Gândurile Simonei înainte de Roland Garros: „Acesta este singurul meu obiectiv. Știu ce sentimente am avut atunci și vreau să le repet”. De ce e complicat să fii cea mai bună din lume
Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) atacă turneul de Mare Șlem de la Roland Garros (27 mai – 10 iunie) din postura de favorită unu și finalistă a edițiilor din 2014 și 2017, iar organizatorii competiției pariziene i-au acordat un amplu material. Văzută cu mari șanse să câștige primul său Grand Slam din carieră la Openul Franței, Simona a vorbit despre jocul pe zgură, statutul de număr unu și finala pierdută la Australian Open, cu Caroline Wozniacki.
Triumfătoare în 2008 în proba junioarelor, după o finală cu Elena Bogdan, Halep nu-și dorește decât să resimtă din nou sentimentul de acum 11 ani. Conștientă că reprezintă o forță în tenisul feminin când vine vorba de jocul pe zgură, constănțeanca și-a fixat singurul obiectiv pentru cele două săptămâni de concurs, câștigarea primului Mare Șlem din carieră: „Am crescut jucând pe zgură, de când am luat racheta în mână am evoluat pe această suprafață. Aici am învățat ABC-ul tenisului și cred că toată experiența acumulată mă ajută să am mereu rezultate pe zgură. Vreau să câștig turneul, acesta este obiectivul meu, mai ales că am câștigat la juniori. Știu ce sentimente am avut atunci și vreau să le repet, în circuitul WTA. Am două finale, sper ca într-o zi să și câștig”, a spus Halep, pentru Eurosport.
Ajunsă pe cea mai înaltă poziție a ierarhiei mondiale după turneul de la Beijing, Simona simte pe propria piele ce înseamnă să fii cea mai bună din lume. Adversarele dau totul, ținta este pe spatele ei, iar statutul nu e deloc ușor de gestionat: „E foarte complicat să fii numărul unu mondial. Toate jucătoarele văd în disputele cu tine o oportunitate, astfel că trebuie să muncești mult mai mult pentru a câștiga fiecare meci. A fost foarte greu să ajung aici, dar cu sacrificiu și răbdare am reușit să devin prima în lume. A fost cel mai frumos moment din cariera mea și am simțit că toate sacrificiile și munca au meritat”, a mai spus Halep, care a vorbit și despre șansa ratată la începutul anului, când a pierdut o finală epuizantă cu Caroline Wozniacki, la Australian Open: „Sunt foarte mândră de ceea ce am reușit acolo, dar în același timp simt tristețe că nu am putut câștiga finala. A fost a treia finală de Grand Slam pe care am pierdut-o. Am fost epuizată după acel turneu, pentru că am dat tot ce am putut preț de două săptămâni. Mi-a fost greu să mă recuperez, să revin la forma de la Melbourne. Dar sunt decisă să muncesc în continuare și poate într-o zi se va întâmpla”.
Simona Halep a fost lansată la Roland Garros pe acel tip de culoar la care era îndreptățită să spere, prin punctele acumulate de-a lungul celor mai recente 52 de săptămâni. Constănțeanca a fost ferită de aberații precum meciul-șoc de la US Open – cu Șarapova și are parte de un start lin. Iar asta este important pentru economia turneului, pentru că, deși unui lider mondial i se cere mereu să învingă pe oricine – mai ales din partea fanilor, un meci prea dur în fazele inaugurale este de evitat, întrucât poate afecta șansele pe mai târziu.
Alison Riske este jucătoarea în fața căreia Simona Halep trebuie să își regleze tirul. Fără vreo victorie pe zgură în 2018 și cu un singur meci câștigat pe praful de cărămidă de la Paris de la începutul carierei (calificări plus tabloul principal), americanca de pe locul 105 WTA știe exact ce înseamnă forța Simonei pe roșu, după un 6-3, 6-0 administrat de eleva lui Darren Cahill, la Roma, în 2015.
Halep evită astfel genul de teren minat în care intră în plin Garbine Muguruza (3 WTA), campioana ediției 2016, obligată să înfrunte în primul tur o colegă din lista câștigătoarelor de la Paris – pe Svetlana Kuznețova (42 WTA). Românca se poate aștepta să scape cu rezervele de energie intacte și după al doilea meci, împotriva învingătoarei duelului francezo-american dintre două sportive ajunse pe tablou cu invitații (Georges -Townsend). Nu același lucru este valabil însă pentru Jelena Ostapenko, care privește spre un tur doi contra puternicei Azarenka, sau pentru Wozniacki, proiectată a o întâlni în meciul doi pe dubla semifinalistă de la Paris, Timea Bacsinszky (Elveția).
Unul dintre aspectele incomode ale traseului conturat pentru Simona Halep este legat de faptul că primele două rachete ale Franței se află pe sfertul său de tablou. Sfertfinalistă în premieră în 2017 la Paris, mai mult într-un picior decât în deplinătatea forțelor fizice, Kristina Mladenovic amenință cu o provocare nu doar pe teren ci și la nivel psihologic în turul trei, prin prisma presiunii care va veni din partea tribunei. 2018 începe în sfârșit să arate mai bine pentru jumătatea lui Dominic Thiem, chiar dacă două dintre cele trei victorii pe zgură ale franțuzoaicei au fost consemnate pe terenurile rapide de la Madrid. Mertens, favorită 16 și posibilă adversară în optimi pentru Halep, și-a văzut deja seria de 13 victorii consecutive spulberată de Simona la Madrid. Garcia și Kerber sunt principalele nume care sar în ochi ca posibile adversare pentru Simona Halep în sferturi, însă nemțoaica vine după două ediții de Roland Garros încheiate în primul tur, iar franțuzoaica a ajuns în sferturi abia în 2017. Garbine Muguruza este, dacă se respectă logica listei capilor de serie, adversara pentru semifinale a Simonei, iar în finală poate veni Wozniacki sau Svitolina.