Halep, lider la câștiguri. Simona, sportiva din România cu cei mai mulți bani câștigați din tenis
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
- Simona a ajuns până în semifinale la Wimbledon și a devenit sportiva din România cu cei mai mulți bani câștigați din tenis. Jucătoarea a devenit și o candidată serioasă la șefia WTA, poziție la care poate râvni după US Open. În trecut, numai Ilie Năstase a mai ocupat această poziție, în ATP.
Simona Halep a prins în ultimele săptămâni cea mai bună vară a carierei. După ce a jucat finala la Roland Garros, românca și-a făcut trecerea de pe zgură pe iarbă în stil mare. La Wimbledon, în al treilea turneu de Grand Slam, Simona a înregistrat cinci victorii consecutive, performanță pe care numai Ilie Năstase a mai atins-o în trecut, în 1972 și 1976. Dacă Nasty a jucat însă două finale, în schimb, Halep s-a oprit în semifininale, fiind învinsă de Eugenie Bouchard, cu 7-6, 6-2, dar și de o accidentare la gleznă în primul set.
Năstase, lider prin actualizarea ratei inflației
Pentru o sportivă de 22 de ani, fără niciun rezultat notabil la Wimbledon în anii trecuți, ascensiunea în cel mai tare turneu din lume este remarcabilă. Așa cum a fost, de altfel, tot sezonul în primele șase luni, în urma evoluțiilor Simona ajungând pe treapta a treia a podiumului mondial. Iar într-o perioadă în care tenisul a ajuns să fie o adevărată industrie, Halep profită la maximum de pe urma rezultatelor și își trece în conturi câștiguri financiare importante. Pentru parcursul până în semifinale la Wimbledon, ea a primit un premiu în valoare de aproximativ 754.400 de dolari, din care se scad însă impozitele.
Cu această sumă de bani, Simona a trecut pe primul loc în topul all-time al banilor obținuți din tenis de jucătorii români, cu 5,3 milioane de dolari. Lider era până săptămâna trecută Andrei Pavel, cu 5,2 milioane de dolari. În acest caz trebuie făcute însă câteva mențiuni. În primul rând, valoarea premiilor la toate turneele au crescut considerabil de la un an la altul. Spre exemplu, Ilie Năstase a primit numai 3.000 de lire sterline pentru finala disputată în 1972 cu Stan Smith, pe care a catalogat-o ca fiind cea mai frumoasă din întreaga carieră. Apoi, ierarhia nu ține cont de rata inflației. Nasty a adunat din tenis, în anii ’70, puțin peste 2 milioane de dolari, o cifră pe care un jucător o obține acum cu un singur titlu la Wimbledon. În urmă cu 40 de ani, dolarul avea însă altă valoare. Actualizat cu rata inflației, de atunci și până azi, atunci valoarea premiilor câștigate de Năstase ar fi în jurul a 10 milioane de dolari, singurul care a reușit să ajungă și numărul 1 mondial, plecând în tenis din România.
Simona, în categoria fetelor care vor domina tenisul
La ritmul atins în această perioadă, foarte probabil, Simona Halep va fi prima jucătoare din România care va trece și de granița celor 10 milioane de dolari. Numai în primele 6 luni din 2014, eleva lui Wim Fissette a adunat 3,2 milioane de dolari din premii, iar viitorul îi aparține. Mass-media internațională a inclus-o deja pe Simona în categoria jucătoarelor care vor domina tenisul mondial în următorii ani, alături de Eugenie Bouchard sau Petra Kvitova. „La capătul semifinalei Simona Halep – Eugenie Bouchard există un sentiment foarte tentant, că inevitabil aceste două super-jucătoare se află la începutul unei rivalități care va defini tenisul feminin în următoarea decadă”, a punctat cotidianul britanic The Guardian.
Șapte jucătoare au acum șanse la locul 1 mondial
În ultima lună, Simona a probat că nu mai este doar o promisiune a tenisului mondial, ci o certitudine, iar ca să câștige primul Grand Slam din carieră ar mai avea nevoie de mici ajustări. Cele două turnee, Roland Garros și Wimbledon, i-au schimbat definitiv imaginea. Prin prisma rezultatelor înregistrate, la aceste două competiții, modificări importante se vor produce, în următoarele două luni, și în clasamentul general WTA. În primul rând, Serena Williams are șanse tot mai mici să se mențină în fruntea ierarhiei mondiale în condițiile în care a ieșit devreme și de la Londra, în turul 3, și are de rezolvat și problemele de psihic cu care se confruntă în această perioadă. Americanca nu reușise să iasă în evidență nici la precedentele două turnee de Grand Slam, Australian Open (optimi) și Roland Garros (turul 2). Trebuie spus că punctajele obținute în turneele de Grand Slam au, în general, o pondere însemnată în cazul unui lider. Practic, Serena mai rezistă în frunte doar dacă va câștiga US Open, dar și în acest caz nu mai este chiar atât de sigură de poziția sa. Înaintea turneului de la Flushing Meadows mai sunt două turnee, Montreal și Cincinnati, în care se punctează foarte bine.
Williams are de apărat în următoarele două luni un număr dublu sau triplu de puncte față de principalele adversare. În orice caz, bătălia pentru locul 1 mondial la feminin s-a deschis și se anunță palpitantă. Ce ne interesează în mod deosebit în toate aceste calcule este faptul că Simona se numără printre jucătoarele care o pot detrona pe Serena în următoarele luni. Tot ce trebuie să facă românca este să rămână constantă ca și până acum în acest sezon, chiar dacă nu va câștiga neapărat turnee. Scăzând punctele care sunt de apărat în cazul fiecărei sportive în următoarele două luni, atunci șapte jucătoare pot emite pretenții la locul 1 WTA în 9 septembrie, când va fi încheiat US Open și se va publica noul clasament: Serena, Simona, Na Li, Kvitova, Șarapova, Bouchard și Radwanska. Fără punctele din 2013 din perioada verii, cele șapte jucătoare sunt despărțite azi de 1.600 de puncte. Iar între Williams și Halep diferența este de numai 180 de puncte! Așadar, sunt toate premisele pentru o vară fierbinte în tenisul feminin, în care Simona are loc în loja VIP-urilor și în care poate stabili noi repere.