Halep prinde viteză! Simona, în semifinalele turneului de la Sydney, după o victorie în două seturi cu Pliskova! Urmează Kuznetsova
- Simona Halep (2 WTA) este în semifinalele turneului de categorie Premier de la Sydney, după un succes muncit, scor 6-4, 7-5, în fața cehoaicei Karolina Pliskova (11 WTA).
- Simona o va întâlni în semifinale pe rusoaica Svetlana Kuznetsova, o jucătoare pe care nu a mai întâlnit-o din 2014, de la French Open, dar pe care o conduce 3-2 în întâlnirile directe.
Simona Halep și-a câștigat biletul pentru semifinalele ultimului turneu pregătitor înainte de Australian Open, fructificând un avantaj mental în fața cehoaicei Karolina Pliskova, mult prea temătoare în fața unei adversare de calibru superior. „Spune-mi tu cum vei juca acest ultim game. Vei stabili tu ritmul, sau o vei lăsa pe ea să dicteze? Depine de serviciu. Servește pentru victorie„, este mesajul-emblematic al meciului, discursul mobilizator ținut de Darren Cahill la schimbul de terenuri de la scorul de 6-4, 6-5 pentru jucătoarea sa, cea care a avut, de-a lungul meciului, mai multe reacții între puncte precum cea de mai jos.
Așa a și arătat în multe momente jocul Simonei Halep – ezitant, predispus să alunece în pasivitate. Adică deloc mulțumitor. În același timp, Simona a produs și puncte magice, din defensivă. A lovit cu poftă, în unghiuri improbabile și a făcut spectacol, făcând uitate toate slăbiciunile – acestea fiind momente „de punctul turneului”, care, decupate și privite separat, dau impresia unui meci fabulos. Per total însă, jocul nu a strălucit ca nivel, pentru că statistica reține 76 de erori neforțate, iar erorile forțate duc totalul la peste 100 de puncte. În acest context, Darren Cahill a găsit imboldul necesar, iar Simona Halep a știut o dată în plus când să ceară ajutor. A apelat la Darren în momentele de finalizare ale seturilor, după ce, pe cont propriu, ratase câte o șansă în fiecare dintre cele două seturi.
Mesajul lui Darren a funcționat în final de meci. O făcuse și în final de set, atunci când discursul tehnicianului care a lucrat în carieră cu cinci câștigători de turnee de Mare Șlem a arătat exact ca o lecție predată chiar pentru Australian Open. O lecție transparentă, în fața unei audiențe cu milioane de suflete.
Astfel, Halep supraviețuiește unei adversare care a greșit mult mai mult decât era de așteptat să o facă după primele sale două meciuri de la Sydney. Iar în semifinale va avea în față o nouă provocare: Svetlana Kuznetsova. De această dată, o provocare de alt calibru – o jucătoare experimentată, cu titlu de Mare Șlem în palmares, o maratonistă, o jucătoare cu defensivă la fel de eficientă precum cea a Simonei în momentele de disperare, în care punctul pare cedat.
Și așa am trăit, în format LIVE BLOG, victoria Simonei Halep – jucătoarea care în 2015 a dominat sezonul de hard, câștigând cele mai multe meciuri pe suprafața cea mai dură pentru corp.
8:48 VICTORIE SIMONA HALEP, 6-4, 7-5. Victorie alimentată prin puterea sugestiei și a convingerii lui Darren Cahill, care a avut două interveții de manual pentru Simona, în finalul fiecăruia dintre cele două seturi. Halep sigur nu este mulțumită de jocul său. Nici nu are motive: a terminat cu 11 erori neforțate în plus față de lovituri câștigătoare, a avut multe momente în care deplasarea nu a fost la nivelul așteptat. Ea obține însă o a doua victorie în 2016, unul dintre acele succese care le dau jucătorilor de top șansa de a juca un nou meci, mai bun.
8:42 Simona servește din nou pentru set. După șapte minute, principala favorită a turneului câștigă un nou break, cu un winner în colțul terenului. Iar Simona demonstrează o dată în plus că are încredere totală în Darren Cahill, chemându-l în teren înainte de, posibil, ultimul game al meciului.
8:35 Ca și în primul set, Simona cedează break atunci când trebuie să închidă manșa. „Aleargă și tu, că de o oră te rog!” – cuvintele pe care Simona și le adresează, rezumă evoluția numărului doi mondial, care este evident marcată de jena de la picior – măcar la nivel mental, undeva, pe fundal. Reverul a dat rateul final pentru Simona în acest game care aduce o nouă egalitate în set, la 5-5.
8:29 Pliskova mizează pe cartea atacului și, pe fondul unui serviciu deloc percutant al Simonei, reușește break-ul (ducând scorul la 4-4). Dar Simona trage bine la retur, Pliskova se crispează din nou și ratează terenul, iar ordinea pe teren este reinstaurată aproape instantaneu, printr-un break la zero pentru Simona, care va servi pentru prezența în semifinale, la 5-4.
8:22 Pliskova reușește primul game alb setului doi, la serviciu: își asumă faptul că Simona poate reuși lovituri de trecere magice, dar în același timp, acceptă că atacurile de la fileu, cu o Simona izolată în spate, sunt cea mai bună șansă a sa. Halep este forțată la execuții din sertarul de bijuterii și se ceartă pentru fiecare linie ratată, reacție pe care Darren Cahill nu o poate atenua. Tehnicianul lasă capul în pământ pentru câteva secunde, dar scorul încă că îi este favorabil Simonei, la 4-3 cu break.
8:15 Ce lovituri mai inventează Simona? Un lob în lung de linie fabulos, care anulează o venire la fileu ușor hazardată a cehoaicei Pliskova, ce îi aduce game-ul pe serviciu. Apoi un forehand slice spectaculos, care pare că refuză să sară din cimentul australian, în game-ul de retur. Totuși, deși are minge de 4-1, Simona nu poate obține și al doilea break, iar marja sa de eroare este încă minimă în acest set. 3-2.
Din seria „dacă doriți să revedeți” – iată unul dintre punctele excelente ale Simonei Halep, în acest meci.
08:07 Break Simona Halep. Constrastul imaginilor este evident: Simona duce instinctiv mâna la picior după un punct ratat, în care a rămas în urmă în schimb, în spatele liniei de fund, dar crisparea și lispa de încredere din jocul cehoaicei Pliskova se vede pe tabelă, sub forma unui break pentru Haleo, iar la 2-1 pentru ea, tricolora ridică pumnul.
08:02 Luptătoarea Simona iese la rampă și câștigă la luptă încă un game complicat de serviciu. Halep se ceartă, dă cu racheta de pământ – pentru că Pliskova găsește din nou calea de a o forța în defensivă în spatele terenului, iar mingea pare că o ascultă mai puțin pe a doua jucătoare a lumii. Iată totuși – grație unui Challenge – unde aterizează un cros defensiv fantastic al Simonei Halep, la capătul unui punct în care a făcut uitată complet accidentarea sâcâitoare de la tendonul lui Ahile, care pe alocuri o încetinește astăzi.
Și, logic, Simona încheie game-ul cu un pumn strâns, cu un 1-1 important pe tabelă.
07:55 Simona ratează trei mingi consecutive de break, într-un nou moment ce pare că are scris „deconectare” pe el, cu litere mari. Statistica primului set, cu un număr dublu de erori neforțate în dreptul Simonei față de capitolul winners, indică net faptul că jocul Simonei, așa cum de altfel era de anticipat, nu este la 100%.
07:48 SEEEEET, Simona Halep. O dată în plus, discursul lui Darren Cahill funcționează ca un glonț magic pentru Simona Halep, care reușește unul dintre cele mai bune puncte ale sale, la 30-40, anulând cu joc defensiv impresionant urmat de atac la plasă la prima oportunitate ivită, o minge de break obținută de cehoaică printr-o minge pusă parcă cu mâna în colțul terenului. Simona este din nou stăpână pe situație, iar setul îi revine după 39 de minute de joc.
