EDITORIAL ALEX TĂCINĂ | Picătura de Roxadustat și „dopajul legal” din tenis. Cum își poate repara Simona Halep greșeala, indiferent de decizia tribunalului

În 2017, Simona Halep devenea lider WTA, iar eu scriam primul material de opinie în ProSport, cu titlul „Simona Halep, o picătură de speranță într-un ocean de pesimism”. Un ocean de pesimism a fost și este în continuare tenisul românesc, întrucât statul nu susține financiar tinerii care practică sportul alb. Iar picătura care le dădea juniorilor români speranța că pot ajunge și ei pe culmile tenisului s-a transformat, cinci ani mai târziu, într-una de roxadustat. Substanță interzisă din categoria EPO a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) cu care a fost depisată Halep.

Simona Halep a fost suspusă la 106 teste în ultimii 6 ani, atât la turnee, cât și în timpul ei liber, lăsându-i pe ofițerii anti-doping cu ochii în soarele arzător din Constanța. În tot acest timp, Serena Williams folosea susbtanțe interzise în mod legal, cu scutiri de uz teraputic, americanca nefiind singurul exemplu de acest fel din tenisul mondial. Serena se află însă în capul listei: conform fișei sale medicale, multipla campioană de Grand Slam a utilizat de-a lungul timpului oxicodonă, hidromorfonă, prednison și metilprednisolonă, în anii 2010, 2014 si 2015.

Picătura de Roxadustat și „dopajul legal” din tenis. Cum își poate repara Simona Halep greșeala, indiferent de decizia tribunalului

Potrivit Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), scutirea de uz terapeutic permite unui sportiv care are o afecțiune medicală să utilizeze o substanță sau metodă interzisă, însă doar dacă cerințele prevăzute la articolul 4.4 din Standardul Internațional privind scutirile pentru uz terapeutic sunt respectate. Practic, în timp ce adversarele ei „se dopează legal”, pentru o cantitate infimă de susbstanță interzisă găsită în probele recoltate Simonei Halep la US Open 2022, românca este acuzată că a trișat. Dar moralitatea și legalitatea sunt două lucruri distincte. Binele se poate schimba atât de repede în rău atunci când iei decizii greșite.

Simona Halep a renunțat de curând la managerul Virginia Ruzici – campioana de la Roland Garros 1978 care a luat-o sub aripa sa protectoare în urmă cu 14 ani, dar și la preparatorul fizic Teo Cercel, omul care avea grijă de corpul sportivei la fiecare turneu. S-a înconjurat de oamenii lui Patrick Mouratoglou, o mutare la fel de controversată ca și francezul care a extins relația cu fosta sa elevă, Serena Williams, dincolo de granița antrenor-jucătoare.

E clar că Simona „a dat-o în fileu” de această dată, pierzându-și dreptul de a mai juca pentru o perioadă! Dar cel mai fascinant lucru în tenis e acela că, după un meci pierdut, ai ocazia să îți corectezi greșelile la următorul turneu. Halep se pregătește pentru „cel mai greu meci al carierei”, care se va juca în tribunalele sportive.

Darren Cahill a făcut scut în jurul Simonei Halep și garantează pentru corectitudinea ei, în timp ce Patrick Mouratoglou spune că n-a mai văzut niciodată un asemenea caz de dopaj. Criticii lui Halep îi acuză de subiectivism pe cei doi, așa că doar Simona Halep însăși poate dovedi că e nevinovată! Chiar dacă asta ar însemna să câștige US Open – unul dintre cele două turnee de Grand Slam care îi lipsesc din palmares, la 33 de ani sau la 35 de ani, după o suspendare de doi sau patru ani pentru dopaj. Lucru perfect realizabil din punctul de vedere al vârstei: Flavia Pennetta a cucerit turneul de la Flushing Meadows în 2015, la vârsta de 33 de ani, apoi s-a retras în glorie la finalul sezonului. Simona Halep va încerca din răsputeri să își spele imaginea și a demonstrat de atâtea ori că nu poate fi oprită de nimeni când își pune ambiția. Hai, „Simo!”.

Publicat: 27 10. 2022, 11:02
Actualizat: 27 10. 2022, 12:07