Stabilită în Monte Carlo, fosta jucătoare de tenis Mariana Simionescu (61 de ani) deplânge moartea lui Aurel Segărceanu, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup, în anii ’70.
Simionescu e de părere că o mare parte din bagajul de informații pe care tatăl lui Florin Segărceanu l-a transmis elevelor sale, printre care s-a aflat și Virginia Ruzici, a ajuns și la actualele membre ale generației care plasează România în clubul celor mai valoroase națiuni ale lumii. Fosta soție a suedezului Bjorn Borg pune performanțele constănțencei într-un context mai larg și realizează o paralelă interesantă. „Eu am sesizat potențialul Simonei când nimeni nu avea încredere în ea. Cred că și în aceste momente, de acolo, din cer, Aurel Segărceanu este mulțumit că eleva lui, Virginia (n.r. – Ruzici, managerul Simonei), a reușit să dea României cea mai bună jucătoare a lumii. Totul a plecat de la el, de la Aurel Segărceanu, Bombonel – cum îi spuneam noi. El a avut încredere în noi, de la juniori. De Virginia, de Florența (n.r. Ruzici), de mine. Și e responsabil, în mare parte, pentru tot ce am făcut noi, atât în viață, cât și în carieră. Așa că pot spune că a realizat un arc în timp până la Simona. Halep mizează nu numai pe o pregătire fizică de heptatlonistă, ci și pe o pregătire mentală senzațională. Asta am încercat și noi să facem, în perioada noastră. Și datorită lui Aurel Segărceanu”, spune Mariana Simionescu, pentru ProSport.
„Aurel Segăreceanu a fost tatăl nostru în tenis. Cu el am crescut la Dinamo, a avut mereu grijă de noi toate. Să nu ne lipsească nimic și să ne învețe toate tainele tenisului”
Mariana Simionescu
Aurel Segărceanu s-a stins din viață ieri, la vârsta de 84 de ani. Considerat unul dintre antrenorii de top ai României all-time, tatăl lui Florin Segărceanu impresiona nu numai prin inovațiile în privința antrenamentelor, dar și prin recomandările pe care le oferea, până de curând, juniorilor români. „Împletiți tenisul cu cartea” și „Jucați de dimineața până seara” sunt două dintre sfaturile pe care le comunica celor care intenționau să cunoască consacrarea în tenis. Printre oamenii școliți de Segărceanu se află și Simionescu.
Fosta componentă a echipei de Fed Cup, reprezentativă în care a evoluat alături de Virginia Ruzici și regretata Florența Mihai, consideră că eleva lui Darren Cahill are șanse să se impună și la US Open, turneu care debutează pe 27 august, după regalul de la Cincinnati, unde liderul WTA o întâlnește, în turul secund, pe Ajla Tomljanovic. „Depinde foarte multe de ea dacă se va impune la Flushing Meadows, dar eu consider că are șanse mari. Jocul etalat la Montreal a arătat că deține armele necesare pentru a anula și un joc de nota 11, precum cel al lui Sloane Stephens. În plus, are un antrenor care adoptă decizii optimi în momente-cheie, dar o are în spate și pe Virginia Ruzici, prietena mea care a crezut în ea cu toată puterea ei. Eu îi țin pumnii Simonei, dar și colegelor ei din această generație extraordinară„, încheie Simionescu, pentru ProSport. Halep se află pentru a 41-a săptămâmă pe primul loc WTA și are aproape 2.000 de puncte avans față de urmăritarea Caroline Wozniacki.
„Virginia Ruzici era sigură că Simona va ajunge pe cele mai înalte locuri ale ierarhiei WTA, deși Simona era foarte mică. Pentru că de atunci deținea un joc de picioare solid și excela la capitolul intuiție. Pe care mizează și acum: intuiția extraordinară. Mai mult de atât, ea beneficiază de o lejeritate debordantă atunci când vine vorba despre deplasarea în teren. Știe cum, unde și când să se ducă după o minge”
Fosta jucătoare de tenis a fost căsătorită cu starul Bjorn Borg, iar apoi a trăit o dragoste intensă cu fostul mare pilot de raliuri Jean-Louis Schlesser. Fiul lor, Anthony (28 de ani), întreține pasiunea familiei pentru hergheliile de sub capotă și organizează Africa Race, o cursă de anduranță ce se vrea continuatoarea de drept a tradiționalului Paris-Dakar.
