Dublu cu bătălii dure pentru Tecău și Mergea la Australian Open: au ajuns pe „sfertul” fraților Bryan

Dublu cu bătălii dure pentru Tecău și Mergea la Australian Open: au ajuns pe
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tragerea la sorți pentru tabloul de dublu masculin a fost neiertătoare cu reprezentanții României, după ce și pe tabloul de simplu feminin două dintre jucătoarele tricolore au primit capi de serie în primul tur. Deși ambele echipe cu români la start se numără printre cei 16 capi de serie, și Horia Tecău, alături de olandezul Jean Julien Rojer (favoriți 14), și Florin Mergea, alături de Dominic Inglot (favoriți 14), au programat un duel cu sextuplii campioni de la Australian Open, Mike și Bob Bryan, înainte de semifinale. ProSport vă invită să urmărim împreună, noapte de noapte și minut cu minut, evoluția tricolorilor la primul mare rendez-vous al tenisului din sezonul 2015, dar și cele mai interesante momente ale superstarurilor circuitelor ATP și WTA. 14 zile din 14, ProSport va acoperi evenimentul în regim LIVEBLOG, dar și cu știrile momentului în sportul alb. Prima noapte albă începe duminică, startul meciurilor de pe tablourile principale de simplu, feminin și masculin, fiind programat luni dimineață, de la ora 02:00.

Tecău, primul bilet pentru o întâlnire în sferturi cu gemenii americani la Australian Open

Din 2009 până în 2014, Horia Tecău nu a fost niciodată repartizat la tragerea la sorți pe „sfertul” dominat de liderii la zi ai clasamentului probei de dublu. Împărțirea a fost echilibrată. De trei ori, Horia s-ar fi putut duela cu Mike și Bob Bryan în semifinale (2009, 2012 și 2013). 2012 a fost, de altfel, anul singurei partide directe cu americanii la primul Turneu de Mare Șlem al sezonului, meci adjudecat de cei doi frați în set decisiv, după ce Horia și Robert Lindstedt își trecuseră pe tabelă primul set: scor final 4-6, 6-3, 7-6(5). În alte trei ocazii (2010, 2011 și 2014), Horia a fost distribuit pe jumătatea opusă față de perechea Bryan / Bryan.


2 trageri consecutive pe „sfertul” fraților Bryan pentru Tecău: tabloul de la Australian Open, din 2015, seamănă cu cel din 2014 de la US Open. La New York, Tecău și Rojer au pierdut în optimi, în fața ibericilor Marrero / Verdasco, ratând astfel duelul din sferturi cu viitorii campioni


Traseul până în sferturi începe lin pentru Tecău și Rojer, cu un prim meci împotriva unei echipe formate din tenismeni care joacă mai mult la simplu, ambii jucători fiind acum la doar al doilea Grand Slam la dublu al carierei. Lituanianul Ricardas Berankis (24 ani, 85 ATP la simplu, 558 ATP la dublu) are doar 22 de meciuri disputate la dublu în întreaga carieră, la nivelul circuitului ATP (11 victorii și 11 înfrângeri), cinci turnee de dublu disputate în 2014 și o unică prezență la dublu într-un Mare Șlem, la Wimbledon 2013. Partenerul lituanianului, Andreas Haider-Maurer (27 ani, 79 ATP la simplu, 989 ATP la dublu), are 11 partide de dublu disputate în carieră și o singură victorie.

Turul doi îi poate pune în dificultate pe Horia și „Juls”, pentru că de partea cealaltă a fileului s-ar putea regăsi australienii Chris Guccione și Lleyton Hewitt. Chris (29 ani, 40 ATP la dublu) este un specialist ai probei de dublu, iar 2014 a fost cel mai bun an al său. Guccione, care a disputat de fiecare dată turneul de la Antipozi cu un conațional pentru a le oferi spectatorilor o echipă sută la sută locală, face pereche în premieră la Australian Open cu Lleyton Hewitt. Cei doi au jucat însă constant împreună în sezonul 2014, în 10 turnee. 

Un alt „localnic”, Sam Groth (31 ATP la dublu), cap de serie 12 alături de americanul Butorac (20 ATP), pândește în optimi: Groth nu a câștigat decât în două rânduri câte un meci, din șase prezențe pe tabloul principal de dublu de la Australian Open, cedând în 2011 și 2013 în turul doi. În 2014 a reușit însă o calificare în semifinale la Roland Garros. Cuplul americano-australian este o nucă tare, având în vedere sprijinul publicului pentru Groth, dar și faptul că Butorac este finalistul de anul trecut. 

 


Sursa: ausopen.com

 

Mergea, debut împotriva unor favoriți ai tribunei. Obiectiv: să depășească performanța din 2014 de la Melbourne

Florin Mergea (24 ATP la dublu), care speră să aniverseze împlinirea a 30 de ani chiar în timpul turneului, pe 26 ianuarie, face pereche cu britanicul de 28 de ani, Dominic Inglot (45 ATP la dublu), sfert-finalist la precedenta ediție a turenului de la Melbourne. Traseul finaliștilor de la Auckland nu este facil: debut împotriva favoriților gazdelor, Matthew Ebden (97 ATP la dublu) și Matt Reid (238 ATP dublu). Cei doi tenismeni nu au depășit turul doi la Australian Open în carieră, dar presiunea publicului va fi principalul adversar în acest meci. Reid este un jucător de un singur Turneu de Mare Șlem – cu șase apariții la Australian Openul de acasă, dar nici o participare la French Open, Wimbledon sau US Open.

1 prezență are Florin Mergea pe tabloul principal de dublu în Australia: în 2014, alături de Oliver Marach, Florin a reușit o victorie bună în primul meci împotriva favoriților 16 ai respectivei ediții, Santiago Gonzalez / Scott Lipsky, în două seturi, cedând meciul următor la Pablo Carreno Busta și Guillermo Garcia-Lopez

În turul 2 ar urma o dispută de foc, cu doi jucători importanți la dublu: Bhupathi / Melzer. Experimentatul Mahesh Bhupathi poate avea încă un cuvânt de spus în proba de dublu, chiar dacă a împlinit, în iunie 2014, 40 de ani. Triplu finalist la Australian Open, campion pe hardul de la US Open, indianul nu a disputat ultimele trei turnee de Mare Șlem, însă cu Jurgen Melzer reorientat către proba de dublu și ajuns din Top 10 la simplu pe locul 6 la dublu în 2010, al 35-lea jucător de dublu al momentului poate pune probleme la Australian Open, mai ales după un prim meci de încălzire împotriva unor tenismeni care preferă zgura, în locul cimentului.

Partida trei programează, în lipsa unor surprize majore, un duel între favoriții 1 și 14. Mergea și Inglot sunt programați să joace în optimi împotriva liderilor mondiali, americanii Bob și Mike Bryan. Calificarea în optimi ar reprezenta cel mai bun rezultat al carierei pentru Florin Mergea, la Openul Australian.

Viața după „sfertul” dominat de frații Bryan

Pentru echipa care trece de faza sferturilor din prima secțiune a tabloului, traseul până la titlu poate arăta astfel: pentru un loc în duelul din semifinale, reprezentanții Spaniei, Marcel Granollers / Marc Lopez (capi de serie 3) și Alexander Peya / Bruno Suares (Austria / Brazilia – favoriți 5) – sunt echipele care cel mai probabil se vor întâlni în sfertul al doilea al tabloului. În finală sunt așteptați francezii Julien Benneteau și Eduard Roger-Vasselin, campionii Openului Francez, în 2014 și favoriți doi în Australia.


Al doilea sfert al tabloului de dublu. Sursa: ausopen.com

De pe jumătatea a doua, fostul partener al lui Tecău, Robert Lindstedt are un traseu puțin mai relaxat decât Tecău, din postura de favorit 9, alături de Marcin Matkovski, cu un duel strâns în optimi, cu favoriții 7, Daniel Nestor și Rohan Bopanna, dar un sfert mai lejer împotriva perechii Dodig/Melo. 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Tottenham a postat o fotografie cu Radu Drăgușin și a scris un singur cuvânt, după victoria la scor cu City!
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie? Răspunsul tranşant al lui Ion Ţiriac!
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică din România
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×