Francezul Gilles Simon a clonat trofeul de anul trecut, devenind primul dublu campion pe zgura de la București. Omulețul firav, de 65 kg, era privit ca victimă sigură înaintea finalei cu puternicul Carlos Moya. Fără a „rupe” mingea, pe Gilles Simon l-au făcut mare agilitatea, tehnica și inspirația. Să-i fi turnat plumb în picioare cele trei ore ale semifinalei cu Acasuso? Să fie apăsat de presiunea de a-și apăra punctele de anul trecut? Da de unde! Când te apropii de Top 10 și l-ai învins pe Federer, porțile se deschid larg. Chiar și spre Turneul Campionilor, de la Shanghai.
La unele schimburi, zărindu-l alergând dintr-un colț într-altul, ai senzația că Gilles ar fi un junior. Ce greșeală! Face parte din tactică. Simon folosește ideal forța din racheta lui Moya, adoarme jocul, caută cadențat reverul spaniolului și izbește când nu te aștepți. Spaniolul ce a călătorit 12 ani în timp pentru o a doua finală la București vine cu elemente-surpriză. Insuficient. Nu face break-ul, își pierde el serviciul. „Ce-o fi făcut azi noapte?”, întreabă cineva prin tribune. E 4-2 pentru Simon în primul set și bănuielile se confirmă: aici s-a terminat meciul. A știut-o și Țiriac, anticipând finalul și coborând din lojă pentru a ajunge, după 6-3, 6-4, la premiere, lângă covorul roșu al premianților. Pentru cine s-a mai îndoit de Gilles, francezul a vorbit la final: „V-am spus că mai am resurse! Nu m-ați crezut”. Acum îl credem. E primul tenismen cu două trofee la Open România. Și consecutive, pe deasupra.
Mathieu și Devilder, victorie cu 22-20 în tie-break-ul decisiv Francezii Paul Henri Mathieu și Nicolas Devilder (foto de la dreapta la stânga) au izbăvit în finala de dublu: 7-6/4, 6-7/9, 22-20 contra principalilor favoriți, polonezii Frystenberg si Matkowski. Ploaia și frigul de sâmbătă seara au alungat spectatorii, dar cele câteva zeci care au rezistat n-au regretat. După două șanse de meci ratate, Mathieu și Devilder au intrat în super-tie-break. Printre dârdâieli și rafale de vânt, balanța s-a înclinat ba într-o parte, ba în alta. Și cei patru jucători au pierdut șirul mingilor de meci irosite, într-o dispută unică în istoria BCR Open. La final, în toiul nopții, perechea franceză a fost înconjurată de câteva fete dornice de autografe, fotografii și, eventual, ceva mai mult.
"Deocamdată, nu avem un matador local, dar sperăm să-l descoperim în anii ce vor veni. Au participat aici doi jucători din Top 20 mondial. Eu zic că nu e puțin. De la Viena la Moscova, nu găsim nicăieri în estul Europei un asemenea turneu." – Ion Țiriac, patronul BCR Open
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER