Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
Alte materiale din ediția curentă:
Chiar dacă în aceste zile temperatura nu a mai depășit 25 de grade Celsius, victoriile Simonei din primele tururi au fost obținute pe o căldură sufocantă.
Prima săptămână de la Australian Open a avut suficiente indicii pentru a afirma că și tenisul a ajuns un sport extrem. În primele zile, la Melboune s-a jucat pe o căldură sufocantă, de peste 40 de grade Celsius, care a făcut destule „victime”, inclusiv printre jucători sau copii de mingi, care au acuzat crampe, amețeli sau stări de leșin.
Timp de patru zile, în sud-estul Australiei a pătruns un val de căldură, nemaîntâlnit în ultimii 100 de ani. Peste 200 de persoane au ajuns la spital din cauza condițiilor meteorologice extreme. Temperaturile au „ars” și mulți nervi pe terenurile de joc, mai ales că ziua de lucru a început de fiecare dată de la ora locală 11:00, iar activitatea a fost intensă până spre seară. Termometrele au atins cotele alarmante tocmai în acest interval orar.
„M-AM TEMUT CĂ‚ AȘ PUTEA CHIAR SĂ‚ MOR”
Croatul Ivan Dodig, care s-a și retras în turul secund din cauza faptului că s-a sufocat, a oferit o declarație șocantă: „M-am temut că aș putea chiar să mor!”. Unele meciuri au durat chiar și peste trei ore, așa cum a fost și cazul partidei Maria Șarapova – Karin Knapp (turul doi). Disputa sportivă s-a transformat la un moment dat într-un coșmar, mai ales pentru italiancă, având în vedere că în urmă cu câțiva ani a suferit și o intervenție chirurgicală la inimă. Cele două fete au jucat în setul decisiv, până la 10-8 pentru Șarapova, când în aer erau 44 de grade Celsius! După acestă partidă, organizatorii au fost aspru criticați pentru faptul că nu au tras acoperișul pe arena centrală – Rod Laver -, pe care a și avut loc disputa: „Dacă ar fi fost o ploaie torențială, cu siguranță că s-ar fi tras acoperișul pentru a se continua partida. La fel trebuia procedat și în acest caz, când era evident că nu se mai putea juca în condiții normale”. Ulterior, în aceeași zi (n.r. 16 ianuarie), partidele au fost oprite din cauza caniculei pentru câteva ore, astfel că și jocul dintre Victor Hănescu și Milos Raonic a fost „mutat” către seară.
Raluca Olaru: „Efectiv îți ardea tot corpul!”
ProSport a luat legătura cu mai mulți jucători români, câțiva care au și evoluat în „cazanul” de la Melbourne zilele trecute. Raluca Olaru a prins două meciuri de dublu la temperaturi infernale și a explicat ce înseamnă să lovești mingea ore în șir, în astfel de condiții: „A fost greu pentru toată lumea, începând de la noi, jucătorii, spectatorii și să nu uităm de arbitrii de scaun sau de linie, de copiii de mingi. Din fericire, copiii de mingi ne-au ajutat enorm de mult, în fiecare pauză de schimb ne-au oferit prosoape cu gheață pe care să le punem în jurul gâtului. Au fost de mare ajutor și, în general, organizatorii au luat toate măsurile posibile pentru a ne ajuta să rezistăm pe căldura aia infernală. Eu una am rezistat destul de bine și nu am avut probleme, dar am jucat doar câte un meci de dublu în două zile din cele patru. Pentru cei care au avut simplu și meciuri lungi eventual cred că a fost extrem de greu, pentru că efectiv îți ardea tot corpul”. Andreea Mitu a disputat trei meciuri la Australian Open, în calificări. „Când am jucat în calificări au fost 35 de grade Celsius și n-a fost foarte supărător. Nu pot spune că am probleme când e prea cald, dar acolo e diferit. Sunt condiții grele de joc, fiecare se adaptează cum poate. Anul trecut am avut probleme în timpul meciului, crampe si amețeală, iar imediat după a trebuit să fac baie cu gheață”, ne-a declarat Andreea Mitu.
S-a jucat și la București la peste 40 de grade
Pentru un tenismen, astfel de condiții meteorologice sunt frecvent întâlnite, inclusiv vara în Europa. Chiar și la București s-a jucat la peste 40 de grade Celsius. „Am evoluat anul trecut, la Bucuresti, patru ore cu un spaniol la 45 de grade. Cel mai greu e la început și trebuie să te hidratezi foarte mult. Eu cred că nu ar trebui să se joace la peste 40-41 de grade Celsius pentru că e riscant. Mi s-a întâmplat și mie în câteva rânduri să am crampe sau amețeli”, a afirmat Patrick Ciorcilă. Se poate și mai sus de atât? Dacă vorbești cu Alexandra Damaschin obții un răspuns șocant: „Am jucat și pe 50 de grade Celsius în Paraguay, dar era umiditate si parcă nu era așa greu de suportat. Am jucat și în Australia la temperaturi de 40 de grade, dar e uscăciune și asta îți dă impresia că sunt temperaturi mult mai ridicate. Oarecum depinde și de intensitatea meciului, dacă sunt raliuri lungi, e probabil să ajungi și la sufocare”.
„În mod normal, un om de pe stradă ar leșina”
ProSport a obținut și părerea unui specialist în medicină sportivă pe această temă și a stat de vorbă cu Alin Popescu, cel care se îngrijește de sănătate „stejarilor” la naționala de rugby: „În mod normal, un om de pe stradă ar leșina, n-ar rezista la asemenea temperaturi, dar jucătorii au o serie de elemente care îi ajută. În ziua de azi a apărut o adevărată industrie, de refacere, de recuperare, având în vedere că ritmul de joc este foarte frecvent. Nu cred că pot apărea accidente, lucrurile sunt deja bine așezate. Semnalul unor dezechilibre sunt apariția crampelor, a cârceilor, apar primele semne de leșin. La temperaturi extreme sunt măsuri de protecție interne și externe. Cele interne se referă la lichide de rehidratatre cu minerale, care trebuie consumate foarte des”. În aceeași idee se înscrie și declarația Dianei Buzean: „Am jucat de foarte multe ori pe căldură și, sinceră să fiu, nu este deloc plăcut! Este normal ca respirația să se îngreuneze si să-ți afecteze jocul, dar cu o pregătire fizică bună, cu siguranța poți face față și unor astfel de temperaturi!”.
FACEM LUMINĂ‚ ÎN SPORT! Aprinde în această noapte lumina dacă te uiți la meciul Halep – Cibulkova. Detalii AICI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER