Simona Halep și Marius Copil – rachetele numărul unu în WTA și ATP ale României, înregistrează în această săptămână cele mai bune poziții în clasamentele mondiale. Dacă Simona Halep își egalează de fapt cel mai bun rezultat al carierei, prin locul 2 WTA, Marius Copil și-a corectat luni reperul carierei, stabilind noul punct de referință la borna 83 ATP și păstrând astfel trendul ascedent al ultimei luni. Constănțeanca a amânat startul sezonului de iarbă (forfait la Birmingham), după un tur complet și epuizant pe zgură, cu finale jucate în toate turneele mari și un deznodământ amărui, cu finala de la Roland Garros pierdută cu 4-6 în decisiv, în fața Jelenei Ostapenko.
Prezent, marți, în complexul Dinu Pescariu, cu ocazia turneului F4 Futures de la București, Firicel Tomai, antrenorul ultimului jucător român care a atins Top 30 ATP (Victor Hănescu) a analizat pentru ProSport și finala de la Paris a fostei sale eleve, și viitorul arădeanului care a readus România în Top 100 ATP.
Finala Simonei de la Roland Garros, ce impresie v-a lăsat? Trebuia să o câștige – știu că toată lumea spune asta. Avea toate motivele să o facă, dar cred că era prea sigură de victorie. Și ea, și cei din anturajul ei. Nu cred că se așteptau la o opoziție atât de puternică din partea lui Ostapenko, care a prins o zi incredibilă și care va mai prinde multe zile de genul ăsta.
Ostapenko a fost extrem de agresivă tot turneul. 299 de lovituri câștigătoare. Se poate juca tenis constant la modul acesta? Se poate. La fete se poate, din punctul meu de vedere. Dar doar la fete. La ora actuală, în opinia mea, nivelul topului internațional – top 100, pentru că acolo ne raportăm, este destul de scăzut. Serena are problemele ei, este destul de în vârstă, Șarapova nu a mai jucat nici ea. În afară de Simona, nu văd jucătoare care să poată confirma valoarea de top 10. Nu mă conving cele din Top 10, nici Kerber, care este locul unu în acest moment. Simona a bătut-o pe Kerber de acum opt ani de zile, de când a jucat cu ea, la nivel Challenger. Dar în afară de Simona, nu mai sunt jucătoare despre care să poți spune că sunt jucătoare grele în tenisul internațional și care să poată face față unui joc precum cel al lui Ostapenko. Sunt convins că a jucat același tenis și până acum și îl va juca în continuare. Ea are calități pentru tenisul arătat în finală și cred că va juca și mai bine pe mai departe. Nu poate face la toate turneele jocul ăsta, dar este de ajuns dacă prinde 50-60% din turneele pe care le joacă. Ar fi de ajuns pentru ea.
Ar fi trebuit Simona să forțeze închiderea meciului la set și 3-0, să încerce să facă ea punctele, în loc să meargă în continuare pe acea pasivitate care i-a câștigat începutul de meci? Nu cred că trebuia să forțeze lucrurile la 3-0. E greu la acel scor să ai inițiativa, să forțezi. Cred că la 3-3 trebuia să se gândească să scoată ceva în plus, să scoată un as din mânecă, să aducă un plus în jocul ei.
Tactica din start de meci, când a văzut că Ostapenko greșește mult, considerați că a fost cea corectă din punctul de vedere al Simonei Halep? Da, și eu aș fi sfătuit-o să joace așa și cred că a jucat ok. Dar nimeni nu se aștepta, și probabil cel mai puțin Simona, ca Ostapenko să producă acel joc, un set întreg. A avut și mult noroc în meci, Ostapenko. Cred că de la mingea aceea, care trebuia să iasă afară doi metri dar care până la urmă a intrat în teren, s-a schimbat totul. Mingea aceea a transmis și un mesaj poate providențial – mă refer la faptul că poți să îl interpretezi așa – că totul ți se opune și că nu mai ține de tine. Nu este ușor să lupți cu toate gândurile acestea, într-un timp atât de scurt, în două seturi, cât durează un meci de tenis.
O vedeți pe Simona câștigând un turneu de Mare Șlem? Pentru că numărul unu pare o chestiune de timp, având în vedere punctele pe care le are de apărat Kerber pe mai departe… Simona trebuia să câștige de mult un turneu de Grand Slam. Și nu doar unul, mai multe. Toată lumea pune problema – să câștige un turneu de Grand Slam. Mi se pare foarte puțin pentru ea. Poate câștiga mult mai multe. Dar trebuie, probabil, să se întâmple niște lucruri lângă ea.
Ce anume? Sunt multe aspecte. Eu nu am mai ținut legătura cu ea de patru ani de zile și nu aș vrea să îi dau sfaturi…
Dar puteți privi jocul cu ochiul specialistului… Simona nu are lânga ea un om care să îi impună sau care să îi dea de înțeles că trebuie să facă ceea ce trebuie să facă. Din câte văd, ea le spune celor din jur ce trebuie să facă, iar mie asta nu mi se pare foarte normal. Cred că ar trebui să fie un om, respectiv un antrenor, care să aibă inițiativa și să ia el deciziile.
Și să fie mână forte? Să fie mână forte, da. Asta nu înseamnă că trebuie să neglijeze inițiativele Simonei. El ar trebui să fie deasupra deciziei, iar Simona să înțeleagă că trebuie să îl lase să hotărască el.
Ultima întrebare despre Simona – față de jucătoarea pe care ați avut-o la antrenamente, cât de mult considerați că a progresat până în acest moment, pentru că spuneați la un moment dat că are probleme la anuite lovituri? Considerați că le-a corectat? Sincer să vă spun, cred că le-a corectat cât timp a lucrat cu mine. Din ce am văzut-o jucând, eu nu cred că a mai evoluat tehnic. Din punctul acesta de vedere, eu nu văd îmbunătățiri. Și n-a evoluat nici fizic, cred eu. Aici este un alt aspect. Toată lumea spune că Simona se mișcă foarte bine pe teren. Și este adevărat, ea se mișca foarte bine tot timpul, mai ales după ce și-a făcut operația de micșorare a bustului. Dar ea nu a progresat la aspectul acesta. pentru că a văzut că se mișcă foarte bine și toată lumea a neglijat acest aspect. Nu cred că cineva și-a pus problema cum mai putem îmbunătăți acest aspect fizic, unde ea ar avea mult de câștigat. Dar, nu doar deplasarea în teren trebuie adusă în discuție. Pentru a dezvolta un campion, din punct de vedere fizic, sunt mult mai multe laturi, mai multe aspecte.
Marius Copil spre top 50 – se poate? Da. Marius Copil va urca destul de ușor spre top 50, unde va avea o ușoară staționare, spre finalul anului, atunci când el are de apărat niște puncte. Apoi, poate aborda noul sezon cu încredere, să intre spre top 30, pentru că locul lui e ușor în Top 30 și, cu ce serviciu are, eu cred că ar putea sta lejer în Top 20.
De ce abia acum a făcut pasul în Top 100? Marius Copil a făcut foarte târziu pasul în Top 100, din păcate. Și el și-a dorit să facă acest pas mult mai devreme, și familia lui, dar a reușit abia acum. Totuși, mai bine mai târziu decât niciodată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER