Fed Cup: visul reportat. ANALIZĂ‚: ce urmează pentru România în competiția pe națiuni din tenisul feminin în 2020. Vântul schimbării și cum arată lista capilor de serie în acest moment

La 46 de ani distanță de la prima participare în competiția pe națiuni din tenisul feminin, încununată cu o prezență în careul de ași, echipa României a înregistrat în ediția 2019 a doua sa prezență în semifinale. Înfrângerea 2-3 în fața Franței a lăsat componentele echipei noastre în lacrimi. În familia tenisului românesc a început să se vorbească, natural, despre viitor. 

Monica Niculescu a încercat să administreze o injecție de optimism, spunând că 2020 va fi o nouă șansă pentru echipa României în Fed Cup. „La anul, suntem în sferturi. Nu am pierdut mare lucru”, declara veterana echipei noastre.

Firicel Tomai, fost antrenor al Simonei Halep, declara, la rândul său, pentru ProSport,„vom va mai ocazia și șansa de a ajunge acolo (n.r. – în lupta pentru finală), anii următori, dacă Simona e sănătoasă și va mai juca la același nivel câțiva ani. Vom mai avea șanse, cu siguranță, în următorii ani – că or fi trei, că or fi patru„.

În 2019, drumul spre finală a constat în doi pași. România a început cu un prim tur contra Cehiei, echivalent cu un duel în sferturi, a urmat etapa semifinalelor și, pentru învingătoare, rendez-vous-ul din finală (9-10 noiembrie). Pentru 2020, rămâne de văzut cum va arăta competiția.

Cum ar arăta în acest moment Grupele Mondiale Fed Cup?

În același weekend în care s-au disputat semifinalele, s-au jucat și meciurile de baraj pentru cele două Grupe Mondiale.

Grupa Mondială I pentru 2020: Franța, Australia, România, Belarus, Cehia, Statele Unite, Germania și Spania.

Grupa Mondială II pentru 2020: Canada, Elveția, Letonia, Belgia (au pierdut barajul pentru Grupa Mondială I), Rusia, Japonia, Marea Britanie, Slovacia.

În actuala formulă a grupelor Mondiale, România nu va fi cap de serie pentru tragerea la sorți a „sferturilor”. România este pe șase în clasamentul națiunilor, a pierdut o poziție după semifinala de la Rouen. Franța și Australia (finalistele ediției 2019), plus Cehia și Statele Unite ar urma să fie favoritele tragerii la sorți.

Se schimbă ceva în structura Fed Cup pentru 2020?

În acest moment, Fed Cup-ul funcționează după un sistem competițional cu două Grupe Mondiale de câte opt echipe. În momentul în care România a început ascensiunea spre vârf, în 2014, s-a vorbit despre faptul că acest format penalizează echipele cele mai în formă, în ascensiune, care au nevoie de un ciclu de doi ani pentru a avea o primă șansă de a lupta pentru trofeu. Comparând la momentul respectiv competiția feminină cu cea masculină, se observa cum, în Cupa Davis, cu o grupă mondială de 16 echipe, o națiune ar fi putut avea o ascensiune mult accelerată.

Formatul Fed Cup a suferit ultima transformare majoră în 1995. S-a introdus atunci formatul competițional cu cinci meciuri pentru Grupele Mondiale. Se vorbește însă insistent despre oportunitatea de a opera o nouă modificare importantă.

  • Cupa Davis a optat pentru o schimbare fundamentală la finalul lui 2018. Dictată în principal de o modificare la nivel de management și sponsorizare, competiția pe națiuni din tenisul masculin a abolit sistemul de disputare acasă / deplasare în fazele finale în favoarea organizării unui turneu de final. Situația e însă diferită la feminin.

În martie 2019, Federația Internațională de Tenis a reconfirmat parteneriatul cu title-sponsor-ul competiției Fed Cup, BNP Paribas. În acest context, în vara și toamna acestui an, vor avea loc discuții avansate în interiorul forului director ITF, propunerea cea mai agreată în acest moment, spun surse federale, fiind aceea de a unifica Grupele Mondiale I și II, păstrând sistemul acasă / deplasare.

Decizia va fi comunicată ulterior în sezon. Consecința unei astfel de unificări pentru echipa României, care, automat, prin prezența în semifinalele Fed Cup și-a păstrat locul în Grupa Mondială I, ar fi mărirea numărului de partide în cursa pentru trofeu.

  • Găsirea unor date convenabile în calendar, mai ales în contextul în care 2020 este și an olimpic, va fi o provocare în plus.
Publicat: 25 04. 2019, 08:23
Actualizat: 25 04. 2019, 08:24