena a reușit lovituri bune de atac, dar în care s-au văzut clar pentru Vesnina lipsa de încredere și de partide la nivel de top. Succesul în fața franțuzoaicei Garcia, 6-3, 7-5, în 92 de minute, al fostului număr 21 WTA, poate fi explicat în mare parte de o epuizare și oboseală instalată în jocul lui Caroline, după super-prestații în FED Cup și la Dubai.
Simona Halep are o ocazie bună de a-și regla jocul, de a-și rafina finalizările, iar toții ochii vor fi ațintiți asupra loviturilor ei, într-o confruntare care începe de la 1-0 pentru constănțeancă în partidele directe – un istoric fără relevanță însă, în contextul în care Vesnina a abandonat la 0-4 în setul decisiv, în 2011, atunci când nivelul de joc al ambelor tenismene era foarte diferit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER