Halep, mesaj special pentru Darren Cahill: „Vreau să-i mulțumesc pentru acel moment, a schimbat totul în capul meu. De atunci am fost capabilă să câștig un Grand Slam și să ajung prima în lume”. Punct cu punct, discuția care a transformat-o total pe Simona
Simona Halep (27 de ani, 3 WTA) nu l-a uitat pe Darren Cahill la finalul revenirii senzaționale cu Qiang Wang și a readus în prim-plan un moment în care antrenorul australian a produs un adevărat declic pe plan mental într-un meci jucat, ce coincidență!, tot la Miami.
La conferința de presă de după victoria în fața chinezoacei Wang, Simona a dus discuția spre Darren Cahill și rolul crucial pe care strategul de la Antipozi l-a avut în dezvoltarea ei ca jucătoare: „Darren m-a ajutat sută la sută la acest lucru! Este foarte pozitiv, foarte relaxat. A trebuit să învăț și eu cum trebuie să fiu pozitivă, deoarece eram negativistă în natura mea. După un meci pierdut, în care am fost negativistă, mi-a spus că mă fac să sufăr singură și din cauza asta nu sunt capabilă să câștig, pentru că altfel tenisul meu e grozav. La un moment dat, chiar în acest oraș (n. red – Miami), a fost un moment dificil. Vreau să-i mulțumesc pentru acel moment, a schimbat totul în capul meu. Din acest motiv am fost capabilă să câștig un Grand Slam și să ajung pe primul loc mondial”, a spus Simona, când a fost întrebată despre cheia revenirii din meciul de miercuri seară.
Momentul la care face referire Simona
În 2017, tot în sferturile de finală de la Miami, Halep a pierdut cu Johanna Konta, 6-3, 6-7(7), 2-6, un meci pe care l-a avut în mână, dar, mai important, o discuție cu Darren Cahill la on court coaching a ajutat-o enorm pe viitor. După un set al doilea pierdut la limită, cu multe șanse ratate, Simona l-a chemat pe teren pe antrenorul său, iar discuția avută a pus bazele a ceea ce a urmat: un titlu de Grand Slam la Roland Garros 2018 și locul 1 WTA.
Dialogul de la Miami 2017:
- – E totul în regulă? Resetează totul, nicio problemă. Resetează-te, haide, pune-ți ordine în gânduri.
- – Uneori, ceri prea mult. Ă‚sta e caracterul meu. Sunt atât de moartă, am un joc ridicol.
- – Deci, cum rezolvăm asta?
- – Nicio șansă.
- – Bun, adună-te…
- – Am făcut două duble greșeli, două duble greșeli în tiebreak și am ratat toate mingile. Servește puternic, are un forehand puternic.
- – Eliberează-te, mai ai două minute să dai frâu liber frustrărilor.
- – Ceri prea mult și eu cer doar…
- – Ce? Tu ce ceri? Ce ceri tu, exact, ce vrei?
- * Simona nu a răspuns, dar din semnul făcut cu mâna se înțelege că în acel moment nu dorea să răspundă, ci mai degrabă să renunțe la ce avea de spus.
- – Iată, avem o scurtă conversație, e prima noastră conversație în acest meci. Vreau să-ți spun acum, în mod personal: ești la egalitate de seturi cu o jucătoare foarte bună și în majoritatea timpului ai stat foarte bine în acest meci. Poți să fii dură cu tine, eu nu voi fi.
- – Mă complic tot timpul.
- – Atunci, Simo, ai șansa de a face diferența, asta e tot ce pot spune. Ai mai fost în poziția asta de multe alte ori și de cele mai multe ori ai pierdut, cu atitudinea asta. Acum ai șansa de a schimba lucrurile. Depinde de tine, tu decizi ce vrei să faci cu tine: poți să urmezi calea asta și e în regulă, sau poți să iei o gură mare de aer, să îți pui prosopul pe cap și să încerci să îmbunătățești puțin situația. E atât de simplu. Ține de tine, e ceva ce vine din interior. Așa că nu e nicio problemă în a te elibera, atât timp cât ești pregătită să faci diferența. Dacă te bate jucând un tenis extraordinar, nicio problemă! Îi strângi mâna și îi spui: ‘Bravo!’
- – Crezi că pot să câștig acest meci?
- – Absolut! Cred că poți să câștigi acest meci.
- – Dacă nu am câștigat al doilea set, în care am avut atâtea șanse…
- – Nu ai făcut totul greșit. Bine, au fost vreo două duble greșeli, ea a avut câteva lovituri extraordinare, a fost curajoasă la punctele mari. De aceea vreau să fii curajoasă! Fii curajoasă în momentele mari. Ai servit de câteva ori fals cu al doilea serviciu, dar nu e nicio problemă în a fi curajoasă.
- – În unele momente am fost curajoasă.
- – Nu o să mă cert cu tine pe tema asta, ok? Trebuie să îți demonstrezi ție, nu mie. Nu eu sunt cel care poate răspunde acestor întrebări, ci doar tu poți și ai șansa de a îndrepta asta. Ești o atletă mai bună decât ea, trebuie să transformi meciul într-o întrecere atletică. Mișc-o de pe loc, fă un pas înainte! Nu lovi mingea pe mijlocul terenului și asigură-te că nu alergi doar tu. Fii atletă! La naiba, o să mă duc eu acolo și o să alerg, dacă tu nu o faci. Fă-o să se miște de fiecare dată. De fiecare dată când ai șansa de a deschide terenul, profită de ea! Bine, poți să faci câteva greșeli, nu e nicio problemă. Joacă după regulile tale și fă din acest meci un concurs atletic. Și păstrează-ți concentrarea. Pune-ți prosopul pe cap, concentrează-te la ce ai de făcut și hai, să facem un meci mare în acest ultim set. E timpul pentru o schimbare. Suntem 100% gata, e primul turneu unde esti la capacitate fizică maximă. Hai, vreau să văd un mic zâmbet (Simona nu a zâmbit)”.