Florin Mergea vs Horia Tecău sau „jucător de geniu” vs „jucător fără lacune”. De ce nu pot face acum echipă cei doi tenismeni de excepție și în circuitul ATP și la ce capitole au progresat
Ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Australian Open a venit cu o premieră pentru tenisul românesc. Doi reprezentanți, Horia Tecău și Florin Mergea, au ajuns față în față în sferturile de finală ale competiției. Niciodată, doi jucători români nu s-au înfruntat într-o fază atât de avansată la Melbourne.
Horia Tecău a câștigat duelul cu Florin Mergea în două seturi, scor 6-4, 7-6, astfel că, din punct de vedere al suporterului român de tenis, cu un ochi s-a plâns, iar cu altul s-a bucurat. „A fost un meci echilibrat, cu multe execuții foarte bune, câștigat și cu șansă de Tecău și Rojer. Vorbind despre băieții noștri, Horia și Florin sunt doi jucători cu stiluri diferite. M-a impresionat după terminarea meciului modul cum l-a felicitat Florin pe Horia. L-a luat în brațe și l-a felicitat, a recunoscut că astăzi (n.r. marți spre miercuri noapte) au fost mai buni ceilalți”, a comentat George Cosac, președinte al FR de Tenis și fost jucător de dublu.
La ce capitole au excelat cei doi români în meciul direct? George Cosac a sesizat că fiecare a progresat la capitole care mai aveau probleme în trecut: „Florin și-a îmbunătățit foarte mult jocul la fileu, el era un tenismen aproape total defensiv. În schimb, Horia avea un joc foarte bun la fileu, iar acum a progresat mult și la returul din spatele terenului”.
În urma evoluțiilor extraordinare ale celor doi jucători de la Melbourne „tema” unei echipe sută la sută românești a reapărut. Răspunsul are darul de a mulțumi însă fanii doar pe jumătate: un tandem Horia – Florin este posibil pe moment doar la echipa de Cupa Davis.
„Este greu să mai vorbim în momentul de față despre o echipă Tecău – Mergea și în circuitul ATP. Ei își aleg partenerii cu un an mai devreme, fiecare are program separat. Pentru Horia este clar că va continua cu Rojer. Dacă le merge bine, este greu de crezut că vor schimba ceva. Sunt constant între primele opt echipe ale lumii, ceea ce este extraordinar”, ne-a declarat Florin Segărceanu, fost căpitan nejucător de Cupa Davis și un jucător foarte bun de dublu. Cam pe aceeași lungime de undă a fost și Ciprian Porumb, un alt specialist al jocului de dublu: „Dacă vor reuși să păstreze aceeași echipă, Horia și Julien vor fi o echipă care va conta foarte mult în circuitul ATP de dublu”.
Când a fost însă întrebat despre partenerii de joc ai românilor, Jean Julien Rojer, respectiv Domnic Inglot, Ciprian Porumb, fost la rândul lui căpitan-nejucător, a lăsat să se înțeleagă că în sport orice este posibil: „Mai toți marii jucători de valoare mai schimbă, jocul de dublu devine la un moment dat o monotonie, nu mai comunici nici cum trebuie. Când simți că lucrurile nu mai merg, nu trebuie să ai regrete și să schimbi ceva. Similar se întâmplă și în cazul jucătorilor de simplu cu antrenorii. Dar cât merge treaba, e foarte bine să rămână așa”. George Cosac este convins că Mergea și Tecău pot forma un cuplu redutabil nu numai în Cupa Davis, iar o colaborare între cei doi o vede posibilă oricând.
Motivele pentru care Horia Tecău și Florin Mergea nu au făcut echipă de dublu, deși debutul lor la nivel internațional a fost de excepție, victorie în Cupa Davis și titlu la Wimbledon la juniori, este cunoscut. Florin a dorit la vremea respectivă să încerce și simplu, astfel că programul lor nu a coincis mereu. Tecău s-a axat mai mereu pe proba de dublu, în timp ce Mergea a decis târziu să o ia de la capăt la dublu, când Horia ajunsese deja în vârf.
Drumurile lor s-au separat definitiv încă după perioada junioratului, fiecare având o poveste diferită în privința ascensiunii lor între cei mai buni 20 de jucători ai lumii. Acest clasament îl va include foarte curând și pe Florin după ultimele rezultate.
Ca joc, din punct de vedere al firii, Tecău și Mergea sunt compleți diferiți. Florin Segărceanu și Ciprian Porumb le-au făcut o scurtă caracterizare.
… despre Horia Tecău
- Florin Segărceanu: „Serviciul și seriozitatea sunt punctele forte ale lui Horia. Se pregătește exemplar de câțiva ani și nu sare nicio etapă de recuperare”
- Ciprian Porumb: „Este un jucător experiemnatt, care are deja la activ trei finale de Grand Slam. Horia are o mână puternică, volley foarte bun, serviciu, o cunoaștere bună a jocului. Nu prea are lacune, iar într-o zi foarte bună poate învinge pe oricine din lume”.
… despre Florin Mergea
- Florin Segărceanu: „Este un jucător mai latin și poate mai talentat, dar cu toane. Se mobilizează foarte bine când are publicul de partea lui”
- Ciprian Porumb: „Florin a avut o ascensiune extraordinară într-un timp foarte scurt Este un jucător de geniu, cu putere de luptă fantastică. Să ajungi în primii 20 de jucătorii ai lumii în numai doi ani este ceva extraordinar. A avut o ambiție ieșită din comun și a reușit să se reinventeze”.
În concluzie, după sfertul de finală de la Australian Open, cu Horia și Florin de-o parte și de cealaltă a fileului, putem afirma cu tărie faptul că echipa de Cupa Davis are la dispoziție doi jucători de excepție pentru dublu. Și chiar dacă nu sunt o echipă și în circuitul ATP, pentru tenisul din România este un mare câștig să-i aibă la dispoziție.