Dramă la indigo pentru Verdasco, la 10 ani distanță: KO, după blestemul dublei greșeli! La 17 ani, ea este, oficial, urmașa Serenei Williams! Ce avans uriaș își asigură Halep + toate consecințele eliminării lui Wozniacki. Ziua a 5-a de Australian Open, în 7 repere
Ziua a 5-a la Australian Open 2019 a stabilit primele dueluri în faza optimilor de finală la simplu feminin și masculin. Fernando Verdasco a fost de două ori la un punct distanță de a furniza cea mai mare surpriză a zilei la masculin – eliminarea finalistului de anului trecut, Marin Cilic.
Derby-ul zilei s-a jucat însă la feminin și a fost, de departe, confruntarea dintre Maria Șarapova și Caroline Wozniacki, tranșată în decisiv de campioana din 2008 (detalii AICI). Acest meci are consecințe imediate în clasamentul mondial: daneza va coborî de pe 3 până cel puțin pe poziția a 9-a, Anastasija Sevastova, Ashleigh Barty, Garbine Muguruza, Serena Williams și Madison Keys având șanse matematice importante de a o depăși pe campioana din 2018 de la Melbourne. Asta o va coborî pe daneză pe lista capilor de serie în următoarele turnee, ea devenind o potențială adversară în faza optimilor pentru primele patru jucătoare ale lumii. În ceea ce o privește pe Simona Halep, românca scapă pentru ceva timp de amenințarea danezei în clasament: la finalul Australian Open-ului, constănțeanca va avea un avans de minim 1.906 puncte în fața lui Caroline, chiar și cu o înfrângere în fața lui Venus Williams, sâmbătă, în turul trei.
ProSport vă prezintă, pe scurt, cele mai importante repere ale acțiunii, pentru a fi siguri că nu vă scapă niciun moment important sau inedit.
1. Puștoaica vine cu amendamentele în WTA și răstoarnă ierarhii: Anisimova, omul zilei la Melbourne
Amanda Anisimova s-a calificat en-fanfare în optimile Australian Open, fără set pierdut în trei partide, imitând parcursurile lui Sloane Stephens, Petra Kvitova, Ashleigh Barty și Angelique Kerber. Diferența majoră: după ce și-a turat motoarele într-un meci atipic cu Monica Niculescu, jucând un tiebreak și cedând alte patru game-uri în manșa secundă, tânăra americancă a surclasat două favorite, în timp ce Kvitova, Barty și Kerber nu au avut deloc de a face cu fete de pe lista capilor de serie.
Vineri dimineață, Anisimova a trecut în 65 de minute, 6-3, 6-2, de bielorusa Aryna Sabalenka (cap de serie 11), campioană la Shenzhen în prima săptămână din an. La 17 ani, Amanda este prima sportivă născută în anii 2000 care accede în săptămâna a doua la un Slam, fiind totodată cea mai tânără jucătoare care ajunge în optimile unui turneu de Mare Șlem, de la Serena Williams la Roland Garros 1998 încoace. La Melbourne, ultima adolescentă ajunsă în această fază a turneului fusese Jennifer Capriati, în 1993.
Anisimova a surclasat-o cu 21-12 pe puternica Sabalenka la capitolul lovituri câștigătoare, iar la final de partidă, mezina declara sincer: „este un sentiment ireal, nu-mi vine să cred ce mi se întâmplă acum. Am jucat chiar bine azi, unul dintre cele mai bune meciuri din cariera mea. M-am pregătit pentru un meci dificil, dar am fost, totuși, relaxată și m-am asigurat că mă și distrez pe teren„. Campioană în 2017 la US Open, ca junioară, Anisimova spune că foarte multe s-au schimbat în jocul și în mentalitatea sa, iar cea mai mare diferență o face încrederea pe care a căpătat-o în sine.
Anisimova are un joc extrem de complet pentru o sportivă de doar 17 ani. Vineri, ea a punctat cu 14 lovituri tari de pe linia de fund a terenului, distribuite egal de lovitura de dreapta și de rever, a dat decisiv cu returul, brutal, dar are și plusul unor lovituri de finețe, precum scurta (pentru 5-3 în primul set), sau un lob de generic la jumătatea setului doi.
2. Blestemul dublelor greșeli la Australian Open pentru Fernando Verdasco: 2019, mai dureros ca 2009
Probabil că și la mulți ani după retragere, Fernando Verdasco se va trezi cu broboane de sudoare, simțind țiuitul urechilor, mutat în coșul pieptului, asurzitor, și cu o senzație de neputință, simțănd că dă o dublă greșeală la Australian Open. În 2009, într-o semifinală epică, Verdasco se prăbușea, în fața unui Nadal cu ochii în lacrimi, comițând dublă greșeală pe a treia mingea de meci a mult mai decoratului său rival. Condusese 1-0 la seturi, egalase apoi de la 1-2, iar la 4-5, 0-40 în decisiv îi anulase lui Rafa două mingi de meci. Apoi, două servicii și-au ratat ținta și totul era încheiat, după 5 ore și 14 minute de zbatere. Verdasco a avut nevoie de luni de zile pentru a digera acel insucces.
10 Year Challenge: AO și blestemul dublei greșeli pentru Fernando Verdasco. 2009, apoi 2019.
10 ani mai târziu, ziua de vineri, 18 ianuarie, i-a adus un episod doi al aceleiași drame. Controlase meciul cu Marin Cilic, finalistul ediției 2018, câștigase primele două seturi 6-4, 6-3, după ce lovise câștigător de 23 de ori. În setul doi, spaniolul nu a comis decât trei greșeli neforțate. Replica lui Cilic a venit ca o tornadă în setul trei, închis cu 6-1, după ce Fernando nu contase decât în acel unic game smuls, pentru 1-1: fără să câștige mai mult de două puncte în vreun alt game, Verdasco trecea linia de finiș în manșă cu doar 13 puncte în dreptul său. În setul patru însă, s-a redresat, a ajuns în tiebreak, iar după o primă minge de meci anulată de serva letală a croatului, fost campion la US Open, Verdasco s-a așezat la 8-7 la linia de serviciu, pentru a închide meciul, pe propria lansare. După un meci întreg în care servise impecabil, a venit dubla greșeală, a patra per total în meci. Cilic a evadat spre un 10-8 norocos în tiebreak, apoi, în start de set cinci a valorificat a treia minge de break pentru a-și construi un avantaj de 3-0.
Dacă vă imaginați că Verdasco nu mai avea loc pentru și mai mult ghinion, vă înșelați. La 4-2, Cilic a revenit de la 0-40 pe serviciu, într-un game început de el cu două duble greșeli. Croatul a pus punct partidei, scor 4-6, 3-6, 6-1, 7-6(8), 6-3 în 4 ore și 18 minute.
3. Suta, o dată la AO 2019 pentru Federer. Suta, de două ori la AO 2019 pentru Federer. Vine și a treia?
Până să ajungă să lupte cu trofeul pe masă pentru titlul cu numărul 100 al carierei, Roger Federer pare deja setat pe 100. Dacă în primul meci elvețianul a câștigat exact 100 de puncte în partidă, vineri, „Mister Perfect” a jucat meciul cu numărul 100 pe Rod Laver Arena, cel mai titrat campion al tenisului având doar 10 partide disputate pe o altă arenă la Melbourne.
Cu o asemenea cifră în statistică, nu mai e de mirare declarația lui Sloane Stephens, după ce a obținut, vineri, victoria cu numărul 200 în carieră: „E bine cu 200, dar… Roger Federer are 12.000 de victorii, așa că…”
Cu acoperișul tras, Federer l-a surclasat pe americanul Taylor Fritz, în vârstă de 20 de ani, iar victoria sa, cumulată cu meciul autoritar făcut de Rafael Nadal în fața unui alt reprezentant de top al NEXTGen, Alex de Minaur, întărește ideea că tânăra generație nu poate reprezenta o provocare reală, în Grand Slam-uri, pentru cei trei granzi din garda veche, toți trecuți deja de 30 de ani. De altfel, Nadal și Federer au acces în optimile Australian Open 2019 fără set pierdut.
4. Kerber, precisă și iute la aniversare
În ziua în care a împlinit 31 de ani, Angelique Kerber a închis programul pe Rod Laver Arena cu o victorie în 58 de minute în fața lui Kimberly Birrell, 6-1, 6-0. Australianca a punctat pe tabelă doar în game-ul patru al manșei inaugurale, Kerber evadând apoi spre optimi cu serie de nouă game-uri consecutive. 30 de greșeli neforțate i-a făcut cadou Birrell, surclasată la toate capitolele de nemțoaica aflată în cursă pentru apărarea punctelor aferente semifinalei jucate în 2018 la ‘Openul Vesel’.
5. Tiafoe, mândria americanilor
Frances Tiafoe a câștigat, vineri, singurul duel al unor sportivi din afara listei capilor de serie în șaisprezecimile tabloului masculin. Călăul lui Kevin Anderson a trecut de italianul Andreas Seppi, scor 6-7(3), 6-3, 4-6, 6-4, 6-3, în 3 ore și 17 minute. Câștigând 8 din 10 puncte cu primul serviciu, dar și 21 de puncte la fileu – față de 8 ale italianului, Tiafoe a reușit 56 de lovituri câștigătoare, greșind neforțat de 49 de ori. Interesant este că ambii jucători au avut bilanț pozitiv, Seppi încheind meciul cu 45 în dreptul winners și 36 – unforced errors.
6. Kvitova, pe bandă rulantă
Petra Kvitova a ajuns la 8 victorii consecutive (Sydney + Australian Open) și revine în săptămâna a doua a unui turneu de Mare Șlem, după ce în 2018 nu a trecut de turul 3. Reprezentanta Cehiei a trecut în 68 de minute de Belinda Bencic (49 WTA), scor 6-1, 6-4, lansând 32 de lovituri câștigătoare, cu doar 19 greșeli directe și câștigând 86% din puncte pe primul serviciu.
Kvitova ocupă acum locul 3 în clasamentul WTA în timp real și este una dintre cele mai bine poziționate sportive pentru a ataca locul unu mondial deținut de Simona Halep. În optimi, Kvitova dă peste jucătoarea care, în 2018, la Indian Wells, îi întrerupea o serie de 14 victorii consecutive.
7. Bautista-Agut, în sfârșit în trei seturi
Pentru cei care îl dădeau pe Karen Khachanov favorit la un sfert de finală sau la o semifinală, s-a inventat antidotul Roberto Bautista-Agut, omul care l-a trimis acasă pe Andy Murray în primul tur, spre o potențială retragere, într-un thriller de cinci seturi. Millner a fost trecut și el, tot în cinci seturi, însă vineri, jucătorul în vârstă de 30 de ani a zis „de ajuns!”, executându-l pe capul de serie 10 în trei seturi, la 4, 5 și 7, în 2 ore și 8 minute.
Primele partide din optimi, la masculin: (n.r. – # poziția pe lista capilor de serie)
- Marin Cilic (#6) – Roberto Bautista-Agut (#22)
- Roger Federer (#3) – Stefanos Tsisipas (#14)
- Grigor Dimitrov (#20) – Frances Tiafoe
- Rafael Nadal (#2) – Tomas Berdych
Primele partide din optimi, la feminin:
- Petra Kvitova (#8) – Amanda Anisimova
- Ashleigh Barty (#15) – Maria Șarapova (#30)
- Sloane Stephens (#5) – Anastasia Pavlyuchenkova
- Angelique Kerber (#2) – Danielle Collins