Simona Halep (3 WTA) a renunțat la antrenorul Wim Fissette după o colaborare fructuoasă, care a dus la cel mai bun sezon reușit de vreo reprezentantă a României în istorie. A fost o conlucrare profitabilă pentru ambele părți, însă se pare că chiar acest lucru a fost decisiv în separarea lui Wim de Simona.
Fissette a primit 471.000 de euro de la Halep
Constănțeanca are în plan angajarea un tehnician român, care să aibă o „mentalitate pe placul ei”, dar probabil care nu poate avea pretenții financiare mai mari decât ale belgianului. Fissette, care le-a mai pregătit cu succes pe Kim Clijsters și Sabine Lisicki, primea 3.000 de euro pe săptămână și, cel mai important, 10% din câștigurile lui Halep într-un sezon. Asta înseamnă că Wim a încasat 108.000 de euro din salariu și 363.000 de euro reprezentând procentul din premiile câștigate de Simona, din luna februarie și până la sfârștiul lunii octombrie. Reiese un total de 471.000 de euro, iar pentru unii poate părea prea mult. Nu și pentru ceilalți jucători cunoscuți din circuit.
Foto: Simona a câștigat alături de Wim cel mai important titlu al carierei, la Doha, turneu din categoria Premier 5, a treia ca valoare din circuit
Lendl a încasat 1.650.000 de euro pe an de la Murray
ProSport îți prezintă mai multe exemple de colaborări încheiate în ultimele sezoane ale tenisului mondial, atât din circuitul feminin, cât și de la masculin. Andy Murray, care poate fi numit varianta masculină a Simonei prin prisma locului din clasament din anii precedenți, a semnat în 2012 un contract de 650.000 de euro, plus bonus de 1 milion de euro la câștigarea unui Grand Slam, cu Ivan Lendl. Înțelegerea celor doi s-a întins pe doi ani, din 2012 până în 2014, iar britanicul a câștigat două Grand Slam-uri avându-l în lojă pe fostul campion: US Open 2012 și Wimbledon 2013. Astfel, Andy, care a terminat anul 2012 pe locul 3 ATP și anul 2013 pe 4 ATP, l-a recompensat pe Ivan cu 1.650.000 de euro pe an. Nu doar tenismenii din vârful clasamentului își răsplătesc antrenorii cu sume importante. Jo-Wilfried Tsonga (Franța, 12 ATP), jucător care n-a intrat niciodată în Top 4 ATP și n-a câștigat niciun turneu de Grand Slam, i-a oferit 700.000 de euro pe sezon lui Roger Rasheed (Australia).
Foto: Ivan Lendl, fost lider mondial, a fost omul din spatele celor două turnee de Grand Slam câștigate de Andy Murray
Serena Williams, recompensă de 1.600.000 de euro pentru Patrick Mouratoglou în 2014
Dacă vorbim de lideri mondiali, Novak Djokovic are o înțelegere de 1.250.000 de euro pe sezon cu Marian Vajda (Slovacia), omul care se află de opt ani în spatele sârbului. În circuitul feminin, Serena Williams (SUA), cea care a învins-o pe Halep în finala Turneului Campioanelor (6-3, 6-0), are o înțelegere de 500.000 de euro plus un bonus de 15% din câștiguri cu Patrick Muratoglou. Francezul s-a bucurat de performanțele formidabile ale elevei sale, dar și de cei 1.600.000 de euro care i-au intrat în conturi în 2014. Williams a strâns peste 7,5 milioane de euro din tenis în acest sezon, în care a cucerit și un titlu de Grand Slam, la US Open.
Unul dintre cei mai buni antrenori din SUA, Brad Gilbert, a declarat recent că „prețul” lui este de 1 milion de euro pe an. Americanul a lucrat în trecut cu Andre Agassi (SUA), Andy Roddick (SUA), Andy Murray (Marea Britanie) și Kei Nishikori (Japonia). Totuși în tenisul mondial există și colaborari care depășesc barierele financiare. Tony Nadal (Spania), antrenorul lui Rafael Nadal (Spania), câștigător a 14 turnee de Grand Slam, a spus recent că nu îi cere niciun dolar nepotului său din banii pe care acesta îi primește la competiții.
Foto: Patrick Mouratoglou și Serena Williams au o relație apropiată și în afara terenului de tenis
Mentalitatea străinilor, motivul invocat de Simona
Chiar dacă antrenorii români, spre care a anunțat că se orientează, au standarde financiare mult mai mici decât cele cerute de străini, Simona a invocat un alt motiv pentru despărțirea de Wim Fissette.
„Antrenorul trebuie să te susțină și atunci când e greu și când e bine, trebuie să fie foarte bun pedagog. Contează și tactica pe care o vorbești înainte meciuri și sfaturile atunci când trebuie să intri la un meci foarte greu. Trebuie să te susțină, să-și dea sfaturi pozitive și să-ți înțeleagă felul de a fi. Sunt destul de pretențioasă ca jucătoare, iar pentru un antrenor e greu să mă suporte.
Anul ăsta nu prea am vorbit înainte de meci, am făcut mai mult singură. Vreau să lucrez din nou cu un român, mă simt foarte bine și avem o mentalitate asemănătoare. Străinii au altă metalitate și eu vreau să am pe cineva care e la fel ca mine”, a spus a treia jucătoare a lumii la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV
Fissette: „A influențat-o anturajul”
Wim a părut că înțelege decizia luată de Simona, dar că a rămas cu un gust amar: „Am avut un an extraordinar împreună și pentru mine nu era nicio problemă să continui să lucrez în aceleași condiții, dar am simțit că ei își doreau o echipă română completă. În final situația a fost dificilă pentru ea. Avea nevoie de cineva acasă la ea. Ea a fost influențată de anturaj. Deși am avut o bună relație cu echipa și cu familia ei”, a spus Fissette.
Foto: Fissette a lucrat cu Lisicki înainte de a o antrena pe Simona și a ajutat-o pe nemțoaică să acceadă în finala de la Wimbledon 2013
Tenhnicianul a fost de părere că Halep s-a schimbat foarte mult în acest an, devenind dintr-o fată „timidă” o vedetă mondială. „Pe de o parte ea nu și-a imaginat niciodată asemenea rezultate, iar pe de altă parte a uitat repede acest lucru. Ea a trecut prin schimbări în acest an și ca om. La începutul sezonului era o fată timidă, dar la finalul anului era o vedetă mondială, care a jucat în finală la Roland Garros și la Turneul Campioanelor. Nu este ușor să stăpânești aceste situații și să iei mereu deciziile cele mai bune. Ea este în legătură cu persoane imprtante din România (n.r. – Ion Țiriac) și va opta pentru un antrenor român în continuare”.
Alături de Wim Fissette, Simona Halep a cucerit două trofee, Doha (Qatar), cel mai important dintre cele opt ale carierei, și București (România). De asemenea, Fissette a calăuzit-o pe Halep spre cele trei rezultate care au plasat-o pe româncă până pe locul trei în lume: finala de la Roland Garros (7 iunie), semifinal de la Wimbledon (3 iulie) și finala de la Turneul Campioanelor (26 octombrie).
Jucătoarea în vârstă de 23 de ani l-a recrutat la Singapore pe Daniel Dobre (45 de ani), technician care în ultimul timp s-a ocupat cu tenismenii juniori în România. Totuși, șansele ca Dobre să se găsească în loja Simonei și în 2015 sunt minime.
Halep a strâns 5.270.746 de euro din tenis, iar în 2014 a încasat un total de 3.631.810 de euro.
Stiați că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER