Elementul-surpriză, letal pentru Simona Halep în partida cu Taylor Townsend. O singură tactică, trei victorii-șoc ale outsider-ilor în Grand Slam-uri

Pentru prima dată în 2019, Simona Halep a pierdut un meci în fața unei jucătoare din afara primei sute mondiale, joi noapte, în turul doi la US Open. Taylor Townsend, locul 116 WTA la startul turneului de la New York, dar și una dintre sportivele ajunse pe tabloul principal via calificări, a reușit cea mai mare surpriză de până acum pe tabloul feminin, în condițiile în care primele 10 favorite trecuseră în grup compact de primul tur. Astfel, chiar dacă a beneficiat de una dintre cele mai ușoare căi de acces spre turul trei dintre cele 26 de favorite trecute de turul inaugural, Simona Halep a ratat din nou șansa unui parcurs lung la Flushing Meadows.

Explicația stă, în cea mai mare parte, în tactica ultra-agresivă adoptată de Taylor Townsend, o americancă stângace, conștientă – așa cum a și declarat la interviul de pe teren, că nu are nicio șansă de a o învinge pe Halep de pe linia de fund a terenului.

Sau în elementul-surpriză, cum punctează una dintre vocile autorizate din echipa CNN care acoperă tenisul. „Nu cred că Simona Halep a văzut prea des așa ceva – dacă o fi făcut-o vreodată”. Tactica serviciu-voleu aparține, deja, trecutului, tenisului romantic sau clasic din era unui Pete Sampras sau Stefan Edberg. Totuși, în ultimii cinci ani, nu mai puțin de trei mari surprize s-au conturat în turneele de Mare Șlem exact de această manieră, cu suta de atacuri la fileu.

  • Taylor Townsend (116 WTA): 106 atacuri la fileu, 64 puncte câștigate în fața Simonei Halep la US Open 2019

Taylor Townsend este o jucătoare de mare gabarit, puternică, pe care Halep o înfruntase deja de trei ori în ultimii trei ani. Americanca are obișnuința de a scurta punctele și de a avansa în teren – lucru vizibil încpă din primele trei game-uri ale partidei de joi cu Halep. Frecvența cu care face acest lucru Taylor Townsend este însă determinată atât de evoluția adversarei, cât și de propria constanță. După un start puternic, americanca nu a mai reușit să se țină departe nici de erori, nici de schimburile prelungite până la finalul primului set și a primei jumătăți de oră.

În seturile doi și trei însă, americanca a mers ca la poker: all-in pe atac și serviciu-voleu. O jucătoare redutabilă de passing shot (lovituri de trecere, fie ele din poziții statice, ori din alergare – românca reușind adevărate bijuterii din plin fuleu), Halep nu a reușit să treacă în momentele cele mai importante de Taylor Townsend, ratând exasperant de multe astfel de lovituri pe care, de regulă, le reușește cu ochii închiși. Din păcate pentru Halep, în afara unui passing shot venit pe a doua minge de meci avută de Townsend în game-ul 10 al setului decisiv, această lovitură a funcționat mai degrabă modest (17 passing-uri reușite, 9 cu dreapta și 8 cu reverul, plus 26 ratate – conform statisticii oficiale prezentate pe site-ul turneului).

Per total, Taylor Townsend a atacat de 106 ori, doar 16 din totalul de vizite la fileu consemnându-se însă în primul set. Tranziția s-a făcut începând din setul secund, unde Taylor a atacat la plasă de 26 de ori. În setul trei, Townsend a dus totul la un alt nivel, atacând fileul de 64 de ori! Pentru a avea imaginea completă, trebuie spus că în setul trei americanca a jucat 52 de puncte pe serviciul său, 42 la retur, iar în total și-a adjudecat pe atac la fileu 40 dintre cele 49 de puncte strânse în manșă. De-a lungul meciului, nu doar frecvența atacurilor la fileu a crescut pentru Townsend, ci și eficiența (de la 56% în primul set, la 63% în decisiv).

Expertul Eurosport, Alex Corretja, fost număr 2 mondial, a remarcat, cu surprindere și o doză de reproș, că Simona Halep nu a utilizat deloc lobul pentru a combate tactica ultra-agresivă a americancei (Halep a executat, dar a ratat, două astfel de lovituri în setul secund și una în setul trei).

  • Dustin Brown (102 ATP): 99 atacuri la fileu, 71 puncte câștigate în fața lui Rafael Nadal, în turul doi la Wimbledon 2015

Dustin Brown reușea victoria carierei în 2015, pe iarba de la Wimbledon, în fața lui Nadal, dublu câștigător la All England Club. Germanul intra în meci cunoscut fiind faptul că are un stil de joc neortodox, agresiv și plin de scamatorii, plonjoane, execuții cu iz de demonstrativ și o oarecare ură pentru schimburile de mingi prelungite.

De-a lungul a patru seturi însă, Dustin Brown a devenit legendă urbană, reușind să strice definitiv mașinăria de lovit mingi iberică. Brown a jucat ca un vechi vizitator al Wimbledonului, cu 99 de urcări la fileu și multe combinații serviciu-voleu câștigătoare. În manșa a patra, germanul avea un procentaj uriaș, eficiență 90% la atacuri la fileu. Distribuția acestor atacuri a fost însă uniformă în acest caz, echilibrată de-a lungul manșelor (19, 32, 28, 20 de atacuri la fileu în cele patru seturi).

Victoria 7-5, 3-6, 6-4, 6-4 a germanului rămâne una dintre marile surprize ale turneului londonez. Culmea însă, în setul în care Dustin Brown a urcat cel mai des la fileu, el a fost învins de Nadal, însă, per total, această tactică a fost cheia victoriei.

! Diferența evidentă dintre Dustin Brown și Taylor Townsend, ambii aflați în afara primei sute mondiale în momentul în care au reușit să producă un adevărat șoc pe cele mai impunătoare arene de tenis, ține de capitolul calităților atletice. Germanul este un sportiv cu deosebite calități atletice, suplu, cu o acoperire de top a terenului, viteză și reflexe de cel mai înalt nivel, Brown comportându-se ca o felină care țâșnește spre fileu și baleiază cu ușurință la câțiva centimetri de plasă. De partea cealaltă, Townsend face parte din categoria sportivilor mai greoi, care mizează pe atacuri la fileu pentru a compensa carențe în defensiva stânga-dreapta înapoia liniei de fund a terenului.

  • Mischa Zverev (50 ATP): 119 atacuri la fileu, 65 puncte câștigate în fața lui Andy Murray, în optimi la Australian Open 2017

Mischa Zverev, jucător născut în 1987, rămâne unul dintre ultimii adepți ai jocului de serviciu-voleu în tenisul masculin. Cu 119 atacuri la plasă, germanul reușea o victorie imensă, 7-5, 5-7, 6-2, 6-4, în fața liderului mondial la zi, Andy Murray, la Grand Slam-ul din startul sezonului 2017.

La fel ca și Simona Halep sau Rafael Nadal, Andy Murray este un jucător de tenis cu excelente veleități defensive, un adevărat zid mobil, care deține toate secretele passing shot-urilor de pe linia de fund a terenului sau dinapoia acesteia. Britanicul păcătuia de multe ori, în zilele sale cele mai bune, printr-o poziționare mult prea defensivă. Murray nu a avut însă soluția pentru a trece de Zverev, la fel cum nici Halep nu a fost pregătită să contracareze acest stil de joc care, teroretic, face parte din orice manual de tenis, dar cu care te confrunți în această epocă aproape la fel de rar cum vezi pe la alte fete și dreapta slice-ată à la Monica Niculescu.

Publicat: 30 08. 2019, 10:23
Actualizat: 30 08. 2019, 10:24