Furnicuțele din spatele coloșilor din tenis: copiii de mingi de la BRD Năstase-Țiriac. Polii de interes: Centralul, demonstrativul și… prosopul
- La finalul fiecărui turneu disputat în cadrul circuitului profesionist, jucătorii mulțumesc celor care au făcut posibilă desfășurarea competiției, iar copiii de mingi nu sunt uitați niciodată.
- ProSport vă prezintă o latură a unei competiții despre care se vorbește de la rar spre foarte rar
- BRD Năstase-Țiriac Trophy (19-27 aprilie) are o echipă puternică de copii de mingi, o mică familie construită din 2010 de Alex Pop-Moldovan și Adriana Varbanciu
- Mica armată asamblată performează de la an la an
Adriana (foto, dreapta), scrijelește pe caiet toate coordonatele unui mecanism bine pus la punct
ProSport vă teleportează cu ajutorul unor istorisiri și a unor cadre pline de dinamism în universul copiilor. În lumea micilor jucători de tenis care sorb din priviri fiecare mișcare a siluetelor care dansează de o parte și de alta a fileului. Stau la trei bătăi de inimă de protagoniști, își testează limitele alergând pentru a prinde o minge buclucașă și strâng la inimă un prosop cu semnificații multiple pentru întreaga lor carieră. Și meciul povestirii începe…
Pentru ca pe toate cele patru terenuri pe care se dispută partide în timpul turneului bucureștean să fie mereu câte șase copii de mingi energici, atenți și eficienți, este nevoie de o organizare care merge ceas în afara arenelor. Adriana Varbanciu, interlocutorul nostru, este unul dintre cei doi coordonatori, cea care anul acesta a organizat prima întâlnire a copiilor de mingi înainte de turneu. „Anul trecut am luat nota 10″, este performanța cea mai importantă cu care se laudă Adriana Varbanciu. „Am înțeles că fiecare departament ia câte o notă și la sfârșit se face o medie a turneului. Chiar am luat nota 10. A fost una dintre cele mai bune echipe de mingi, dar și după o muncă asiduă.”
18 zile au mai rămas până la debutul turneului de la Arenele BNR din cartierul Cotroceni
Cei mai mulți dintre copiii de mingi sunt obișnuiți cu atmosfera, cerințele și exigențele postului. Joacă tenis și deci iubesc sportul alb și îi cunosc regulile. Adriana ne introduce mai departe: „Am format practic o echipă, care vine cu drag și acum. Au venit în fiecare an, fără excepție. Poate doar cei foarte mari, de 18, 19 ani, nu mai vin, dar cei mici vin și au crescut odată cu turneul„. Cei care au acumulat vechime, îi ajută an de an pe nou-veniți și, atunci când este nevoie, chiar și pe coordonatori la supravegherea celor mai mici.
Toată lumea râde, cântă și dansează în așteptarea marelui bal
O oră pe teren și una de pauză
Programul unui copil de mingi este simplu de contabilizat: o oră pe teren și apoi una de pauză. La acest orar s-a ajuns după mai multe experimente. „Este o oră care trece mai repede decât la școală” glumește Adriana. Pentru a funcționa, rolul coordonatorilor este vital: „Noi trebuie să îi motivăm să îi ținem atenți”. Pozițiile pe teren, arenele se schimbă, prin rotație. „Copiii vor pe Central în primul rând, vor la demonstrativ și la prosop, asta e… contactul cu jucătorul să fie întotdeauna cât mai prelungit. Dar nu cred că a fost cineva care să vrea numai la fileu. Copiii trec prin toate locurile din teren”, continuă coordonatoarea.
2 dintre cei mai buni tenismeni români din ultimul deceniu vor fi prezenți la start: Victor Hănescu și Horia Tecău
Iar pentru micuții jucători de tenis participarea la un astfel de turneu din teren este o investiție pe termen lung, într-o posibilă carieră: „Când ești acolo, pe teren, nu ți se mai pare atât de dificil și poți să crezi și mai tare că o să ajungi la nivelul respectiv„, consideră antrenoarea Adriana Varbanciu.
Speranța din priviri. Adriana le transmite copiilor energia de care au nevoie
Alex Pop-Moldovan – Adriana Varbanciu, un dublu câștigător
Cei doi coordonatori ai echipei de copii de mingi ai turneului bucureștean sunt obișnuiți ai lucrului cu mogâldețele în tenis. Adriana Varbanciu se caracterizează ca o „mare iubitoare a sportului cu mingea” și este antrenoare de tenis la grupele de copii. „Din punctul meu de vedere este mai ușor să lucrezi cu copiii decât cu adulții, pentru că ei sunt naturali și imediat îi simți dacă nu sunt bine sau ceva îi supără, sau când se bucură… simți imediat copilul. Pentru el e mai greu să se prefacă.”
Alex Pop-Moldovan, antrenorul lui Florin Mergea, este cel care a pus bazele unui program de predare destinat jucătorilor de tenis de până la 10 ani, specialist Tenis 10 al Federației Române de Tenis și autor de manual pentru juniori.
4 dintre jucătorii de top ai circuitului ATP vor veni la București: Youzhny, Tipsarevic, Simon și Monfils
Liniștea dinaintea taifunui tenisistic de la Arenele BNR
Articol scris de Cezara Paraschiv
Foto: Cezara Paraschiv