Drumul Alexandrei Dulgheru spre topul mondial trece pe la Istanbul. Prima victorie pe tabloul principal al unui turneu WTA după mai bine de patru luni

  • Alexandra Dulgheru a câștigat primul meci pe tabloul principal al unui turneu WTA după mai bine de patru luni. Alexandra Dulgheru – Kateryna Kozlova 3-6, 6-0, 6-3
  • În turul secund, Dulgheru are șansa revanșei în fața italiencei Roberta Vinci, cea care, tot din postura de a doua favorită, a învins-o pe Alexandra în primul tur al turneului WTA organizat la București, la Arenele BNR
  • După Raluca Olaru și Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru s-a impus ca lideră a noii generații a tenisului feminin românesc, înaintea accidentării la genunchi care a împins-o dincolo de top 200, și în zona micilor turnee și a tablourilor de calificări deși la un moment dat ajunsese în primele 30 de jucătoare ale lumii.

Accidentarea la genunchiul stâng, urmată de operație, în 2012, a lăsat urme adânci pentru Alexandra Dulgheru. A revenit după doi ani între primele 100 jucătoare ale lumii, chiar în timpul BRD Bucharest Open. La o săptămână distanță și aproximativ 450 de kilometri depătare de casă, Alexandra a regăsit și gustul victoriei într-un meci de pe tabloul principal al unui turneu WTA, după ultimul parcurs pănâ în sferturile de finală la Florianapolis, din finalul lunii februarie.

La Istanbul, lidera tenisului românesc din 2010 a pătruns pe tabloul principal după două meciuri de calificare. În primul tur, Alexandra s-a impus într-o prelungire a tabloului preliminar, sorții aducându-i-o de partea cealaltă a fileului pe ucrainianca Kateryna Kozlova, ajunsă și ea pe tabloul de 32 tot la capătul calificărilor. Românca a revenit după cedarea primului set, câștigând cu scorul de 3-6, 6-0, 6-3.

A apelat la doctorul lui Rafael Nadal pentru a-și rezolva probelemele la genunchi și s-a refugiat în desene pe durata recuperării

La 22 de ani, Alexandra Dulgheru reușea cea mai bună clasare în ierarhia tenisului profesionist feminin. Pe 11 aprilie 2011, Alexandra era a 26-a tenismenă a lumii și prima rachetă a României. În același an, a fost aproape, la Miami, de o victorie în fața Mariei Șarapova.  Însă ascensiunea sa a fost oprită de o accidentare neglijată la început, dar ale cărei urmări încă le resimte.

Dulgheru s-a operat la genunchi în 2012, în Spania, în clinica doctorului Mikel Sanchez, cel care, în același an al Olimpiadei de la Londra o îngrijea pe Alexandra, dar și pe Rafael Nadal, diagnosticat cu boala Hoffa, tot la genunchi. Ambii jucători trăiau dezamăgirea ratării celui mai important obiectiv al anului, incertitudinea recuperării și a viitorului în sport.

Alexandra și-a forțat corpul, apelând la injecții cu plasmă în genunchi, pentru a calma durerile. Cu gândul la puncte și clasament, a amânat tratamentul în 2011, atunci când, așa cum a recunoscut în numeroase interviuri ulterioare, corpul i-a oferit primele semnale. Însă după ce un RMN făcut la finalul turneului de la Indian Wells i-a adus diagnosticul de  ruptură a tendonului, Alexandra a hotărât să apeleze la cel mai bun doctor, cel care i-a „reparat” genunchii de nenumărate ori „Regelui Zgurii”. A vorbit cu Rafael Nadal, a primit îndrumări și, ajunsă în Barcelona, a fost dusă pe masa de operație după doar o zi de la sosire.

În timpul celor opt luni în care a lipsit din circuit, Alexandra Dulgheru s-a refugiat în desen – o veche pasiune din copilărie. Și-a pictat singură tablourile pe care apoi și le-a agătat pe pereții camerei. Când se va lăsa de tenis, Alexandra se gândește să devină arhitect.

1.385.634 de dolari a strâns în conturi Alexandra Dulgehru, din tenis, în întreaga carieră

2 titluri WTA a câștigat Alexandra – la Varșovia, în 2009 și 2010

Publicat: 17 07. 2014, 18:57
Actualizat: 17 07. 2014, 18:58