07:40 Schimb de terenuri nereușit pentru Simona Halep: cedează break în loc să pună punct setului, devine pasivă, iar Pliskova profită, câștigând două game-uri albe (Pliskova s-a apropiat de la 1-5 la 4-5). Reacția Simonei? Îi cere ajutor antrenorului Darrem Cahill. Reacția lui? „Acest meci nu este nici pe departe cel mai important pentru tine. Dar contează cum vei aborda următorul game. Detașează-te. Nu te gândi la ceea ce se întâmplă în cealaltă jumătate de teren. Acest game te poate pregăti pentru momentele decisive din meciurile care vor conta cel mai mult. Nu te speria dacă cedezi primul punct„, i-a transmis australianul. Lecția de la mijlocul meciului, sună bine de tot.
07:35 Simona trebuie să închidă setul la serviciu, pentru că Pliskova își câștigă game-ul, ducând scorul la 5-2. Pliskova a aruncat însă deja de două ori racheta, în semn de nemulțumire.
07:30 Așa cum anunța, Simona știe ce face împotriva Pliskovei: procentajul de primă minge al cehoaicei a scăzut dramatic față de meciul precedent (41%), iar Simona, o specialistă a punctelor jucate la retur în 2015, adună punct cu punct și break cu break. O dublă greșeală îi aduce matematic Simonei al doilea break al unei partide în care Pliskova nu arată nici pe departe ca o jucătoare care ar fi putut câștiga cu 2-0 în fața Anei Ivanovic.
07:25 Simona rezistă! Halep se distanțează la două game-uri pe tabelă, nu fără emoții, pentru că Pliskova dă drumul la loviturile razante. Halep este nevoită să se descurce cu serviciul doi, apar trei șanse de re-break, dar reverul iese la rampă pentru Halep și ține situația sub control. Karolina are și un plus la capitolul emoții, atunci când scorul în game îi este favorabil, iar precizia sa scade proporțional. Un serviciu bine plasat îi câștigă un game de 12 puncte Simonei. 3-1 pentru Halep.
07:18 BREAK Simona Halep! Două game-uri scurse și iată un script care ne place: Simona a încărcat returul, mingea sa se apropie mai mult de tușă, iar Pliskova greșește punct după punct. Un rever perfect calibrat salvează prima minge de break a Simonei, dar principala favorită a turneului strânge pumnul după următoarea minge și schimbă terenul la 2-1.
07:15 Simona câștigă primul punct al partidei, la retur, însă plusul de agresivitate îi aparține cehoaicei, care revine cu patru puncte pentru a evita complicațiile. Simona trece cu emoții de primul său game, pentru că Pliskova finalizează cu succes din preajma plasei pe un prim punct ezitant jucat de Halep. Mingile încă prea scurte o lasă ușor vulnerabilă pe Simona, care însă primește un mic ajutor de la fileul australian, dar și de la Pliskova, care ratează ținta. 1-1.
07:05 Simona alege primirea în duelul cu Pliskova. Știm deja numele primei semifinaliste: este vorba despre rusoaica Svetlana Kuznetsova, cea care a trecut cu 7-6(1), 6-0, de Sara Errani, tot pe jumătatea superioară de tablou.
07:00 Bună dimineața, fani ai tenisului! Ne pregătim de startul meciului Simonei Halep, care începe conform programării, pentru că Grigor Dimitrov s-a încadrat perfect în timpul alocat de organizatori și, într-o oră și 38 de minute, l-a învins în minimum de seturi pe Pablo Cuevas. Sunt Cezara Paraschiv și vom comenta împreună al doilea meci din 2016 al Simonei.
Dublă provocare pentru Simona Halep în sferturile de finală ale turneului de categorie Premier de la Sydney, în duelul cu favorita cinci a tabloului, Karolina Pliskova. A doua jucătoare a lumii începe al doilea său meci al sezonului – un meci pe care fanii clujeni ai sportului alb l-ar putea vedea din tribune luna viitorare, în Fed Cup – cu o provocare intrinsecă, de ordin fizic, dată de durerile de la tendonul lui Ahile care vin și trec, și cu o provocare venită din forma bună a unei jucătoare care bate convingător la porțile Top 10.
Halep a început parcursul de la Sydney cu un meci care i-a scos în evidență multe dintre calitățile care au transformat-o într-o prezență îndrăgită pe terenurile de tenis din lumea întreagă: agresivitate seducătoare în primul set, încăpățânare în defensivă, poftă de luptă și determinare în a strânge din dinți și a duce după sine o suferință fizică, până în punctul în care o face uitată și o depășește. „Ieri (n.r. – luni, cu o zi înainte de meciul din primul tur, cu Caroline Garcia), la antrenament, am simțit același lucru. Cinci minute – durere, cinci minute fără. Așa că, nu știu exact cum e. RMN-ul a arătat că nu este nimic, doar o inflamație, și deci pot să joc – voi încerca să dau ce am mai bun, să fiu concentrată„. Cu un 2-0 în bilanțul întâlnirilor directe la startul sfertului de finală cu Pliskova, cu statutul de cap de serie numărul unu, dar și cu o presiune creată de accidentările și retragerile pe bandă rulantă din WTA în primele două săptămâni, Simona Halep promite să lupte din nou. „Am simțit dureri doar în setul secund. Am încercat să nu mă gândesc prea mult la asta și, din fericire, în setul decisiv nu am mai simțit nici o durere. Nu vreau să mă opresc. Abia aștept să joc din nou, pentru că știu ce am de făcut în meciul cu Pliskova”, a anunțat ferm Simona la conferința de presă de la capătul meciului cu Garcia.
Nefiind la sută la sută din punct de vedere fizic, fiecare ecuație pe care o are acum în față Simona se complică, pentru că la orizont se vede din ce în ce mai conturat Australian Open-ul, iar uzura fizică, ca și cea mentală dată de lupta purtată pentru a depăși limitarea fizică, se contabilizează.
Pliskova este pe val, cu nouă game-uri pierdute în primele două meciuri tari
De partea cealaltă a fileului, Karolina Pliskova este o adversară incomodă, de alt calibru față de Caroline Garcia. Cehoaica are deja adunate meciuri în fața celor trei jucătoare care s-au aflat constant în 2015 în vârful ierarhiei WTA – Serena Williams, Maria Șarapova și Simona Halep, însă nu are încă set câștigat. Totuși, în CV-ul său sunt victorii de calibru important, chiar la jucătoare de Top 10 în momentul duelului direct (3 în 2015 – cu Kerber, Ivanovic și Suarez – Navarro).
Carolina Pliskova, cea care își merită pe deplin titlul de „Miss Serviciu 2015”, reușind nu mai puțin de 517 ași anul trecut, în 75 de meciuri (o medie de 6,9 ași per meci), este o jucătoare în ascensiune, periculoasă chiar și pentru o Simona Halep în formă fizică perfectă. De la înălțimea celor 1,86 m, serviciul are o pondere importantă în jocul său, dar dincolo de așii pe care pare a-i găsi cu ușurință, Pliskova a avut în 2015 a treia cea mai ridicată medie la procentajul punctelor câștigate în spatele primului serviciu, ea fiind și cea mai eficientă la mingi de break salvate. Dacă în Cupa Hopman, cehoaica nu a impresionat, la Sydney lucrurile au stat complet diferit: Anei Ivanovic – o adversară cu nume și palmares, chiar dacă fără jocul calibrat la nivelul 2008-ului de referință, în primul tur, Pliskova i-a lăsat doar șase game-uri, iar ultimul test înaintea duelului cu Halep, în fața rusoaicei de Top 30, Pavliuchenkova, l-a trecut în viteză, în 58 de minute, cu un categoric 6-3, 6-0.
Meciul SIMONA HALEP – KAROLINA PLISKOVA poate fi urmărit în format LIVE BLOG, pe www.prosport.ro, dar și în transmisiune directă, pe DigiSport 2.