Halep – Cahill, tipul de colaborare pe care Halep trebuie să îl facă să funcționeze. Navratilova: „Este viitorul tenisului”
- Simona Halep nu a câștigat primul meci în care vizita tehnică a antrenorului i-a aparținut lui Darren Cahill – tehnician al cărui CV îi include pe doi foști lideri mondiali, Andre Agassi și Lleyton Hewitt.
La Madrid, australianul a venit ca un balsam în contextul general al pregătirii Simonei, după o colaborare mai discretă, din postura consultantului la antrenamente, prezent și în lojă, la Indian Wells și Miami. Însă pe zgură, pentru Madrid și Roma, Cahill a luat un rol central, în cadrul programului de pregătire Adidas: a intrat pe teren de două ori, la finalul primului set împotriva franțuzoaicei Cornet, cedat de la minge de set, cu 6-7 și după primele trei game-uri din setul secund, cedat și acela, 3-6.
Constănțeanca va trebui să se obișnuiască cu o astfel de metodă de lucru, orientată asupra unui turneu important, să capete deprinderea de a se adapta rapid, de a fi receptivă, întrucât acest gen de colaborare va reprezenta viitorul tenisului – susține celebra Martina Navratilova.
„Poți avea un antrenor cinci-șase ani, dar până la urmă, acesta ajunge să nu mai aibă ce să îți spună. Trebuie să iei pe altcineva, pentru că altcineva va vedea ceva ceea ce eu nu văd și viceversa. Evoluezi în jocul tău și cu fiecare antrenor. Dar pe viitor, cred că vom vedea cel mai adesea: un antrenor permanent, care să însoțească jucătorul sau jucătoarea săptămână de săptămână, apoi altcineva se alătură echipei pentru un turneu de Mare Șlem, pentru săptămâna dinainte, atunci când este făcută cea mai mare parte a muncii, poate chiar în intersezon. Este viitorul tenisului„, a explicat, potrivit The Independent, singura jucătoare din lume care a stat peste 200 de săptămâni în fotoliul de lider mondial atât la simplu cât și la dublu.
Dacă Simonei i s-a reproșat în repetate rânduri că uită să apeleze la sfatul antrenorului, sau preferă să urmeze ceea ce singură gândește, o mai mare receptivitate către sfaturi ar fi un prim obiectiv major care poate schimba soarta unor meciuri în viitorul apropriat. Chiar dacă Cahill nu intră în rândul „super-coach” – foști câștigători de Mare Șlem, jucători titrați în cele mai importante competiții care reintră în hora deplasărilor de-a lungul și de-a latul Pământului, succesul acestei colaborări mediate de Adidas poate motiva și alimenta saltul la următorul nivel, urmat de Madison Keys, Caroline Wozniacki, Kei Nishikori sau Marin Cilic.
„Astăzi, jucătorii câștigă atât de mult încât își permit să plătească bani foștilor jucători de top, să-i atragă înafara bârlogului călduț al retragerii, înapoi pe drumuri„
Banii reprezintă motorul care readuce în circuit nume precum Davenport sau Arantxa Sanchez, Edberg sau Becker, dar nu numai, explică potrivit sursei citate Navratilova. „Astăzi, jucătorii câștigă atât de mult încât își permit să plătească bani foștilor jucători de top, să-i atragă în afara bârlogului călduț al retragerii, înapoi pe drumuri„, afirmă Navratilova, care completează: „Dacă ai stat pe drumuri toată viața, știu din propria experiență că simți lipsa imediat. Eu după două luni de stat acasă, am simțit că înnebunesc. Trebuia să merg undeva, pentru că niciodată nu am stat fără să fac vreo deplasare mai mult de atât. O avem în sânge. Ești țigan nomad„.
Halep a precizat că preferă să colaboreze cu români, pentru că se înțeleg mai ușor și au aceeași mentalitate. Lista posibililor campioni de Mare Șlem care s-ar putea alătura Simonei este însă extrem de scurtă în România: Virginia Ruzici (câștigătoarea din 1978 de la Roland Garros) este deja în echipa numărului doi mondial, dar nu din postura de antrenor, ci de manager, iar Ilie Năstase (campion la US Open – 1972 și French Open – 1973) nu a cochetat cu acest rol.