Halep, cotată cu a patra șansă la câștigarea turneului de la Wimbledon. Paradoxal, românca are șanse mai mici să ajungă în finală
- Simona se află pe aceeași parte de tablou cu Serena Williams și Șarapova, astfel că bookmakerii i-au acordat a șaptea șansă de a fi una dintre finaliste.
- Dacă va ajunge în finală la Wimbledon, atunci cea mai probabilă adversară a româncei ar fi Na Li (China).
Al treilea turneu de Grand Slam al anului – Wimbledon 2014 – debutează luni cu șapte jucători români calificați pe tablourile principale de simplu: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Irina Begu, Alexandra Cadanțu, Andreea Mitu (feminin) și Victor Hănescu (masculin). Halep acaparează însă atenția, având în vedere nivelul la care a ajuns, dar și parcursul avut recent la Roland Garros (n.r. până în finală). În plus, românca a avut parte și de o tragere la sorți accesibilă, Cîrstea (tur 3), Suarez Navarro (optimi), Jankovic, Lisicki sau Ivanovic (sferturi) fiind cele mai periculaose adversare până în semifinale. Citiți aici detalii despre tragerea la sorți
Implicații la vârf în ierarhia WTA
Simona Halep pornește pentru prima dată din postura de cap de serie numărul 3 într-un turneu de Grand Slam (n.r. aceeași poziție o ocupă și în ierarhia WTA), după ce la Roland Garros a fost favorită 4. La începutul anului, la Australian Open, românca a intrat pe tablou ca favorită 11, iar la US Open, în 2013, Simona a fost cap de serie numărul 21. Ca și în cazul French Open, saltul româncei la Wimbledon de la ediția precedentă și până azi, din punct de vedere al clasamentului, pare impresionant. În 2013, Halep a început turneul ca nr. 32 mondial după ce tocmai câștigase primul turneu pe iarbă, la s’Hertogenbosch. „Am spus, visul meu este să fiu pe prima pagină. Acum sunt acolo și sunt fericită. Vreau să mă bucur de acest moment și să încerc să-mi îmbunătățesc jocul. Poate voi fi și a doua sau prima în ierahia mondială”, a declarat Simona Halep la All England Club înaintea startului turneului de la Wimbledon.
Fără a avea presiunea punctelor de apărat din 2013, eleva lui Wim Fissette poate ataca și locul 2 mondial la Wimbledon. Na Li, jucătoarea din China clasată în fața ei, pornește cu un avantaj de 825 de puncte. Halep o poate devansa dacă repetă parcursul de la Roland Garros, adică să ajungă până în finală, iar asiatica nu trece de sferturi. Românca trebuie să fie atentă însă și la ce se întâmplă în spatele ei, Radwanska, Șarapova și Kvitova având șanse teoretice de a urca pe locul 3 mondial după turneul londonez. Toate trei ar avea nevoie însă de un succes la Wimbledon, dar în același timp Simona să părăsească prematur turneul.
Paradoxurile oferite de bookmakeri
Românca este cap de serie numărul 3 la Wimbledon, dar cotată cu a patra șansă la câștigarea trofeului după Serena Williams, Maria Șarapova și Petra Kvitova, dar la egalitate cu Na Li și în fața Viktoriei Azarenka. Paradoxal, bookmakerii îi oferă Simonei șanse mai mici să prindă finala, fiind a șaptea favorită la aceast capitol după Serena, Șarapova, Kvitova, Na Li, Azarenka și Radwanska. Explicația este însă simplă, Halep este pe aceeași parte de tablou cu primele două favorite, Serena și Șarapova, iar dacă va trece de una dintre acestea în semifinale are șanse sporite să-și adjudece primul titlu de Grand Slam.
Cea mai probabilă finală cu Halep printre combatante este cu Na Li și este văzută ca a 15-a variantă, cota fiind de 41.00, la fel ca și un ultim act între Serena Williams și Samantha Stosur. Cea mai previzibilă finală este Serena Williams – Petra Kvitova. După cotele la pariuri, Sabine Lisicki este cea mai periculoasă adversară a Simonei de pe „sfertul” ei de tablou, germanca fiind în fața Anei Ivanovic și americancei Madison Keys. Jelena Jankovic este cotată cu a cincea șansă să câștige acest sfert de tablou.
Patru câștigătoare de Wimbledon în turneu
Dintre cele 128 de jucătoare calificate pe tabloul principal la Marele Șlem din Marea Britanie doar patru au în palmares și trofee obținute în istoria turneului de simplu: Venus Williams, Serena Williams, Maria Șarapova și Petra Kvitova. Surorile Williams au împreună 10 titluri, câte cinci fiecare. Cele două americance au pierdut alte cinci finale, Venus trei chiar în fața Serenei. Maria Șarapova a câștigat la Wimbledon în 2004, când avea doar 17 ani, în timp ce Petra Kvitova a triumfat în urmă cu trei sezoane. Cu singuranță, la sfârșitul întrecerilor vom avea o nouă campioană, având în vedere că Marion Bartoli, deținătoarea trofeului, s-a retras din activitate. Sabine Lisicki, Agnieszska Radwanska și Vera Zvonareva sunt celelalte jucătoare aflate în activitate care au ajuns până în finală la Wimbledon.
La masculin se poate schimba liderul mondial
La nivel mondial, turneul masculin de la Wimbledon se anunță și mai atractiv, toți ochii fiind ațintiți pe cei patru „grei” ai tenisului mondial, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray și Roger Federer, primii patru favoriți ai întrecerii. Împreună, „Big Four” a câștigat ultimele 11 titluri, Federer fiind lider detașat cu 7 trofee. Nadal are două titluri, în timp ce Djokovic și Murray au câte un succes. Britanicul, antrenat pentru turneul londonez de Amelie Mauresmo (!), este campionul en-titre. În semifinale, perechile ar arăta: Nadal – Federer și Murray – Federer. Disputa Nadal – Djokovic pentru șefia mondial ține cu sufletul la gură fanii tenisului și în „Regat”. Spaniolul are la start un avantaj de 1.360 de puncte și pierde locul 1 mondial în ATP doar dacă Nole câștigă trofeul, iar el nu trece de faza sferturilor.
9 prezențe adună Victor Hănescu la Wimbledon cu participarea din acest an. Bilanțul lui este de 9 victorii – 8 înfrângeri
La ediția din acest an, România este reprezentată în turneul masculin doar de Victor Hănescu, care îl va înfrunta în primul tur pe Tomas Berdych, cap de serie numărul 6. Cei doi s-au mai înfruntat la Londra în urmă cu șase ani, cehul impunându-se în patru seturi, într-un meci din turul secund. Interesant este faptul că „Hăne” se află la al treilea Wimbledon consecutiv în care înfruntă un jucător din Top 10, după Andy Roddick (2011, nr. 10) și Roger Federer (2013, nr. 3). La ediția din 2012, Victor nu a participat.