Karola Bejenaru (20 de ani) a luat o decizie radicală pentru a ieși dintr-o situație delicată, în care se află și alte jucătoare talentate. Din cauză că sistemul românesc nu i-a creat mediul propice pentru a face pasul către tenisul mare, Bejenaru a hotărât să schimbe tricolorul cu drapelul Marii Britanii.
Tenismena română Karola Bejenaru va reprezenta Marea Britanie: „Sunt în proces de aplicare pentru cetățenie”
Karola Bejenaru, aflată pe poziția 889 WTA, va reprezenta Marea Britanie deși este născută din părinți români și crescută în România, la Brăila. Ea s-a mutat în anul 2007 în Irlanda de Nord, alături de tatăl ei, care muncește din greu să îi susțină cariera, iar acum este la un pas să rupă orice legătură cu țara noastră. Pentru a se bucura de aceleași condiții ca și jucătoarele britanice, Karola a aplicat deja pentru cetățenie: „Deocamdată joc sub culorile României, dar sunt în proces de aplicare pentru cetățenia britanică”, a mărturisit tenismena pentru ProSport.
În luna martie a învins o jucătoare mai bine clasată cu 832 de locuri
Astfel, tenisul românesc pierde o jucătoare de perspectivă, care a reușit o performanță notabilă în acest sezon. Karola Bejenaru a învins în luna martie o adversară mai bine clasată cu 832 de locuri decât ea, pe Basak Eraydin (Turcia, 172 WTA). Karola era numărul 1.004 mondial atunci când a trecut de Basak cu scorul de 7-6(3), 6-4 în sferturile turneului ITF de la Antalya. A fost un rezultat umitor, prin care Bejenaru, răpusă în semifinale de Amina Anșba (6-7, 2-6), a urcat peste 100 de poziții în ierarhia mondială.
Bejenaru, cea mai bună jucătoare a României la junioare: „Tatăl meu și-a luat trei joburi pentru a-mi sprijini cariera”
Karola are o poveste emoționantă, atât ea cât și părinții ei făcând sacrificii uriașe. Totul pentru ca talentata sportivă să-și urmeze visul: „Provin dintr-o familie de sportivi: bunicul meu a jucat tenis, tatăl meu a jucat tenis de masă, iar mama și sora mea au făcut handbal. La vârsta de 7 ani am început să joc tenis la școală, iar la 8 ani mergeam deja la turnee în toată România. Am fost numărul 1 pe plan național la categoria U12, dar am plecat la Belfast. M-am mutat alături de tatăl meu, care și-a luat trei joburi pentru a întreține familia și a-mi sprijini cariera”.
„M-am retras de la Australian Open și US Open din cauza costurilor prea mari”
Tânăra tenismenă a suferit pe plan profesional din cauza lipsurilor, astfel că a putut participa numai în competiții de nivel ITF. Karola povestește cel mai greu moment trăit de ea, care a determinat-o să strângă bani pe o platformă de crowdfunding: „Tatăl meu m-a înscris la Australian Open și US Open în 2015, m-am bucurat când am fost acceptată direct pe tablourile principale la junioare. Dar a trebuit să mă retrag pentru că turneele respective presupuneau costuri foarte mari. Până de curând, tatăl meu a livrat pizza și a făcut curat la cinematograf pentru a-mi susține cariera”.
„Vreau ca Irlanda de Nord să fie mândră de mine”
Bejenaru s-a integrat în societatea britanică, iar oamenii din Belfast o consideră de-a casei. Acum este cea mai promițătoare tenismenă din Irlanda de Nord și are un scop înalt: „Nicio tenismenă nord-irlandeză nu a mai fost la fel de bine clasată ca mine (n.r. – Karola a atins locul 746 în anul 2016). Vrau ca Irlanda de Nord să fie mândră de mine și să reprezint această țară la turneele de Grand Slam”, afirmă Karola Bejenaru, una dintre pierderile importante ale tenisului românesc, alături de Bianca Andreescu, cea care a devenit cea mai importantă jucătoare a Canadei după ce a început sportul alb în România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER