Englezii de la BBC au declanșat o anchetă și au deschis un dosar prin care compară cele 4 cazuri de dopaj, Moore, Halep, Sinner și Swiatek, care au dus tenisul în prăpastie

Englezii de la BBC au declanșat o anchetă și au deschis un dosar prin care compară cele 4 cazuri de dopaj, Moore, Halep, Sinner și Swiatek, care au dus tenisul în prăpastie
Foto: Profimedia 04.12.2024
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jurnaliștii englezi de la BBC au declanșat o anchetă de proporții prin care compară cele patru mari cazuri de dopaj carer au dus tenisul într-o prăpastie fără fund.

Tara Moore a fost prima, a urmat Simona Halep, iar de curând, liderii celor două ierarhii, Iga Swiatek și Jannik Sinner, au fost și ei testați pozitiv cu substanțe interzise.

BBC compară cele 4 cazuri de dopaj, Moore, Halep, Sinner și Swiatek, care au dus tenisul într-o controversă teribilă

Cazurile celor patru sportivi au condus la numeroase întrebări și controverse legate de modul în care sunt tratate cazurile anti-doping și dacă jucătorii sunt tratați diferit, scrie bbc.com.

Simona Halep, de două ori campioană de Grand Slam, și jucătoarea britanică de dublu, Tara Moore, au petrecut timp îndelungat în afara terenului, suspendate, așteptând să fie audiate în cazurile lor de dopaj. Cele două au criticat perioada de timp în care au fost nevoite să aștepte audierile, în comparație cu timpul avut de Sinner și Swiatek, Halep susținând pe bună dreptate „abordări complet diferite”.

În replică, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), care se ocupă de cazurile de dopaj, a negat cu fermitate orice diferență în modul în care sunt tratați jucătorii.

Iată că acum, BBC Sport analizează diferențele și asemănările dintre cazuri. În primul rând, și cel mai important, toți cei patru jucători au susținut că nu au luat cu bună știință vreo substanță interzisă.

Cazul lui Moore este cel mai vechi dintre cele patru, iar ea a vorbit despre paguba financiară și emoțională suferită. La rândul ei, Halep a fost, la acea vreme, cel mai cunoscut nume de la Maria Sharapova încoace, testată pozitiv pentru o substanță interzisă. Ea a criticat timpul trecut pentru a fi audiată.

Cazul lui Jannik Sinner a dus la acuzații virulente că numărul unu mondial a primit un tratament special, pe care ITIA le-a negat cu fermitate. Un tribunal independent a acceptat că Sinner nu a avut nicio vină sau neglijență în cazul său de dopaj.

La rândul său, câștigătoare a cinci turnee de Mare Șlem, Iga Swiatek a ratat trei turnee din cauza suspendării provizorii. Ea a spus că rezultatul ei pozitiv a fost cauzat de contaminarea unui medicament pe care îl lua.

Nu este ceva neobișnuit ca anumite cazuri de dopaj să dureze câteva luni pentru a fi rezolvate, în special atunci când un jucător neagă că a luat cu bună știință o substanță. În astfel de cazuri, ei pot produce dovezi pentru a infirma sau a atenua testul eșuat. Acest lucru determină investigații și teste suplimentare de către ITIA, iar procesul se extinde inevitabil.

În cazul lui Halep, ea nu a putut furniza imediat dovezi cu privire la motivul pentru care a fost testată pozitiv. Cazul româncei a fost unul complex – motivele scrise ale tribunalului se întindeau pe 126 de pagini.

Completul Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS) a stabilit că încălcările anti-doping ale lui Halep nu au fost intenționate, dar s-a constatat că aceasta poartă „un anumit nivel de vină sau neglijență” pentru că nu a avut suficientă grijă asupra suplimentelor pe care le-a luat.

La rândul ei, Moore a căzut în timpul suspendării 600 de locuri în clasamentul mondial. Deoarece jucătorii care ispășesc o suspendare pentru doping nu pot intra direct în clasamentele de tenis, ea a fost nevoită să-și câștige banii antrenând sportivi începători pe terenurile publice din SUA pentru a-și plăti avocații. Moore a declarat pentru The Times în iulie, că consideră că un cost total al cazului său s-a ridicat la 200.000 de lire sterline.

Douăzeci și unu de jucători au fost testați la Bogota, iar Moore a fost unul dintre cei trei care au ieșit pozitivi la boldenonă. ITIA a decis că respectiva carne contaminată consumată de Moore a fost sursa testul pozitiv. Motivele scrise arată cât de greu i-a fost pentru Moore să demonstreze când și unde a ingerat carnea contaminată. Ea a mâncat carne în diferite restaurante din Bogota cu șapte zile înainte de testul pozitiv, așa că a fost greu de stabilit sursa.

Moore a furnizat dovada care arată că în Columbia, bovinelor le sunt administrate nandrolon și boldenonă, pe care tribunalul independent a descris-o drept o probă „interesantă și puternică”. Totuși, ITIA a susținut că, dacă Moore a mâncat carne contaminată, ar fi trebuit să fie conștientă de risc și că, mâncând carne, Moore a acționat cu vină sau neglijență.

Prima decizie pe care Iga Swiatek a luat-o, după ce a fost prinsă dopată, e ciudată şi controversată!

Diferențe cheie în cazurile lui Swiatek și Sinner

Ambii sportivi au primit suspendări provizorii după ce au fost testați pozitiv, în conformitate cu regulile ITIA. Cei doi au făcut recurs în termen de 10 zile de la informare, ceea ce înseamnă că procesul era confidențial și rămânea astfel dacă respectivele contestații aveau succes. Odată ce cauzele au ajuns la tribunale, rezultatele au fost făcute publice.

Swiatek a primit suspendarea pe 12 septembrie și a făcut recurs împotriva acesteia pe 22 septembrie. Trei zile mai târziu, ITIA a răspuns, spunând că pe baza dovezilor disponibile la acea etapă, pedeapsa nu va fi ridicată. A doua zi, chiar înainte ca vestea suspendării lui Swiatek să fie făcută publică, avocații ei au informat ITIA că au identificat o tabletă de melatonină contaminată.

Li s-a cerut să trimită pachete cu toate produsele pe care le folosea înainte de test la un laborator din Salt Lake City. Laboratorul a descoperit că tabletele de melatonină – un medicament fără prescripție medicală folosit pentru a ajuta la somn – au fost contaminate cu TMZ (n.r. – trimetazidina) în timpul fabricării.

Suspendarea provizorie a lui Swiatek a fost ridicată pe 4 octombrie. Ea a primit o scrisoare oficială de acuzare pe 11 octombrie, a acceptat într-o scrisoare din 23 octombrie că TMZ era prezent în eșantionul ei și, ulterior, a acceptat și suspendarea de o lună.

Ea a ratat trei turnee în timp ce era suspendată provizoriu, dar a putut juca la finala WTA și la Billie Jean King Cup, deoarece acestea au avut loc după ce sancțiunea a fost ridicată.

Avocații lui Sinner s-au mișcat chiar și mai repede. Aceștia au depus contestație în aceeași zi în care au fost informați despre testele pozitive. El a fost de două ori testat pozitiv pentru clostebol, așa că a primit două interdicții provizorii, împotriva cărora a contestat cu succes și le-a ridicat în termen de una și, respectiv, trei zile. Sinner a reușit să ofere rapid dovezi pentru a susține că a fost contaminat din greșeală cu clostebol.

Vorbind despre cazurile de joi, directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse, a declarat: „Nu sunt cazuri de dopaj intenționat. Avem de-a face cu încălcări accidentale ale regulilor. Deci nu cred că acesta este un motiv de îngrijorare pentru fanii tenisului. Suntem în mod clar deschiși, transparenți și arată amploarea și profunzimea programului nostru anti-doping”.

Tot Moorehouse, vorbind în luna octombrie: „Modul în care gestionăm cazurile nu se schimbă, indiferent de profilul jucătorului implicat. Modul în care se desfășoară un caz este determinat fiecare în parte de circumstanțe, fapte și știință”.

Jucători testați pozitiv pentru aceleași substanțe ca și Sinner și Swiatek, cu rezultate diferite

Există două cazuri recente în care jucătorii au fost testați pozitiv pentru aceleași substanțe ca și Sinner și Swiatek, cu rezultate diferite. Italianul Stefano Battaglino a fost testat pozitiv pentru clostebol în septembrie 2022, iar 14 luni mai târziu a primit o suspendare de patru ani.

La fel ca Sinner, Battaglino a spus că respectivul clostebol era într-o cremă aplicată lui de un kinetoterapeut în timpul unui time-out medical la mijlocul meciului la un turneu.

Sinner a spus că a fost contaminat de fizioterapeutul său, care a aplicat un spray care conținea clostebol pe o tăietură de pe propria mână înainte de a-l trata pe Sinner. Pentru că Sinner l-a avut ca angajat, a putut să-l contacteze rapid și să identifice produsul care conținea substanța.

Battaglino, în schimb, nu a putut intra în contact cu kinetoterapeutul și, prin urmare, nu avea nicio dovadă fizică care să-l ajute și să-l susțină. Tribunalul independent l-a considerat „în general credibil”, dar nu existau suficiente dovezi științifice și faptice pentru a-i convinge că nu a fost intenționat. Apelul său către CAS a fost, de asemenea, respins, iar interdicția sa se va încheia pe 31 ianuarie 2027.

Adolescenta cehă Nikola Bartunkova a primit și ea o suspendare de șase luni după ce a fost testat pozitiv pentru trimetazidină în februarie. La fel ca Swiatek, ea a putut dovedi că a fost testată pozitiv prin contaminare, în acest caz, un supliment. Suspendarea ei provizorie a acoperit întreaga interdicție, iar Bartunkova a putut reveni imediat la joc.

Interdicția a fost menționată în hotărârea scrisă pentru cazul lui Swiatek. Se afirmă că interdicția lui Swiatek a fost mai scurtă deoarece încălcarea ei a fost de la un medicament contaminat, în comparație cu un supliment în cazul lui Barunkova, iar Swiatek „a perceput în mod rezonabil un grad mai scăzut de risc de contaminare datorită standardelor de reglementare mai înalte pentru medicamente din Uniunea Europeană (n.r. – în comparație cu cea de la suplimente)”.

Ce efecte au substanțele luate de cei patru sportivi?

Roxadustat, în cazul Simonei Halep, este utilizat medical pentru a trata anemia – o deficiență de fier care poate provoca oboseală. Crește numărul de globule roșii din corp și hemoglobina, o proteină care transportă oxigenul. Ajută la a avea mai mult oxigen în organism și ajută, implicit, la îmbunătățirea rezistenței și a recuperării.

Boldenona este un steroid anabolic care poate duce la creșterea masei musculare.

Nandrolonul este un steroid anabolizant folosit pentru a trata anemia și osteoporoza, boală de la care oasele devin fragile.

Clostebol este un steroid care poate fi folosit pentru a defini masa musculara.

Trimetazidina este un medicament utilizat de obicei pentru a trata afecțiunile cardiovasculare.

Absolvent al Facultății de Filosofie și Jurnalism, și-a început cariera în presa sportivă scrisă și on-line în urmă cu două decenii la săptămânalul Fanatik, unde și-a făcut ucenicia și apoi a prins experiență în domeniul sportului rege și nu numai. A urmat în 2008 „transferul” ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35 de ani 😢
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35…
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi gândit la asta!
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi…
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
Călin Georgescu NU va câștiga. România răsuflă ușurată. Dezvăluirea care schimbă totul
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut…
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure, să caute ajutor
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure,…
×