Halep, în topul preferințelor francezilor: „Într-o semifinală sau finală la Roland Garros, Simona adună lejer 7-8 milioane de oameni în fața televizoarelor”
- În echipa care produce transmisiunile TV de la Roland Garros lucrează și un român, Dorin Ilie. Operatorul-șef la Roland Garros este la a 14-a „prezență” la French Open
- Ilie Năstase este iubit și plătit cu bani grei de francezi. „În 2007, BNP Paribas îi dădea 10.000 de euro. El a venit însă gratis în platoul France Television pentru mine”, a declarat Dorin Ilie
Dintre cele patru turnee de Mare Șlem, România a reușit să facă vizibilă, cel mai bine, la Roland Garros. Aici au câștigat Năstase, Țiriac, Ruzici, însă și alți jucători de Top din țară au reușit să ajungă în fazele finale. Din punct de vedere sportiv, la ediția din acest an, România înseamnă în primul rând Simona Halep, care a reușit să acceadă în a doua săptămână de întreceri, poate chiar Florin Mergea, care alături de Draganja (Croația) este supriza turneului de dublu. Românii la Roland Garros intră însă și la alte categorii, cum ar fi, spre exemplu, șef-operator expert la France Television, societatea care produce întreg evenimentul. Este cazul lui Dorin Ilie, angajat la televiziunea franceză de mai bine de 15 ani și care are deja la activ 14 „prezențe” la French Open, aproape cât numărul de paricipări al lui Ilie Năstase – 16.
De „Nasty” se leagă și unul dintre momentele care i-au rămas întipărite în toată această perioadă. „Cea mai mare satisfacție am avut-o când am reușit să-l aduc, în 2007, pe Ilie Năstase pe platoul France Television, deasupra lui Philippe Chatrier. A venit în platou pentru 5 minute, deși mi-a spus: , ne-a relatat Dorin Ilie, care s-a bucurat și de un autograf de la Rafa Nadal, unul special, după titlul cu numărul 8, din 2013. „Acesta a fost un moment unic de palmares”, a continuat angajatul France Television.
Patrice Dominguez vorbește la superlativ de Halep
Cum se vede Simona Halep în cadrul France Television? „Patrice Dominguez, una dintre personalitățile marcante ale tenisului francez, spune despre Simona că este extraordinară și că poate câștiga aici. Avem o imagine foarte pozitivă în tenis, în principal datorită lui Ilie Năstase, a Virginiei Ruzici„, răspunde Dorin Ilie, convins că Simona va fi urmărită la TV de milioane de francezi dacă va ajunge în semifinale, în finală: „În momentul acesta, avantajul Simonei este statutul de outsider, starurile, cunoaștem, au plecat deja. Francezii au o chestie, sunt mult mai sensibili la outsideri. Cred că dacă va ajunge în semifinale sau chiar în finală, Simona poate să ajungă la 7-8 milioane de telespectatori în Franța fără nicio problemă. Să presupunem că ajunge în finală cu Șarapova, garantat, 80 la sută din publicul de la Roland Garros va ține cu Halep”.
Anul trecut, Dorin Ilie a reușit să aducă France Television în Delta Dunării, unde a realizat un reportaj care, ulterior, a atins o audiență de 24% în Hexagon
Aproape 400 de oameni a deplasat France Television la Roland Garros
Pentru francezi, sportul înseamnă în primul rând Marea Buclă (ciclism), turneul de tenis de la Roland Garros și Jocurile Olimpice de vară. Rugby-ul ocupă la rândul lui o poziție fruntașă, cel mai bun exemplu fiind în finala Ligii Campionilor la fotbal, Real Madrid – Ateltico. Atunci, cotidianul L”Equipe a alocat primele cinci pagini finalei Cupei Europei la rugby, meciului dintre Toulon și Saracens.
Și în acest an, France Televison, deținătoare de drepturi TV care produce însă și turneul de la Roland Garros, a deplasat o armată de oameni, aproape 400 între care se regăsește și Dorin Ilie. „Turul Franței, Roland Garros și Jocurile Olimpice sunt cele mai prestigioase competiții pe care le transmite France Television, toată lumea se bate pentru ele. Avem carul cu transmisie pe Central, pe Lenglen, trasmitem simultan meciuri de pe opt terenuri. Iar dacă BBC, CNN sau orice altă televiziune vor să transmită de la Roland Garros, iau semnalul de la noi”, ne povestește Dorin Ilie.
Filmarea evenimentului se face cu șase caruri de transmisie. „Pe terenurile mici, avem un car cu 12 camere și practic se creează două regii. Cu șase camere se transmite de pe un teren și cu alte șase de pe un altul. Pe Philippe Chatrier se filmează cu cel puțin 12 camere. Transmisia este full HD, toate carurile sunt full HD. Dintre operatori, 80% sunt colaboratori pentru că sunt specializați pe camerele respective, sunt cele cu focală lungă. Sunt aceeași operatori de 20-25 de ani care cunosc modul de filmare, modul de prezentare, stilul realizatorului, regizorului de emisie care au anumite pretenții„, a concluzionat Dorin Ilie.