Finalist, la debutul în Turneul Campionilor. Stefanos Tsitsipas face punte între Melbourne și Londra și îl învinge pe Federer, după aceeași rețetă. „Sunt atât de mândru mine, astăzi!”

Finalist la debutul în Turneul Campionilor. Stefanos Tsitsipas s-a calificat, sâmbătă, în finala Turneului Campionilor, după o evoluție aproape perfectă în fața lui Roger Federer. Grecul s-a impus cu 6-3, 6-4 în fața elvețianului, refuzându-i favoritului tribunei a 11-a prezență a carierei în finală.

Aflat la debutul său la Super 8-ul de final de an din tenisul masculin, Tsitsipas a reușit a doua victorie de impact în fața lui Federer, după cea din optimile de la Australian Open, de manieră similară. Grecul a salvat 11 din 12 mingi de break în fața lui Federer, jucând aceste puncte de manieră impresionantă. Datele prelevate de statisticienii ATP au arătat că Stefanos a trimis de peste două ori mai multe lovituri în raliu din interiorul terenului la minge de break pentru Federer comparativ cu un raliu obișnuit.

De asemenea, chiar dacă grecul a fost vulnerabil în primul set pe mingea a doua (procentaj de reușită de doar 44%), mingile de break jucate de Tsitsipas cu mingea a doua i-au adus mult mai multă satisfacție, acesta reușind chiar și punct direct din lansare.

Uneori, visele devin realitate. Cred că este una dintre cele mai bune partide din acest sezon. „, a declarat Tsitsipas la finalul partidei. Într-o semifinală în care s-au înfruntat cel mai vârstnic participant la Nitto ATP Finals și cel mai tânăr participant la Londra, câștig de cauză a avut mezinul.

  • Stefanos Tsitsipas este cel mai tânăr finalist la Turneul Campionilor de la Juan Martin del Potro încoace (2009).

Imaginea de ansamblu a semifinalei a fost completată de o evoluție ezitantă, ștearsă a lui Roger Federer, una diametral opusă față de jocul precis și foarte compact din duelul cu Novak Djokovic.

Federer a evoluat oscilant încă din start de meci, cu serii de erori inserate între serii câștigătoare. Elvețianul a ratat primele două puncte în partidă, le-a câștigat pe cont propriu pe următoarele patru, dar a ratat mingea de break.

Dacă reverul a performat bine, aducându-i șapte lovituri câștigătoare până la finalul primului set și doar patru greșeli neforțate, înclinând balanța în favoarea elvețianului cele mai multe dueluri directe cu reverul adversarului său cu 17 ani mai tânăr, dreapta lui Federer a fost la fel de șturlubatică precum forehandul lui Nadal în primul set și jumătate al duelului cu Tsitsipas din Grupa Andre Agassi. Spre deosebire de iberic însă, Federer nu a avut soluția de a transforma meciul cu Tsitsipas într-un maraton, în ciuda faptului că nu s-a ferit niciun moment să alerge, ba chiar a acoperit mult mai mult teren decât în derby-ul cu Djokovic.

După un 0-3 încasat dur în start de meci, Federer a lăsat impresia că își croiește drum în partidă, însă constanța a lipsit pe mai departe, grecul având de partea sa luciditatea, calmul, precizia și inspirația în momentele-cheie.

Opt dintre cele 12 greșeli neforțate comise de elvețian în setul inaugural au venit de pe forehand, iar până la finalul partidei statistica a reținut 17 greșeli neprovocate de pe lovitura de atac favorită a specialistului acestui turneu, de șase ori învingător la ATP Finals.

Federer a fost părăsit și de serviciul atât de prompt din meciul cu Djokovic.

Abia menținând frecvența primei mingi dincolo de 50% la final de meci, cu doar 7 puncte câștigate cu prima servă în setul inaugural și o prăbușire evidentă pe mingea a doua, care nu i-a mai adus punct decât de 4 ori din 16 în manșa secundă, Federer a încheiat meciul cu cifre în statistică pe care s-a obișnuit să le vadă în dreptul adversarilor săi: o singură minge de break apărată din patru și tot una convertită – din 12.

Pentru fanii obișnuiți ai tenisului, statistica a semănat dureros de mult cu cea a meciului dintre cei doi de la Australian Open, când grecul se impunea în patru seturi după ce salvase 12 din 12 mingi de break avute de Federer. Dar în care Federer a avut totuși, și el, 2 din 3 mingi de break salvate.

Per total, Federer nu a reușit să câștige niciunul dintre game-urile lungi, disputate ale partidei – un compliment în plus pentru mezinul întrecerii de la Londra și cel mai tânăr sportiv din Top 14 ATP, pentru o victorie trecută prin luptă, pentru reconectarea la mindset-ul de competiție după șocul produs cu mai puțin de 24 de ore înainte de războiul de două ore și 50 de minute cu Nadal și pentru dezinvoltura arătată, fără a aluneca vreun moment în zona de incoștiență, în care controlul este abandonat.

Tsitsipas a salvat game-ul șapte al primului set revenind de la 0-40. Apoi, a rezistat unui maraton de 14 minute pe lansare, pentru a închide manșa, la a șaptea minge de set avută.

Un singur moment a dat satisfacție lojei lui Federer, care a părut că ar putea cuprinde, de fapt, întreaga sală, având în vedere loialitatea arătată de fani lui Mister Perfect, cu energicele lor refrene – Ro-ger!, Ro-ger!.

Acesta a venit în game-ul patru al setului doi. După trei mingi de break anulate, Tsitsipas a ratat un unic forehand într-un moment decisiv.

Federer a dat însă înapoi acea eroare triplat în game-ul următor, unui adversar care a găfâit doar pe alocuri în câteva schimburi prelungite, alergat din colț în colț de reverul lui Roger. Au fost însă prea puține astfel de schimburi duse la finiș de Federer, fără eroare.

Chiar și aici, într-o zi care i-a aparținut, Tsitsipas a reușit să riposteze cu un nou break, acesta nemailăsând frâiele partidei din mâini, anulând orice fel de efect al celor trei hold-uri la zero ale lui Federer.

A fost o evoluție excelentă și, din nou, oamenii au fost grozavi.

 

M-am bucurat de moment pe teren. În meciuri precum acesta, te surprinzi și pe tine prin felul în care depășești momentele dificile, toate acele mingi de break pe serviciul tău. Este o bătălie mentală și sunt foarte mândru de faptul că am reușit să salvez atâtea mingi de break astăzi.

 

Am încercat să nu îi fac viața ușoară lui Roger, astăzi. A jucat bine aici, la Londra. Roger este un model și o inspirație pentru toată lumea. Este cea mai mare onoare să joc împotriva lui. Sunt momentele pe care le-am așteptat și momentele în care vreau să dau tot ce am mai bun.
Stefanos Tsitsipas, după calificarea în finala Turneului Campionilor

Adversarul lui Stefanos Tsitsipas pentru finală se alege din partida Dominic Thiem – Alexander Zverev. Semifinala a doua va începe la ora 22:00. Urmărim împreună duelul, în format LIVE TEXT pe www.prosport.ro.

 

Publicat: 16 11. 2019, 19:47
Actualizat: 16 11. 2019, 20:00