Semifinala Fed Cup Franța – România se va disputa la Rouen, în weekendul 20-21 aprilie, suprafața de joc urmând a fi anunțată luni, 25 februarie, de către Federația Franceză de Tenis.
Programată la limita dintre sezonul de hard și cel de zgură (la finalul lunii martie vom ști campioanele celor două turnee Premier Mandatory din „Sunshine Double”, Indian Wells / Miami, iar pe 22 aprilie începe puternicul turneu Premier de la Stuttgart, pe zgură), această a doua semifinală din istoria echipei de Fed Cup a României le propune fanilor români o vizită într-un oraș cu istorie bogată, cu multe obiective turistice de neratat într-o viață de om, decoruri de film și legături ferme cu lumea sportului.
Iată 10 lucruri pe care ar trebui să le știți despre Rouen:
1. Rouen este capitala regiunii Normandia, un oraș aflat pe malul Senei, la aproximativ 140 de km distanță pe autostradă de Paris.
2. Fondat de gali, Rouen a înflorit în epoca medievală, în secolele 14 și 15 fiind un puternic centru comercial.
Imagine panoramică a orașului Rouen Foto: rouen.fr
România joacă într-o sală „soră” cu arena bijuterie care găzduiește turneul lui Țiriac, de 4 ori și jumătate mai ieftină decât „Național Arena”
3. Palatul Sportului din Rouen, cu denumirea comercială de Kindarena, gazda semifinalei dintre Franța și România, este o locație ultra-modernă, inaugurată pe 8 septembrie 2012. Suprafața totală a complexului: 3,5 hectare. Sala principală este deservită de alte trei săli de dimensiuni considerabil mai mici. De-a lungul anilor, a găzduit competiții de baschet, handbal (în 2017 aici s-au jucat meciuri de la Campionatul Mondial de Handbal Masculin), tenis (partide din Cupa Davis în 2013 și 2017), gimnastică ritmică și artistică, fotbal în sală, judo, taekwondo, box, scrimă, badminton și dans sportiv. Pentru luna aprilie, sala are deja programate meciurile echipei de liga B Rouen Métropole Basket și, în săptămâna următoare semifinalei Fed Cup, o competiție de gimnastică.
Aici se joacă semifinala Fed Cup Franța – România Foto: kindarena.fr
4. Kindarena a fost proiectată de arhitectul Dominique Perrault, în portofoliul căruia se mai află și velodromul și bazinul olimpic din Berlin (1992 – 1999), complexul olimpic de tenis din Madrid, care include celebra „Caja Magica”, gazda turneului de la Madrid deținut de Ion Țiriac, dar și Biblioteca Națională a Franței.
5. Palatul Sportului din Rouen a fost construit în doi ani și trei luni, între iunie 2010 și septembrie 2012. Costul proiectului s-a ridicat la 52,4 milioane de euro, de aproximativ 4,5 ori mai puțin decât a costat Arena Națională, inaugurată cu un an mai devreme și al cărui preț a ajuns la 234 milioane de euro.
Ce trebuie să puneți în „bucket-list” dacă mergeți la Rouen să susțineți echipa lui Florin Segărceanu, Halep, Buzărnescu, Begu, Niculescu și Bogdan
6. Catedrala Rouen, construită în stil gotic, la fel ca și celebra Notre-Dame din Paris, a fost, între 1876 și 1880, cea mai înaltă clădire din lume. Într-o perioadă în care concurența se dădea între lăcașe de cult, fie ele biserici sau catedrale, nu între blocuri zgârie-nori, Catedrala Rouen, cu un nou-inaugurat turn care venea să înlocuiască o aripă distrusă de un fulger, stabilea recordul acelui moment la 151 m. În prezent, se laudă „doar” cu titlul de cea mai înaltă biserică din Franța. Bombardată de forțele americane în urmă cu 75 de ani, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în aprilie și apoi iunie 1944, catedrala adăpostește inima lui Richard Inimă de Leu.
Foto: france-pittoresque.com
7. „Orașul vechi”. The Crazy Tourist anunță că la Rouen, zona istorică are înregistrate 227 de monumente istorice. Rouen-ul este, astfel, pe locul șase în topul orașelor din Franța cu cele mai multe monumente istorice, în ciuda faptului că vorbim despre un oraș mic, cu o populație de 100.000 de locuitori. Străzile pavate cu piatră te poartă într-un peisaj divers, cele mai vechi clădiri fiind construite în 1200.
8. Pe urmele Ioanei D’Arc. Rouen este orașul în care a fost întemnițată și apoi executată Ioana D’Arc, una dintre figurile emblematice ale Franței. Locul în care a fost judecată tânăra considerată eretică a fost transformat într-un muzeu interactiv, turnul-închisoare în care aceasta și-a ispășit pedeapsa se află la aproximativ un kilometru distanță potrivit informațiilor de pe Culture Trip, iar în Piața Veche se găsește biserica închinată ei, în locul în care Ioana D’Arc a fost arsă pe rug în 1431.
Legătura Rouen-ului cu sportul
9. De cinci ori, Rouen-ul a fost gazda Marelui Premiu de Formula 1 al Franței, una dintre cele mai vechi curse de automobilism din lume. În 1952 s-a alergat prima dată la Rouen, iar ultima dată – în 1968. În 1999, circuitul a fost însă dezafectat. Legătura orașului cu motorsportul se păstrează în prezent printr-unul dintre fii orașului, Pierre Gasly (23 ani), care a debutat în Formula 1 în 2018 și care, în 2019, va pilota una dintre cele două monoposturi Red Bull Honda.
10. În istoria Campionatului European de Fotbal, doar doi jucători au reușit un gol de aur în finală: germanul Oliver Bierhoff și francezul David Trezeguet – acesta din urmă fiind născut pe 5 octombrie 1977, la Rouen, din părinți argentinieni. David și-a petrecut copilăria în Argentina, însă rămâne unul dintre cei mai de seamă nativi ai Rouen-ului. În 2000, în finala cu Italia, David Trezeguet a reușit în prelungiri golul care a pus capăt partidei și a ajutat Franța să devină prima națiune care a reușit să triumfe la Euro imediat după o victorie la Cupa Mondială.
Alți sportivi de top născuți la Rouen:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER