Venus Williams a învins-o din nou pe sora sa, Serena Williams, pentru prima dată în acest deceniu, în semifinalele Rogers Cup, din Canada. „Sora mai mare i-a predat o lecție mezinei„, a scris cu umor Serena pe contul său de Twitter, la finalul meciului.
Big sister taught little sister a lesson… — Serena Williams (@serenawilliams) August 9, 2014
Big sister taught little sister a lesson…
— Serena Williams (@serenawilliams) August 9, 2014
Victoria din semifinale, care îi garantează americancei cel puțin 585 de puncte în clasamentul general mondial, o readuce pe Venus între primele 20 de tenismene ale lumii, în timp ce Serena este lider autoritar WTA.
Rivalitate începută cu 17 ani în urmă. Harta sportului mondial arăta complet diferit
Povestea surorilor de culoare de pe terenul de tenis a început în 1995, la un an după ce Venus, sora mai mare, își făcea debutul timid cu un unic turneu în circuitul profesionist și un meci câștigat. În 1995, Serena debuta și ea, în perioada unei iminente retrageri a francezului Yannich Noah, din 1996. Era în plină desfășurare era lui Steffi Graf, a Monicăi Seleș și Arantxei Sanchez. Trei ani mai târziu, în 1998, cele două surori se aflau de o parte și de alta a fileului pentru prima dată într-un meci oficial, nu la un antrenament. A fost un început de gală, pe iarba de la Wimbledon, în singurul meci disputat în turul doi al unui turneu din circuit (Serena și Venus s-au mai întâlnit în grupele Turneului Campioanelor, înainte de fazele finale). „Întotdeauna mi-am dorit tot ce a avut Venus„, a spus Serena, înr-unul dintre multele sale interviuri.
Patrick McEnroe a distribuit pe twitter o fotografie care arată, într-un mod convingător dimensiunea fabuloasă a rivalității celor două, chiar dacă americancele sunt departe de recordul all-time de 80 de dispute dintre Chris Evert și Martina Navratilova.
Surorile Williams au scris împreună istoria tenisului actual. Au disputat patru finale consecutive de Mare Șlem, între 2002 și 2003
Dintre cele 25 de episoade ale acestei rivalități ale americancelor, opt au fost finale de turneu de Mare Șlem, ceva ce în circuitul masculin au reușit Nadal și Federer. Meciurile „all-Williams” au atins apogeul în perioada 2002-2003. Serena și Venus au monopolizat ultimul act al turneelor de Mare Șlem, începând cu French Open-ul din 2002. Serena le-a câștigat pe toate, semnând „Serena Slam”-ul, un Mare Șlem personalizat, în care un jucător de tenis deține în același timp toate cele patru titluri majore, câștigate însă în două sezoane consecutive, nu într-un an calendaristic.
Un „all-Williams” care nu s-a mai disputat, motivul pentru care Serena boicotează turneul de la Indian Wells
În 2011, Serena Williams și Venus Williams s-au calificat împreună în semifinalele turneului de la Indian Wells. Venus, a treia favorită, care se impusese în patru dintre cele cinci partide precedente împotrive mezinei Serena, s-a retras din turneu, chiar înaintea semifinalei, citând o accidentare. Publciul nu a acceptat însă situația, susținând-o ostentativ în finală pe adversara Serenei, Kim Clijsters, scandând jignitor la adresa surorilor Williams. Americanca, favorită șapte, a revenit după cedarea primului set și a ridicat trofeul deasupra capului, dar nu a digerat acest tratament, acasă. Astfel, Serena a refuzat să mai joace în turneul de la Indian Wells.
Cifrele surorilor Williams la turneele de Mare Șlem
24 de titluri de Mare Șlem au strâns reprezentantele familiei Williams: 17 titluri Serena și 7 Venus
13 titluri de Mare Șlem au câștigat împreună la dublu Serena și Venus. Serena are în palmares toate cele patru turnee de Mare Șlem, atât la simplu, cât și la dublu
8 finale de Mare Șlem au disputat Serena și Venus una împotriva celeilalte, în circuitul WTA, tot atâtea finale câte au jucat Rafael Nadal și Roger Federer
0 finale de dublu pierdute în turneele de Mare Șlem – este bilanțul incredibil al celor două americance
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER