„Caracatiţa” Halep. Secretele prin care Simona a reuşit să o învingă pe Irina Begu pentru a 8-a oară în tot atâtea meciuri

Simona Halep of Romania in action during the second round at the 2020 Roland Garros Grand Slam tennis tournament French Open Tennis, Day Four, Roland Garros, Paris, France - 30 Sep 2020,Image: 560694950, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Simona Halep a învins-o pe Irina Begu miercuri, pentru a opta oară în opt meciuri, după ce şi-a întins „tentaculele” peste întreg terenul Suzanne Lenglen: a agăţat mingi posibile şi imposibile şi s-a calificat fără probleme în turul trei la Roland Garros. Dacă în tenis s-ar fi decernat premii pentru fiecare meci câştigat, Simona trebuia să fie înzestrată cu ADN-ul unei caracatiţe pentru a îmbrăţişa trofeele pe care le merită la capătul confruntărilor cu Irina.

ProSport a identificat ce se ascunde în spatele formidabilului palmares al meciurilor directe dintre Halep şi Begu:

Simona Halep – Irina Begu 8-0 în confruntările directe: Simona a tras lozul câştigător cooptându-l în staff pe fostul antrenor al lui Begu

Begu a renunţat la serviciile lui Artemon Apostu-Efremov, după ce a colaborat cu acesta în sezoanele 2017 şi 2018, iar Halep a fost extrem de inspirată, cooptându-l în staff ca antrenor secund pentru sezonul în curs. Înainte de a se alătura echipei Simonei, “Arti” a mai antrenat-o pentru o scurtă perioadă şi pe Mihaela Buzărnescu. După spusele Simonei, fostul tenismen profesionist a adus o energie pozitivă în jurul ei, fiindu-i de mare ajutor atât în startul sezonului, cât şi în timpul pandemiei. Au fost momente când Darren Cahill a lipsit din anturajul sportivei şi a consiliat-o doar pe Skype, iar Artemon Apostu-Efremov a preluat cu brio îndatoririle de antrenor principal la turneele de la Dubai şi Praga, ambele cucerite de româncă.

Rolul de jolly joker al lui “Arti”, crucial pentru forma Simonei Halep

Serviciile lui Apostu-Efremov i-au devenit tot mai utile lui Halep şi prin prisma faptului că acesta este unul dintre puţinii antrenori din circuit care pot juca inclusiv rolul de sparring partner. Astfel, lucrurile s-au simplificat enorm pentru Halep, în contextul în care cele mai multe dintre jucătoarele de tenis au fost forţate să-şi diminueze staff-urile din cauza restricţiilor impuse de organizatorii turneelor. Simona a fost lipsită de griji într-un sezon complicat şi plin de încercări, având în permanenţă atât antrenor în timpul meciurilor, cât şi partener de antrenament. Deloc întâmplător, a devenit cea mai în formă jucătoare a momentului, cu 16 victorii consecutive, un record personal pentru sportiva în vârstă de 29 de ani.

 

Simona Halep a ajuns la nivelul unei „maşinării de tenis”

Este uşor de anticipat faptul că Apostu-Efremov i-a dezvăluit lui Halep secretele fostei sale eleve, iar rezultatele vorbesc de la sine. Halep a speculat punctele slabe ale lui Begu, iar ambele meciuri care le-au pus faţă în faţă în 2020 au fost adjudecate în minimum de seturi de constănţeancă: 7-6(2), 6-3 în semifinale la Praga, cu „Arti” antrenor principal, respectiv 6-3, 6-4, în turul 2 la Roland Garros, cu tandemul Cahill – Apostu-Efremov în tribune. Antrenorul din Bucureşti a explicat diferenţa între a pregăti o jucătoare de nivelul Irinei Begu şi a o antrena pe Simona Halep: „Cu o jucătoare mai slab clasată trebuie să te concentrezi pe aspectele tehnico-tactice. Însă atunci când antrenezi o jucătoare de top, aşa cum este Simona, este mult mai importantă comunicarea şi alegerea momentelor oportune. Atunci când te afli în preajma unei sportive de acest nivel, trebuie să aduni informaţii în permanenţă, deoarece este ca o maşinărie de tenis. Probabil că este visul oricărui antrenor să lucreze cu o asemenea jucătoare”, a mărturisit “Arti” pentru WTA Insider.

Irina Begu a ieşit din zona de confort, dar Simona Halep a fost prea bună

În partida de la Roland Garros, animată şi de reacţiile jucătoarelor la adresa antrenorilor, Begu a fost nevoită să renunţe la tenisul pragmatic care o caracterizează şi a apelat poate prea des la lovituri riscante. A pus scurte ori de câte ori a avut ocazia şi a urcat la fileu de 18 de ori – 12 veniri la plasă au avut succes, dar cu toate acestea nu a scos-o din ritm pe constănţeancă. Execuţiile cu reverul ale numărului 73 mondial au creat spectacol, însă s-au întors ca un bumerang. Irina a menţinut ritmul în startul ambelor seturi şi de fiecare dată a cedat iniţiativa, recunoscându-se învinsă după o oră şi 24 de minute. Statistica reflectă perfect realitatea din teren: Begu a comis nu mai puţin de 29 de greşeli neforţate, în timp ce favorita principală a încheiat partida cu doar 14 erori neprovocate. Este adevărat că raportul loviturilor câştigătoare a fost de 22-15 în favoarea Irinei, dar Simona a punctat la majoritatea capitolelor, procentajul punctelor câştigate pe propriul serviciu fiind devastator: 74%, faţă de 51% în contul lui Begu.

Toate datele indică un parcurs spectaculos al Simonei Halep la Roland Garros 2020, iar jucătoarea noastră are o revanşă de luat în manşa următoare, contra Amandei Anisimova, tânăra din SUA eliminând-o surprinzător în sferturile ediţiei de anul trecut, scor 6-2, 6-4.

Publicat: 01 10. 2020, 12:21
Actualizat: 01 10. 2020, 12:27