Federer le ‘vinde’ un pont tuturor celor care au de gestionat presiunea de a fi favorit: „Trebuie să îți aduci aminte cine ești”
Roger Federer este unul dintre cei mai potriviți sportivi pentru a purta o discuție despre meciurile în care toate lumea se așteaptă să câștigi, iar tu ca sportiv trebuie să gestionezi situația și să faci astfel încât calculele hârtiei să se respecte.
Elvețianul a jucat mai toată cariera cu presiunea numărului unu în spate, ba chiar cu presiunea unui număr unu absolut, atribuit lui de multă lume sub titlulatura ‘cel mai bun al tuturor timpurilor’. Elvețianul a disecat acest subiect la finalul primei partide jucate la ediția 2017 a Swiss Indoors Basel, după ce a reușit exact asta – să se ridice la nivelul așteptărilor fanilor de acasă, învingând categoric un jucător american aflat cu 74 de poziții mai jos în clasamentul ATP – 6-1, 6-3 în fața lui Frances Tiafoe.
„Joci aceste meciuri ca pe o finală. Este similar. Trebuie să ai aceeași abordare. Cred că cea mai mare greșeală pe care o poate face un sportiv este să își subestimeze adversarul. Pentru că dacă acesta se descurcă bine, atunci ești surprins și nu poți reacționa, pentru că ești în șoc, efectiv. Trebuie să îți respecți tot timpul adversarul. Apoi, nu trebuie să îi dai lui nici prea mult credit – trebuie să îți aduci aminte cine ești, trebuie să joci tu conform punctelor tale forte, să vezi cum se potrivesc ele împotriva adversarului.
Cred că trebuie să vii să joci cu armele tale, cu tactica ta și dacă te concentrezi mai mult asupra ta, asupra jocului și a tacticii tale, atunci vei reuși de mai multe ori decât vei eșua. Dacă tot timpul ești îngrijorat de adversarul tău – mai ales în tenis – este o chestiune periculoasă, pentru că atunci mereu joci reacționând la adversar. Iar asta îți dă sentimentul că de fapt te aperi tot timpul, iar atunci când ești mereu în defensivă, lucruri rele se întâmplă în sportul nostru„, a explicat Roger Federer la conferința de presă.
„Mai departe, cred că totul depinde de pregătire: cât de mult ai dormit, cum a mers antrenamentul, dacă ești odihnit, dacă ți-e capul limpede, dacă e totul în regulă acasă. Toate astea contează atunci când tragi linie. Este un joc până la urmă„, a mai spus Federer. Cuvintele elvețianului ar putea fi de folos oricărui sportiv de top.
Federer a mai punctat o idee, marți seară: „Este greu să estimezi cât de bine ai jucat la capătul unui meci în care ai preluat conducerea rapid: ai posibilitatea de a testa anumite strategii, de a pregăti tactici pentru momentul în care ar putea apărea nevoia unui plan B – mai târziu în meci. Sunt meciuri în care victoria depinde de fiecare punct și este o luptă crâncenă: există riscuri și aici – sunt momente în care încerci să joci fiecare punct perfect, vrei să elimini complet ratările, eviți să mai țintești liniile și atunci devii prea precaut. În acest caz – din nou – adversarul este cel care lovește primul. Dar, când ești la conducere poți manageria altfel meciul„, a declarat Federer.
La 36 de ani, Roger Federer are șanse matematice de a termina pentru a șasea oară anul în postura de lider mondial. Elvețianul este însă al doilea favorit, așa cum singur o declară, în urma lui Rafael Nadal – cel care are în prezent un avantaj de 1960 de puncte în clasamentul general, fără ca vreunul dintre ei să mai aibă puncte de apărat.