Între 1973 și 1979, Simionescu a fost nominalizată de 15 ori în echipa de Cupa Federației, competiția pe națiuni din tenisul feminin, iar în 1977 reușea cel mai lung parcurs într-un turneu de Mare Șlem, chiar pe iarba de la Wimbledon. Simionescu a jucat în optimi de finală la Londra, fiind învinsă cu un scor imposibil astăzi, 9-7, 6-3 de favorita trei a turneului, Virginia Wade (tiebreak-ul a fost introdus în tenis în 1965, în SUA, dar la Wimbledon, a fost folosit doar începând din1971, inițial ca sistem pentru departajare în caz de egalitate la game-uri, la 8-8).
În urmă cu 10 ani, jurnalistul Valentin Lupu titra în Libertatea: Snagov, 1980. O nuntă ca-n povești. Mirele: celebrul tenismen suedez Bjorn Borg; mireasa: o jucătoare din România, Mariana Simionescu. Firul poveștii, catalogate în presa vremii drept cea mai frumoasă din istoria sportului, s-ar fi derulat altfel fără intervenția unuia dintre cele mai influente personaje ale vremii, generalul Nicolae Stan. Atunci „Creierul” megaevenimentului din urmă cu trei decenii te învăluie în dedesubturi nicicând scoase la iveală. Nicolae Stan n-a uitat nicio secvență a trecutului. Pe atunci președinte al Federației Române de Tenis, generalul a ajuns să organizeze nunta cuplului Simionescu – Borg după ce, într-o noapte, a ascultat o știre la „Vocea Americii”.
Mariana ceruse azil politic în SUA, pentru a face nunta acolo, peste Ocean. „Trăia cu Bjorn Borg. Se iubeau mult, Mariana îi gătea lui Borg mâncăruri românești, îi spăla ciorapii când el venea de la tenis”. Când a auzit, Stan a pus iute mâna pe telefon și a sunat-o pe Mariana: „Du-te și spune-le că te-au înțeles greșit! Ia-l pe Borg și vino aici în România, că-ți organizez eu nunta!”. Generalul a luat ulterior totul în primire: de la Primăria sectorului 1, alaiul a ajuns la Mânăstirea Căldărușani, iar de acolo, la Snagov, la Vila 24. „Am făcut rost de o căruță cu boi, plus lăzi de zestre, cai, călăreți. Au fost peste 400 de invitați, dintre care 100 din străinătate, plus 50-60 de ziariști. Cred că a fost cea mai frumoasă nuntă organizată până atunci în România”. O pleiadă de vedete internaționale, precum Regine Zylberberg (artistă franceză, cunoscută pe atunci drept „regină a discotecilor”), trupa de circ Ringling Brothers și Patty LuPone (cântăreață americană celebră pe Broadway), a încântat asistența.
De partea de sonorizare s-a ocupat însuși Borg. Tot el a angajat un fotograf profesionist ce a deținut exclusivitatea asupra evenimentului. Între multe scene amuzante, una a rămas memorabilă: mirele și mireasa s-au ferit în ultima clipă să nu calce în balega boilor înjugați la căruța cu care veniseră la restaurant. După nunta de la Snagov, au urmat alte petreceri ce au celebrat unirea destinelor cuplului Simionescu- Borg. O recepție la hotelul Athénée Palace a fost urmată de o lună de miere în Spania, la mare, la Marbella. Când au ajuns la Monte Carlo, cei doi au organizat o recepție la care printre invitați s-au aflat și prințesa și fosta mare actriță americană Grace Kelly, împreună cu fiul ei, prințul Albert de Monaco.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER