Organizatorii turneului de la Roland Garros au publicat imagini cu noua arenă Simonne-Mathieu, cea care va fi inaugurată la ediția 2019. Gândit ca un teren între sere, amplasat în buza Serres d”Auteuil, acesta poate găzdui 5000 de spectatori.
În plin proces de amenajare la ediția 2018, noul teren face parte din planul de modernizare gândit de Federația Franceză de Tenis și este de așteptat ca starurile tenisului să fie programate, prin rotație, pe această nouă arenă, având în vedere politica implementată anul trecut. Pentru a promova nou-inauguratul Teren 18, aflat la periferia complexului, dar care avea doar o capacitate de 2.200 de locuri, organizatorii au trimis-o, de exemplu, pe Simona Halep să joace partida din turul trei cu Andrea Petkovic pe acest teren, departe de primele două arene ca importanță ale complexului.
Cele patru sere care înconjoară terenul Simonne-Mathieu reunesc plante de pe cinci continente. Terenul este construit în groapă, sub nivelul de bază al complexului. Ediția 2019 a turneului de la Roland Garros are, în general, o tematică verde, eco și orientată către responsabilitate socială și lupta pentru protecția mediului.
Cine este Simonne Mathieu?
Organizatorii îi aduc un nou omagiu Simonnei Mathieu, care deja dă numele trofeului acordat în proba de dublu feminin.
Simonne Mathieu este a doua cea mai titrată jucătoare de tenis a Franței în turneele de Mare Șlem. A câștigat 10 titluri la Roland Garros (2 la simplu, 6 la dublu feminin, 2 la dublu mixt), plus alte trei trofee la dublu feminin – la Wimbledon (2) și la US Open (1), între 1933 și 1939. Doar Suzanne Lenglen, care a câștigat 31 de titluri de Mare Șlem în cele trei probe, are un palmares mai bogat. Francezii spun despre ea că era o jucătoare defensivă, care își provoca adversarele la dueluri fizice, istovitoare.
Ca jucătoare de tenis, Simonne a fost figură dominantă a anilor ’30. Influența sa depășește însă granițele sportului alb, Simonne fiind una dintre femeile puternice ale Franței, una dintre luptătoarele și figurile iconice ale țării care o are ca simbol pe Marianne și care o prețuiește pe Ioana d’Arc.
Simonne Mathieu a fost militantă a Forțelor Franceze Libere în timpul celui de-al doilea război mondial. Potrivit prezentării întocmite de reprezentanții turneului de la Roland Garros, Simonne Mathieu a mărșăluit cot la cot cu Generalul de Gaulle în ziua eliberării Parisului, pe 26 august 1944. Simonne și-a oferit serviciile Generalului de Gaulle, iar acesta i-a dat misiunea de a pune pe picioare un corp de voluntare ce aveau să ajute ca piloți, personal medical și infirmiere. Simonne Mathieu a ajuns, în scurt timp, să fie responsabilă de recrutarea luptătoarelor franceze ale Forțelor Libere, dar și de instruirea lor.
Simonne Mathieu, a doua cea mai titrată jucătoare a Franței. Foto: rolandgarros.com
Primul meci de tenis din Parisul Liber și uniforma Forțelor Libere
La trei săptămâni de la parada de pe Champs Elysees-ul Paris-ului liber, pe 17 septembrie, Marianne Mathieu avea să oficieze primul meci de tenis în Parisul liber, pe terenul central de la Roland Garros, în uniforma Forțelor Franceze Libere. În acest meci, ‘muschetarul’ Henri Cochet l-a înfruntat pe reprezentantul noului val de jucători francezi, Yvon Petra, care doi ani mai târziu avea să câștige Wimbledon-ul.
6 finale pierdute, înainte de primul succes. Simonne Mathieu a pierdut primele șase finale jucate la Roland Garros. Trei dintre ele – consecutive, au fost cedate în fața aceleiași adversare, Hilde Sperling, din Germania. Abia în 1938, a triumfat la simplu, după ce la dublu adunase deja opt victorii.
1938 – anul în care Simonne Mathieu a reușit tripla în turneul de casă, impunându-se la simplu, dublu feminin și dublu mixt.
După război, Simonne Mathieu nu a mai revenit pe teren ca jucătoare, însă a preluat conducerea diviziei feminine din cadrul Federației Franceze de Tenis, ocupându-se și de echipa feminină de tenis a țării sale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER