„Guvernul României ar trebui să se reunească în mod excepțional, să lase festivismele deoparte!” Opinia lui Caramavrov după triumful Simonei Halep la Wimbledon 2019
Simona Halep a devenit un fenomen social, așa cum s-a întâmplat acum 40-50 de ani cu Ilie Năstase. Avem talente, acestea apar tot timpul, copiii au început să vină la tenis datorită performanțelor Simonei.
Și pe vremea lui Ilie, având posibilități mai reduse, ne confecționam, copii fiind, rachete de tenis din placaje, întindeam o sfoară pe stradă și jucam tenis ca el, marele tenismen care câștigase respectul întregii lumi.
România n-a ajutat-o cu nimic pe Simona Halep. A spus-o răspicat sus-numitul Năstase în intervenția de ieri de la ProX. Dar statul român poate face, măcar acum, ceva, orice, pentru tenis?
După această performanță extraordinară, uluitoare, incredibilă, excepțională, senzațională – nu ajung adjectivele din DEX pentru a descrie ce a făcut Simona -, Guvernul României ar fi trebuit să se reunească azi, în mod excepțional, să lase festivismele deoparte și să discute despre viitorul tenisului românesc și al sportului românesc.
Acum, lumea a evoluat. Ca să vină cât mai mulți copii la tenis, trebuie să construim terenuri, academii, iar acestea se pot face și prin investiție privată, dar cu facilități acordate de stat, gen scutiri de taxe pentru asemenea investiții. Deci nu e neapărat nevoie să fie alocați bani de la Buget, deși nu ar fi rău să se întâmple asta măcar pentru o Academie de tenis. Cum ar suna „Academia de Tenis Ilie Năstase”? Susținută de stat și cu investiții private.
Am ajuns jos cu sportul, trăim din talente extraordinare și din banii părinților, așa cum s-a întâmplat și la Simona Halep, așa că sportul trebuie ajutat, sprijinit un pic, mai ales când avem astfel de exemple, care pot genera emulație.
Sunt sigur că se pot găsi soluții, problema e că nu există interes din partea celor care ne conduc. Nu avem un Viktor Orban, ca ungurii, premierul care a prioritizat câteva sporturi de tradiție, iar vecinii noștri au început să câștige medalii la Jocurile Olimpice. Există un bazin de înot aproape în fiecare sat din Ungaria!
E atât de simplu: facilități pentru sport, dezvoltarea prin infrastructură modernă a câtorva sporturi la care am fost mari și suntem încă mari la unele dintre acestea, gen tenis, handbal, gimnastică, atletism. Toate acestea vor însemna copii mai mulți la sport, copii mai sănătoși, o bază de selecție mai mare pentru performanță.
Tocmai de aceea am salutat și lăudat inițiative gen cele din comuna Sântămăria Orlea, unde primarul Dumitel Oprean a reușit să construiască, obținând bani de la Compania Națională de Investiții, un teren de fotabal și o sală multifuncțională, fiecare de câte un milion de euro! Deci, se poate. Important e să vrem și să ne pese.
Simona, ca fenomen social, ne poate îndrepta și spre dezvoltarea sportului. Cine are un pic de minte va reacționa rapid. Copiii noștri vor să fie ca Simona Halep! Trebuie să ne pese de ei, trebuie să-i ajutăm!