EXCLUSIV | Confesiunea unui tenismen depistat pozitiv. Adrian Barbu, fostul partener de dublu al lui Florin Mergea: „Eu mergeam la sală de șase ani, pentru mine era un stil de viață”. Motivarea din decizia ITF și cum explică jucătorul
Adrian Barbu a renunțat la cariera de tenismen profesionist în 2006, după o accidentare la tendonul achilian, iar anul trecut, datorită unei discuții cu un prieten, el a luat hotârerea de a reveni pe teren doar în proba de dublu. Chiar când își punea la punct jocul alături de partenerul său „cu nume” în sportul alb, la un turneu ATP Challenger disputat în Germania, la Meerbusch, Adrian a fost depistat pozitiv cu două substanțe interzise. ProSport a stat de vorbă cu fostul partener de dublu al lui Florin Mergea.
- Adrian Barbu a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat în luna august. Nandrolon și Metanolon sunt substanțele găsite în probele de urină ale sportivului, a scris site-ul itftennis.com. Cea mai bună clasare a carierei, la simplu, a fost în 2005, când a ajuns pe locul 752 în lume.
Salut Adrian, ai putea să ne spui cum ai revenit pe teren, ce te-a făcut să iei această decizie?
Am avut o întalnire cu o cunoștință, Marius, în data de 10 februarie, căreia îi sunt recunoscător pentru că am revenit în tenis. Nu-mi imaginam că voi reveni vreodată ca jucător profesionist după 11 ani de inactivitate. Pur și simplu el a aprins scânteia pe care probabil o aveam în mine (deși multe persoane în cei acești 11 ani m-au întrebat de ce nu mai joc) și a reusit să mă convingă printr-o simplă întrebare: „Dar de ce nu mai joci tenis?”, Am stat să mă gândesc câteva zile la acea întrebare, apoi am hotărât să încerc să mă antrenez ușor și prima dată țin minte am jucat pe 13 februarie. Până la sfârșitul lunii februarie, am jucat de trei-patru ori, iar din martie am decis să încep să mă antrenez full-time pentru a reveni în proba de dublu. Planul era să încep din mai, cu turneele futures din România.
A urmat Meerbussch și picarea testului anti-doping. Cum s-a întamplat acest lucru?
Sunt lucruri pe care mulți nu le cunosc, eu mergeam la sală de șase ani, pentru mine era un stil de viață. La testul anti-doping efectuat la turneu mi s-au găsit metaboliții de la substanțele pe care le-am folosit în septembrie 2016 la sală pentru mine personal, neștiind că am să redevin vreodată sportiv de performanță. Am fost șocat când am primit mail-ul pe data de 12 octombrie. Nu-mi venea să cred că ar fi fost posibil să pic un test anti-doping pentru substanțele pe care le-am folosit în aceea perioadă.
Cum a fost toată această perioadă?
A fost o perioadă extrem de frustrantă pentru mine, din acel moment în care am primit înștiințarea și pot spune că este și acum, după ce am aflat decizia pe 14 februarie. Am susținut că sunt nevinovat de la început, susțin în continuare că sunt nevinovat și, deși ITF-ul aprobă ca nu a existat intenție de dopaj și că nu a existat intenția de a încâlca regulile anti-doping, tot au decis o suspendare de 2 ani pentru neglijență, pentru că nu m-am testat și datorită acestui lucru eu sunt responsabil pentru testul picat.
Regreți acun neglijența?
Nici prin gând nu-mi trecea că nu aș fi în regulă din punctul ăsta de vedere. Nu aveam nici cea mai mică idee despre cât ar rămâne substanțele sau metaboliții substanțelor în sistem. Accept decizia fără a fi de acord cu ea. Nu consider că se justifică 2 ani, dar poate este o părere subiectivă. Consider că am fost responsabil și profesionist din momentul în care am decis să revin in tenis. Nu pot să-mi reproșez stilul de viață pe care-l aveam înainte de a reveni în tenis, este un caz aparte și este foarte frustrant totul.
DECIZIA VENITĂ‚ DE LA ITF. „ Comisia ITF a acceptat dovezile din acest caz, faptul că nu a avut de gănd să triseze conform regulamentului Anti-doping în tenisul profesionist”
În decizia venită din partea celor de la ITF la punctul C.3, se arată clar de către comisie că a luat la cunoștiință faptul că Adrian Barbu a folosit substanțele doar în perioada în care el nu era sportiv de performanță:
C.3; „ În 2016 el nu a jucat niciun meci din cadrul circuitului profesionist ITF, iar acest lucru nu a mai fost făcut din anul 2006 (cu excepția unui turneu în 2011), și nu a avut de gând să se reîntoarcă în circuitul profesionist. În februarie 2017, a decis să înceapă pregătirea, pentru circuitul profesionist. În aprilie 2017 el s-a înregistrat la ITF, iar în luna mai a avut primul turneu . Cu toate acestea el nu a avut de unde să știe că substanțele pe care le-a folosit în 2016 se aflau încă la el în corp. Pe această bază, el a negat faptul că a avut intenția de a trișa, așa că perioada de suspendare a scăzut de la 4 ani la 2 ani„
Articol scris de Valentin OLTEANU