Sorana Cîrstea (21 de ani, 59 WTA) a înviorat tot sportul românesc, într-o dimineață geroasă de ianuarie, printr-o victorie fabuloasă, în runda inaugurală de la Australian Open, scor 7-6/2, 6-3, în fața favoritei locale, Samantha Stosur (5 WTA). Prin succesul repurtat la 32 de grade Celsius, pe Rod Laver Arena, Sori și-a semnat revenirea în tenisul de înaltă calitate. Poloneza Urszula Radwanska (99 WTA) o salută în turul secund.
La Melbourne, rafale de vânt șuierătoare, campioana de la US Open și o româncă ce avea să-și ia revanșa după eșecul din sferturile de la RG 2009. La București, ceasul pare că a ațipit în jurul orei 6:00, dar Eurosportul ne teleportează pe arena ștanțată cu numele lui Rod Laver. E înțesată de spectatori cu ochelari de soare, iar lentilele o transformă pe Cîrstea într-un flecușteț. Iluzie optică doar! Australienii zâmbesc cu o satisfacție macabră, ropotele de aplauze înveselesc atmosfera, dar fanii evaluează șansele complet greșit. Pentru că Sori simte cum greutatea suporterilor din România apasă pe umerii ei. Și meciul începe! Raliuri spectaculoase, public în delir, răspunsuri în forță ale Soranei și promisiunea unei partide perfecte. Să o credem? Să n-o credem? Cîrstea marșează pe servicii îngropate în hardul albastru (opt ași până la final), are un chef monstrous de a câștiga și impresionează prin urcările la fileu. Acoperă tot terenul, lovește cu o grație uluitoare și ne chinuie plăcut în fața televizorului. Stosur nu găsește răspuns, se intră-n tie-break și pumnul stâng triumfător al Soranei lovește-n tabela Rolex. E 1-0 la seturi și repertoriul de lovituri perfecte e desfășurat și-n actul secund. Antrenorul Victor Ioniță jubilează, iar tenisul Soranei e atât de real încât îl credem ireal. Sori pune sare pe rana spectatorilor cu long-lineuri și crosuri neînțelese de Stosur și face breakul la 3-2, adunând mingi câștigătoare pe bandă rulantă (28-12 până la final). Urmează serviciile slice teleghidate ce depășesc chiar și intuiția unei jucătoare cu pedigree și se ajunge la un inimaginabil 5-3. Cîrstea valorifică abia a patra minge de meci și îi captivează pe australieni cu melanj seducător de discurs tehnic cu stand‑up comedy.
În strălucirea blițurilor fotoreporterilor prezenți la Antipozi, Sorana a frapat prin sinceritate la conferința de presă. Iată câteva dintre răspunsurile ei.
TACTICĂ‚: „M-am focusat pe serviciu” „Am intrat concentrată să marșez pe anumite elemente. M-am focusat pe serviciu și am încercat să fiu cât mai agresivă. De fiecare dată când joc agresiv și controlez meciul, am drumul deschis spre victorie”
SEMNIFICAȚIA SUCCESULUI: „Rămân cu picioarele pe pământ” „Marea presiune a fost pe Samantha, nu pe mine, eu n-am avut nimic de pierdut. Voi încerca să rămân cu picioarele pe pământ, pentru că lumea are mari așteptări de la mine acum”
FANII AUSTRALIENI: „Cred că toată lumea mă urăște” „Sam a avut o mare presiune pe umerii săi, e o jucătoare fantastică. Cred că toată lumea de aici mă urăște după victoria în fața Samanthei (zâmbește), dar mâine poate vor zâmbi văzându-mă din nou pe teren”
ROMÂNIA: „Susținerea altora a fost egală cu zero” „Susținerea altora în cariera mea a fost egală cu zero. Totul le datorez doar părinților mei și faptului că am muncit mult. Vin din România, o țară care n-are decât trei terenuri de hard. Nu există o școală de tenis” 5 FETE ÎN TOP 100: „Suntem ca un curcubeu” „Venind dintr-o țară în care n-avem nicio condiție, habar n-am cum am ajuns toate atât de sus! Probabil că ne-am împins una pe cealaltă și ne-au motivat succesele celeilalte. Sau un alt motiv ar fi faptul că ne antrenăm împreună. Suntem ca un curcubeu, fiecare dintre noi posedă un alt stil de joc”.
8 ași a reușit Sorana cu Samantha Stosur
12 șanse de break din 14 a fructificat Sorana
A SLĂ‚BIT Mai multe personaje din tenisul autohton susțin că forma bună în care se află Sorana derivă și dintr-o condiție fizică de invidiat. „Sorana are o greutate optimă, e slăbuță ca o gazelă, iar deplasarea pe teren o face perfect”, spune o persoană din tenisul românesc, completată de un antrenor: „Se vede că a dat jos câteva kilograme, nu asta ar fi principala cauză, dar contează. Psihic, pare ok, dar și-a îmbunătățit și câteva lovituri”.
CE SURPRIZĂ‚! VICTOR IONIȚĂ‚ E NOUL ANTRENOR La fiecare punct important câștigat de Sorana, camerele video au surprins reacția antenorului ei. Și mare le-a fost mirarea fanilor români să-l identifice în loja Soranei chiar pe Victor Ioniță, unul dintre jucătorii tricolori de top ai anilor 2000. Ajuns la vârsta de 29 de ani, brașoveanul, bun prieten cu Novak Djokovic, a atins în 2005 cea mai înaltă treaptă în ierarhia ATP – 187 (23 mai), în prezent situnându-se pe 561. De puțin timp, a început colaborarea cu Sorana, iar informația a fost confirmată imediat după partidă. „Două luni m-am pregătit cu italianul Davide Sanguinetti, dar n-a mers și fiecarea luat-o pe drumul său. Apoi, de o lună și jumătate mă antrenez cu un compatriot”, a spus Sorana pentru site-ul oficial al turneului.
Victorii românești în fața jucătoarelor de top 10
2011 Monica Niculescu Beijing – Na Li (6 WTA) 6-4, 6-0
Alexandra Dulgheru US Open – Petra Kvitova (7 WTA) 7-6(3), 6-3
Simona Halep US Open – Na Li (6 WTA) 6-2, 7-5
2010 Sorana Cîrstea Roland Garros – Svetlana Kuznețova (6 WTA) 6-3, 6-1 Eastbourne – Francesca Schiavone (6 WTA) 7-5, 6-3
Alexandra Dulgheru Roma – Dinara Safina (3 WTA) 6-4, 6-7/5, 6-1 Madrid – Elena Dementieva (6 WTA) 6-1, 3-6, 7-5
2009 Sorana Cîrstea Roland Garros – Jelena Jankovic (5 WTA) 3-6,6-0,9-7 Los Angeles – Caroline Wozniacki (8 WTA) 1-6, 6-4, 7-6 (5)
2008 Sorana Cîrstea Charleston – Anna Chakvetadze (6 WTA) 6-2, 1-6, 6-2
TUR 1 REZULTATE/ IERI Cîrstea – Stosur (Australia) 7-6 (2), 6-3 Zvonareva (Rusia) – Dulgheru 7-6 (4), 6-7/5, 6-3 Begu – Suarez (Spania) 1-6, 5-7 Cadanțu – Vinci (Italia) 0-6, 1-6
PROGRAM / AZI Niculescu – Pauline Parmentier (Franța), turul 2 Dulgheru/Razzano (Franța) – Arn/ Savchuk (Ungaria/ Ucraina), turul 1 Cîrstea/Safarova (Cehia) – Grandin/ Uhlirova (Africa de Sud/Cehia), turul 1
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER