Halep, în „optimi” la Birmingham: victorie de rutină cu inconstanta Broady, la debutul pe iarbă. Begu, învinsă de Hantuchova în meciul șanselor ratate. Niculescu, victimă în fața cehoaicei Strycova

  • Simona Halep a început marți cu dreptul sezonul pe iarbă, după o pauză prelungită după eliminarea din turul doi de la Roland Garros, la turneul de categorie WTA Premier de la Birmingham, dotat cu premii totale în valoare de 665.900 de dolari: victorie controlată, în minimum de seturi, 6-4, 6-2 în fața reprezentantei gazdelor, Naomi Broady  (208 WTA).
  • Monica Niculescu (49 WTA) a părăsit competiția de la Birmingham, în primul tur: Barbora Strycova (28 WTA), a zecea favorită a turneului englez, s-a impus 6-2, 3-6, 6-2.
  • Irina Begu (30 WTA) a pierdut dramatic meciul cu Daniela Hantuchova (77 WTA), scor 6-4, 6-7(10), 4-6.
  • Meciurile au putut fi urmărite în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro

 

O singură victorie în trei meciuri pentru tricolore este bilanțul zilei de marți, la turneul WTA Premier de la Birmingham: Simona Halep este prima jucătoare calificată în optimi pe iarba turneului britanic, în timp ce Irina Begu și Monica Niculescu au părăsit competiția încă din primul tur, după partide cedate în set decisiv.

Simona, principală favorită a competiției, a debutat cu dreptul în sezonul pe iarbă 2015, cu o victorie de moral în fața unei adversare cu serviciu foarte bun dar nesustenabil pe durata unui meci și cu avantajul pe plan mental de a se afla în fața propriilor suporteri. Halep a jucat just în fața britanicei Broady, o adversară aparținând clar unei alte clase din punct de vedere al jocului. Jucătoarea pregătită de Victor Ioniță și-a luat în startul meciului momentele de încălzire, a intrat treptat în meci și a profitat la momentul oportun de șansa ivită pe final de manșă inaugurală, câștigând contra serviciului în game-ul opt, la timp pentru a evita prelungirile și loteria tiebreak-ului. Odată instalată ferm la conducere, a treia jucătoare a lumii a fost de neoprit, în ciuda faptului că statistica reține și un break în setul doi cedat de Simona. 

 

  • În optimi, Simona Halep o va întâni pe învingătoarea partidei dintre Caroline Garcia (33 WTA și cap de serie 16 la Birmingham, Franța) și Klara Koukalova (92 WTA, jucătoare venită din calificări, Cehia)

Pentru Monica Niculescu, duelul din primul tur cu a zecea favorită a tabloului a fost o cursă pornită în urmărire, după ce turneul de la Birmingham s-a înghesuit prea rapid în program, după finala de la Nottingham. La mai puțin de 24 de ore de la finișul ratat din ultimul act cu Ana Konjuh, sportiva antrenată de Călin Ciorbagiu a fost nevoită să o ia de la capăt, iar startul de meci cu Strycova a luat-o parcă prea tare, cu game pe serviciu cedat în doar șapte timpi. Niculescu a refuzat să cedeze complet, a avut chiar și șansa re-break-ului în game-ul patru, însă plusul de luciditate al jucătoarei mai odihnite, adăugat celor peste 20 de locuri pe care Strycova le are în minus în fața Monicăi în ierarhia WTA, a decis soarta actului întâi și, după super-revenirea inimoasei jucătoare din Slatina cu adjudecarea setului doi, a decis, în final, și meciul, pentru că setul decisiv a urmat același script din debut de partidă.

11 meciuri în primele 16 zile ale lunii iunie a disputat Monica Niculescu, iar ultimele șase partide, jucate pe iarbă, s-au încheiat de fiecare dată cu un set trei.

Istoria meciului pierdut de Irina Begu în fața Danielei Hantuchova este istoria șanselor ratate și a unei reveniri neduse până la final. Jucătoarea antrenată de Adrian Cruciat și Artemon Apostu-Efremov a fost la conducerea partidei, fiind din primele game-uri pe propriul serviciu mai rapidă și mai eficientă în adjudecarea propriilor game-uri și mai incisivă și mai amenințătoare și la retur. Primul set i-a revenit logic, Irina trecând chiar și testul game-ului pe serviciu sub presiune, la 4-3 salvând trei oportunități de revenire ale slovacei obișnuite în carieră cu Top 10-le. Begu a păstrat tonusul la serviciu doar în primele două game-uri din manșa secundă și după un prim game șubred salvat, l-a pierdut pe al doilea.

Și a început povestea celor nouă vieți ale Danielei Hantuchova: slovaca care și-a pierdut serviciul când servea pentru trimiterea meciului în decisiv. Povestea celei căreia i-a trecut glonțul pe la ureche, sub formă de oportunitate de break pentru Irina, la 5-5 – ratată însă. Povestea celei care a avut nevoie de șapte mingi de set în tiebreak pentru a duce scorul general la 1-1, salvând între timp o minge de meci a Irinei. În total, setul doi a durat o oră și 13 minute, mai mult decât întreg meciul Simonei Halep. Setul trei a urmat același script al luptei bine purtate, dar nefinalizate: revenire bună în primul game pentru Irina Begu, avantaj de un break pus pe tabelă, revenire pentru Hantuchova și un game opt cu trei mingi de break irosite de Irina care i-au încheiat practic evoluția, slovaca adjudecțndu-și următoarele două game-uri, cu doar trei puncte cedate.

Așa am trăit împreună, în format LIVE BLOG, cele trei meciuri „tricolore” de la Birmingham:

21:05 Irina Begu părăsește turneul de la Birmingham: în decisiv, Hantuchova nu mai tremură în game-ul în care servește pentru set, ca în actul secund și se impune cu 4-6, 7-6(10), 6-4, după două ore și 45 de minute de luptă.


21:59 Hantuchova servește pentru meci, la 5-4. Irina ratează în game-ul opt al decisivului, la aproape trei ore de la primul servciiu, trei mingi de break, este egalată la patru și cade în game-ul pe propriul serviciu, la 0-40, o diferență imposibil de recuperat chiar și pentru cea care a salvat șase mingi de set în tiebreak-ul setului doi.


21:50 Moment de respiro: după un schimb-rapid de break-uri, urmează două game-uri în care nu se punctează la capitolul retur, decât o dată. 4-3, Begu.


21:40 Re-break Hantuchova! Irina nu poate schimba liniștită terenul la 4-1, pentru că slovaca are propria răbufnire de orgoliu și câștigă la rândul ei un game de retur, la 15. 3-2 pentru Irina Begu.


21:35 Break Irina! Begu se vede egalată ușor la unu de Hantuchova, trece cu bine peste un alt game de serviciu complicat, în care a cedat primele două puncte și finalizează spectaculos cu break de 3-1, la 15


21:25 Orele lucrate cu mental-coach-ul Monica Stănescu trebuie să fie secretul felului în care Irina Begu a reușit să rămână concentrată în primul game al setului doi, salvând alte două șanse imense pentru Daniela Hantuchova, la 15-40. Begu a legat din nou patru puncte și s-a instalat la conducere, 1-0.


21:18 Set doi câștigat de Hantuchova, cu 12-10 în tiebreak. Slovaca a avut șapte vieți în manșa secundă: Irina a început slab tie-break-ul, cu trei puncte cedate pe serviciu din patru, dar a luptat incredibil la 3-6, salvând primele trei dintr-o serie de șapte mingi de set decisiv ale Danielei. Eleva lui Adrian Cruciat și Artemon Apostu-Efremov a egalat la șase, și-a pierdut serviciul, dar a mai salvat o minge de set, la retur. A irosit minge de meci la 8-7 și după alte două șanse refuzate fostului număr șapte mondial, a cedat, pe serviciu, 10-12. Și meciul a intrat în set decisiv.


20:58 Irina suferă mult pentru tiebreak, dar îl obține în final de game: favorita 14 s-a lăsat egalată de la 40-0 și întoarsă înapoi la egalitate de alte două ori înainte de a pune pe tabelă punctul decisiv pentru 6-6.


20:52 Irina ratează break-ul decisiv la 5-5: revine formidabil de la 0-40, dar seria sa se oprește la patru puncte și minge de break. Hantuchova răspunde cu trei puncte proprii, iar tricolora va fi nevoită să servească pentru tiebreak, singura variantă de a se mai impune în minimum de seturi


20:42 Re-break Begu. Hantuchova nu poate câștiga decât un singur punct în game-ul în care a servit pentru egalarea la seturi. Irina servește pentru a egala la cinci și fructifică oportunitatea lăsată de slovacă. 5-5.


20:38 Break Hantuchova. Irina nu reușește să dea o replică pe măsură după game-ul complicat pe propriul serviciu la retur, îi dă încredere slovacei și a doua oară, ezitarea pe serviciu îi este letală în acest secund. Hantuchova servește pentru a egala la seturi la 5-3.


20:34 Prima minge de break a setului doi dintre Begu și Hantuchova o trecem în dreptul jucătoarei noastre. Irina conduce de două ori în game-ul său, 15-0 și 40-30, dar Hantuchova o testează și își face rost de prima minge de break a meciului: ratează, iar Irina își trage sufletul, agalând la 3.


20:31 Pe Simona, cel mai probabil, n-o veți recunoaște în această caricatură-portet. Dar rezultatul rămâne unul frumos, de pus în ramă la debut de sezon pe iarbă.


20:24 Schimb de terenuri cu un singur punct câștigat la retur. Irina egalează la doi cu un game alb, apoi își adjudecă punctul secund pe serviciul slovacei Hantuchova. Interesant este că până și reprezentanții tenisului britanic au salutat efortul Monicăi Niculescu pe iarbă, dedicându-i o postare pe Twitter, la final de zi, chiar dacă românca fusese deja eliminată din competiție.


20:17 Start fără complicații și prelungiri în setul doi.Hantuchova servește prima și stabilește limita de puncte cedate per game la un maxim de două. Irina joacă mereu cu prima minge și egalează la 1-1, iar slovaca mai câștigă un game conforabil la lansare. 2-1


20:05 IRINA BEGU, PRIM SET CU HANTUCHOVA. Tricolora și-a respectat statutul de cap de serie și a câștigat un prim set strâns, cu game-uri de serviciu maraton de ambele părți ale fileului. Irina a valorificat a doua minge de set, 6-4.


20:00 Irina Begu servește pe Terenul 3, la 5-4, pentru câștigarea primului set în fața Danielei Hantuchova. Tricolora a câștigat un game uriaș pe serviciu, cu mingi noi, după 12 raliuri, trei mingi de break anulate, pe fondul unei scăderi a procentajului de primă minge în teren. Irina rămâne însă mai eficientă în spatele serviciului întâi.


19:55 Monica Niculescu părăsește turneul de la Birmingham încă din primul tur, fiind învinsă de o jucătoare mai bine clasată în ierarhia WTA și mai odihnită, 2-6, 6-3, 2-6, după o oră și 56 de minute în care a încercat, a replicat bine în setul doi, dar a fost dominată în momentele decisive.


19:50 Strycova este la un game de calificarea în șaisprezecimi, la 5-2. Monica se bate în continuare, a mai salvat un game pe serviciu, anulând două mingi de break, dar cehoaica rezistă la rândul său pe serviciu. Niculescu va servi prima, apoi ar mai avea o singură șansă pentru a rămâne în turneu.


19:40 Irina Begu reușește break-ul în game-ul cinci, 3-2. Din păcate, meciul nu este televizat, dat a 14-a favorită a început meciul cu game-uri de serviciu mai sigure, cedând doar câte un punct la fiecare lansare. După un prim-game maraton de 12 puncte în care Hantuchova a avut nervii suficient de tari pentru a nu lăsa minge de break, românca a reușit break-ul, la prima șansă ivită, în game-ul al treilea de serviciu pentru fosta jucătoare de Top 7.


19:30 Din cauza prelungirii duelului Niculescu – Strycova, organizatorii au luat decizia de a muta meciul Irinei Begu pe cel de-al patrulea teren al complexului, pentru a începe la ora programată. Hantuchova a servit prima în partidă.


19:26 Este al șaselea meci de trei seturi jucat la rând de Monica Niculescu pe iarbă, dar, din păcate, Strycova reușește break-ul rapid. 2-0.


19:20 Niculescu împinge meciul într-un al treilea set, decisiv.  Monica are o replică de 40 de minute la primul set la fel de lung luat de Strycova: victorie 6-3, Ceea ce ne transmitea user-ul Uta Cristian, în secțiunea de comentarii este cât se poate de real acum:

„Fantastic, după 13 meciuri în 2 săptămâni Monica, la un pas de decisiv. De toată admirația. Respect Monica Niculescu”.


19:08 Monica își mărește prompt avantajul la serviciu, apoi are trei șanse consecutive de dublu-break, salvate însă cu o serie de cinci puncte de cehoaică, care astfel reduce handicapul la 2-4.


19:00 Break pentru Monica, 3-1! Niculescu rupe șablounul partidei, o ține ferm în spate pe Strycova în game-ul prelungit pe serviciul său, la 1-1 și, cu multă determinare, face break imediat după schimbul de terenuri, într-un game cu opt puncte, convertind a doua minge de break.


18:49A fost un prim set greu, am avut și puțin noroc, acolo, la final. Sunt bucuroasă pentru această victorie„, le-a spus Simona fanilor din tribunele de la Birmingham. Doar 70 de minute a durat meciul de pe Terenul Central.


18:45 PRIMA VICTORIE PE IARBĂ‚ PENTRU SIMONA HALEP,  ÎN 2015: 6-4, 6-2. Simona începe bine campania pe cea mai rapidă suprafață din sportul alb, fructificând a treia minge de meci, prima pe serviciu. Jocul Simonei a arătat solid pentru o partidă de acomodare la noile condiții de joc: 14 lovituri câștigătoare, doar opt erori directe. Simona a reușit să își domina adversara chiar și la numărul de ași serviți: 5-4.


18:42 SET STRYCOVA, 6-2. Setul durează 40 de minute, pentru că Monica nu se predă, dar punctele importante și game-urile strânse i-au revenit cehoaicei.


18:40 Simona va servi pentru meci, la 5-2, după ce a irosit două mingi de meci, la retur: Broady a jucat curajos la 15-40, primul punct, a depășit-o pe Simona, iar al doilea punct a fost decis cu un serviciu mult în exterior, care a determinat-o pe Halep să se oprească din alergat.


18:32 Simona își pierde serviciul în setul doi, dar repară imediat, cu lovituri agresive de forehand. Serviciul britanicei și-a pierdut strălucirea, nu mai face ravagii, iar Simona câștigă mai ușor la retur, decât la serviciu. 4-1 nu este deloc un scor prea dur pentru ceea ce se petrece pe teren.


18:25 Simona își fructifică șansele, punând pe tabelă al doilea break al setului doi, aparent fără efort. 3-0. Pe Terenul 2, nu același lucru poate fi spus despre Monica Niculescu, cea care ratează, la 1-2, trei mingi de re-break și revenire în partidă.


18:18 Start perfect de set doi, cu break pentru Simona Halep. Tricolora joacă economicos, un tenis procentaj în care nici nu reușește prea multe lovituri câștigătoare, dar nici nu irosește puncte. Bilanțul principalei favorite a turneului în primul set a fost zero – cu cinci „winners” și cinci „unforced errors”, în timp ce britanica Broady, cu câteva mingi interesante, a fost net pe minus: 10 reușite, la 18 greșeli.


18:13 PRIM SET SIMONA HALEP, 6-4. Broady, puțin surprinzător, nu resimte șocul pierderii break-ului și rămâne în coasta Simonei, căreia îi tremură mâna la un forehand, mai risipește o șansă bună și se vede în situația de a apăra minge de break. Este însă capabilă să acceseze nivelul optim de mobilizare, alege inspirat un serviciu plasat pentru a reveni, găsește și asul iar primul act îi revine după un punct controlat de pe linia de fund, în care Broady rămâne fără replică.


18:05 O veste bună, o veste proastă: Simona Halep obține break-ul în game-ul al nouălea, simțind perfect cum adversara sa resimte brsuc presiunea finalului de set. Rămâne pe linia de fund a terenului și determină greșeala adversarei. Monica Niculescu, de partea cealaltă, își pierde primul game de serviciu din partida cu cehoaica Strycova. 0-1.


18:00 Simona trece primul examen complicat pe propriul serviciu: este împinsă la egalitate, pusă sub presiune cu lovituri puternice de Broady, dar reacție constănțencei este la fel de impresionantă precum „Come-on”-ul cu care își sărbătorește game-ul câștigat. 3-3.


17:55 Dacă Monica Niculescu are motive să se plângă din cauza problemelor pe care i le-a cauzat ploaia, Strycova a fost la un pas să fie făcută K.O. de o minge a canadiencei Eugenie Bouchard, ieri, la dublu. se pare că e totuși ok…


17:48 Undă verde și pentru meciul Monicăi Niculescu: Timea Babos, jucătoare venită din calificări, reușește surpriza și o învinge pe Roberta Vinci, 6-2. 6-7(5), 7-6(5).


17:43 Broady la conducere, 2-1, grație serviciului. Primele trei game-uri au lămurit în mare parte datele tehnice ale acestui duel: britanica are nevoie ca de aer de primul serviciu incisiv, cu care de altfel a și smuls ropote de apluze în primul punct, rezolvat într-o fracțiune de secundă de sportiva de 25 de ani. Simona are de lucru la reglajele fine, pentru că forehandul său a făcut ravagii în lung de linie, dar a și ratat ținta. Halep a ratat o primă șansă bună, în game-ul trei, la retut, după ce a condus cu 30-0, însă reverul lui Broady, aproape la fel de special la dreapta Monicăi Niculescu, promite să o ajute pe Simona în partidă.


17:37 Sorry, Simona, „The Special One” a preferat meciul lui Nadal. Jose Mourinho urmărește tenis, pe iarbă, în Marea Britanie, dar nu la Birmingham, ci la Londra. la Queens – turneu ATP 500.


UPDATE 17:30 Broadie este setată pentru Wimbledon: a ales echipament alb-complet și începe duelul la serviciu. Simona preferă încă un echipament vesel, plin de culoare


UPDATE 17:25 Jocul pe iarbă, explicat de Simona:Este dificil pe iarbă, jocul este atât de diferit. Suprafața este foarte rapidă și mingea nu sare atât de mult. Am același sentiment pe care l-am avut anul trecut înaintea turneului de la Wimbledon, mă simt pregătită„, a dezvăluit a treia jucătoare a lumii.


UPDATE 17:17 Undă verde pentru meciul Simonei Halep cu britanica Naomi Broady. Aleksandra Krunic și-a început interviul de la fileu prin a-și cere scuze fanilor din tribunele de la Birmingham după ce tocmai obținuse prima victorie pe iarbă, în cariera de la seniori. „Îmi pare rău că am bătut tocmai o britanică„. Krunic a învins-o pe Heather Watson, 7-6(5), 6-4.


UPDATE 17:10 Cinci lire (30 de lei) în plus la bilet, dacă te decizi târziu să mergi în tribune: organizatorii turneului de la Birmingham au o politică aparte în ceea ce privește biletele. Prețurile afișate pe site-ul oficial al turneului sunt valabile până la ora 24:00 a zilei precedente meciurilor. La 00:01, în ziua meciurilor, fanii tenisului trebuie să scoată cinci lire în plus din buzunar pentru a-și achiziționa biletele pentru ziua respectivă. Pentru meciurile de azi, un bilet a costat 30 de lire (190 de lei), fără taxa de fan indecis.


UPDATE 16:55 Vinci egalează la seturi, Niculescu și Strycova rămân în blockstaruri.


UPDATE 16:50 Tie-break pe Terenul 2. Roberta Vinci a avut break, a fost întoarsă de Babos, iar acum manșa a doua se decide la tiebreak. Dacă se impune jucătoarea venită din calificări, Monica Niculescu intră pe teren, eptrnu duelul cu Strycova. Dacă se impune italianca, meciul intră în set decisiv.


UPDATE 16:35 Cea mai rapidă suprafață? Think again: 64 de minute a durat primul set în meciul al doilea de pe Central. Heather Watson, cea care în urmă cu două seturi s-a antrenat cu Simona Halep, a salvat două mingi de break și set pe final de primă manșă, dar nu a mai putut face la fel și în tiebreak, Aleksandra Krunic impunându-se cu 7-5.


UPDATE 16:30 Simona dă bine și cu paleta de swingball. Pentru că primul set de pe Central pare nesfârșit, iată cum s-a distrat românca la Birmingham.


UPDATE 16:20 Un set mai aproape de meciul Monicăi Niculescu. Pe Terenul 2, acțiunea curge mai rapid decât pe Central: Timea Babos a câștigat cu 6-2 primul set în fața veteranei Roberta Vinci și, după doar 40 de minute are și 2-1, fără break, în actul doi. Pe arena principală, sârboiaca Krunic (22) a irosit minge de prim set, la retur, în fața britanicei Watson și primul set continuă și la 51 de minute de la primul serviciu.


UPDATE 16:15 Murray, cu ochii pe adversara Simonei. Campionul de la Wimbledon are mai multe motive să stea cu ochii pe rezultatele conaționalelor sale: de la startul colaborării cu Amelie Mauresmo se declară feminist convins, mama sa este extrem de implicată în tenisul feminin britanic și îi este util și în buna-gestiune a relației cu fanii. „Felicitări Jo Konta și Naomi Broady pentru victoriile mari de azi, de la Birmingham. Bine lucrat, doamnelor


UPDATE 16:05 Simona e de zece și de neînvins când e favorită principală. Aflată la prima participare la Birmingham, a treia jucătoare a lumii este cap de serie numărul unu, o situație în care se simte foarte bine: 10-0 este bilanțul Simonei la turneele din 2015 la care a fost pe poziția numărul unu pe tablou (Shenzhen și Dubai), anunța înainte de tragerea la sorți site-ul oficial al circutului feminin. Observația statistică este  dublată de mărturisirea Simonei: „M-am obișnuit deja să fiu favorită principală. Nu mai am nicio presiune acum, acesta este cel mai bun lucru. Înfrângerea de la Paris mi-a luat presiune de pe umeri, iar acum vreau doar să fiu relaxată pe teren și să joc tenisul care îmi place”


UPDATE 16:00 Wilson, Wilson, Wilson! Firma care îi furnizează rachetele de joc Simonei Halep e la modă la Birmingham. Organizatorii turneului britanic par a fi adunat rachetele tuturor fetelor prezente la start și concluzia este simplă: Wilson, cât vezi cu ochii!


UPDATE 15:50 Meciurile care ne interesează se consumă pe Central – acolo unde Simona joacă meciul al treilea și Terenul 2 – unde tot al treilea duel o aduce pe iarbă pe Monica Niculescu, iar apoi, este rândul Irinei Begu să urce la fileu. Ambele terenuri sunt acum la partida a doua: Watson – Kunic încălzesc spectatorii pentru duelul româno-britanic, iar pe arena a treia a complexului, se dispută Vinci – Babos.

Vika Azarenka, văzută de bookmakeri favorită la Wimbledon în fața Simonei Halep, s-a încălzit pentru duelul său din primul tur alături de copii și, deși a stat două ore pe Terenul Central, a câștigat în două seturi cu americanca Lepchenko: 7-6(7), 6-4.


UPDATE 15:40 Salut! „Here we go again” este titlul melodiei lui ray Charles care ne aduce în atmosfera potrivită astăzi. Așteptăm o revenire frumoasă în circuit a Simonei Halep, dar și a Irinei Begu, chiar dacă nu au trecut decât două săptămâni, două săptămâni și un pic. S-au  schimbat însă culorile și suprafața de joc, pantofii sport și ritmul jocului. Le ținem pumnii celor trei fete care intră astăzi pe teren, sperăm și ca ploaia să ocolească orașul din Insulă. Sunt Cezara Paraschiv și astăzi stăm împreună cu ochii pe acțiunea de la Birminghan.


Turneul de la Birmingham aduce marți trei românce în prim-plan, pe iarbă. Simona Halep a primit un start suprinzător de devreme în turneu, din postura de favorită principală, calificată direct în turul doi. Deși tricolora este înscrisă și la dublu, iar uzual, turneele au grijă ca numele grele să dispute întâi partida de dublu, ca un antrenament mai serios și o oportunitate de a se obișnui cu suprafața, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată cu Federer, Nadal sau Djokovic, în rarele ocazii în care au jucat ambele probe, a treia jucătoare a lumii își face debutul pe iarbă în 2015 cu duelul de pe tabloul de simplu, în fața britanicei Naomi Broady, o jucătoare care consideră iarba – suprafața sa favorită, dar care până la acest turneu, nu mai  jucase vreun meci de nivel WTA în 2015.

Prima întâlnire dintre cele două jucătoare este interesantă prin prisma evoluției Simonei Halep, cea care a declarat la startul competiției că va reveni la stilul de joc cu care este obișnuită și cu care se simte confortabil pe teren, după eșecul experimentului de pe zgura pariziană, când a ales, alături de staff-ul tehnic supervizat de Darren Cahill, să pună mai multă forță în lovituri. „Iarba este o suprafață bună pentru mine și sper să am și rezultate bune, pentru că mă simt în largul meu aici„, a declarat constănțeanca de 23 de ani pentru site-ul WTA.

Monica Niculescu ajunge la Birmingham după cel mai bun rezultat al carierei pe cea mai rapidă dintre suprafețele sportului alb: finală, plus prima victorie în fața unei jucătoare de Top 15 a anului, Aga Radwanska. Turneul de la Nottingham a fost însă unul extrem de dificil de gestionat, bulversat de ploaia atât de prezentă în Regatul Unit. Jucătoarea din Slatina a jucat însă semifinala duminică și finala luni, s-au adunat multe ore de așteptat prin vestiar, iar jocul său din finală, fără lovituri câștigătoare, nu a convins deloc și nici nu a susținut ideea de  cea mai bună reușită a carierei.

Strycova se află la primul meci pe iarbă în 2015 și deși a avut un start impresionant de an, a pierdut din turație pe parcurs, venind acum după două înfrângeri în primul tur. Jucătoarea din Cehia a fost învinsă în 2015, la Madrid, în minimum de seturi de Irina Begu, iar în duelul direct cu Monica Niculescu, deși a câștigat cele mai recente două partide (2014, pe ciment american), a pierdut singura întâlnire pe iarbă, în minimum de seturi: victorie 7-6/6, 6-3 pentru Monica, în 2012, la s-Hertogenbosch.

Irina Begu își face și ea debutul pe iarbă după cel mai bun parcurs al carierei la French Open: are în față o jucătoare care nu se mai află de mult timp în cea mai bună formă, chinuită de o accidentare la genunchi în 2014, dar cu o serie impresionantă de 14 ani încheiați în prima sută mondială. Daniela Hantuchova (32 de ani) se simte foarte bine pe iarbă, a câștigat turneul de la Birmingham în 2013, are alte trei finale jucate la simplu pe suprafața favorită în Marea Britanie, are titlu de Mare Șlem, la dublu mixt, pe această suprafață și un sfert de finală la Wimbledon, în 2002 – învinsă de Serena Williams.

Irina Begu nu a reușit până acum să își valorifice la nivel maxim serviciul pe această suprafață pe care lansarea punctului îți poate oferi un avantaj capital, dar, într-un an în care a reușit să își îmbunătățească rezultatele carierei constant, este așteptată să progreseze și pe iarbă.

Publicat: 16 06. 2015, 23:04
Actualizat: 17 06. 2015, 10:06