Simona Halep a acces în premieră în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros, după 6-4, 6-3 cu Sloane Stephens (Statele Unite), dar este la al doilea Mare Șlem consecutiv în care ajunge în această fază. De acum, tot ce va reuși românca se va contabiliza la capitolul „cel mai bun rezultat”. Îmbucurător este faptul că Simona a ajuns în acest punct la Paris și fără să fi risipit foarte multă energie. Dintre cele opt jucătoare calificate, Halep a petrecut cel mai puțin timp pe teren. Toate cifrele de la ediția din acest an a French Open indică profilul unei posibile campioane. Un alt amănunt interesat, capul de serie numărul 4 de la Australian Open, Na Li, a câștigat trofeul.
Favorita numărul 4 într-un turneu de Mare Șlem a obținut 13 titluri de-a lungul timpului
În cele patru meciuri, eleva lui Wim Fissette a petrecut doar 4 ore și 37 de minute, ceea ce înseamnă o medie de 69 de minute / joc. Doar o singură jucătoare a mai coborât sub cinci ore, canadianca Eugenie Bouchard, care a avut nevoie de 4 ore și 50 de minute pentru a se califica în sferturi. Diferența dintre Simona și Bouchard este că prima s-a calificat în minimim de seturi, în timp ce nord-americana a jucat un „decisiv” cu Julia Goerges. Comparând însă datele dintre Halep și Svetlana Kuznetsova, care se vor întâlni în sferturi, acestea sunt net favorabile reprezentantei țării noastre. Rusoaica a evoluat la Roland Garros cu aproape trei ore mai mult (!), lucru care ar putea conta într-un meci de anduranță. Diferența de timp se „traduce” într-o diferență de 27 de game-uri, Halep a jucat doar 66 de game-uri, în timp ce Kuznetsova – 93. „Este stilul meu să termin meciul repede, mă bucur că nu am stat foarte mult timp pe teren, așa am mai mult timp să mă recuperez”, spune Simona.
Timpul petrecut pe teren de cele opt jucătoare calificate în sferturi
„Sunt numărul 4 mondial, am și eu avantajele mele”
În lupta pentru trofeu, Simona Halep ar fi dezavantajată de un singur aspect, faptul că nu a evoluat niciodată într-un turneu de Mare Șlem în fazele finale. Experiența este în multe cazuri un factor important. La acest capitol, Maria Șarapova este favorită, având deja patru titluri în palmares. Cum se gestionează o finală știe și Svetlana Kuznetsova, care are în palmares două trofee. Sara Errani a disputat, la rândul ei, o finală la Roland Garros (2012), în rest, toate celelalte cinci jucătoare se află în fața unor premiere. Românca poate anula însă acest handicap dacă ținem cont de faptul că a câștigat turnee în ultimele luni când a avut un traseu mult mai dificil, în care a fost nevoită să bată mai multe adversare de cel mai înalt nivel. Aici, la Paris, până la Sloane Stephens, Simona a avut niște adversare, Kleybanova, Watson, Torro-Flor, care puteau să emită pretenții doar în anumite conjuncturi. „Am și eu avantajele mele acum, sunt numărul 4 mondial, iar față de anul trecut, când am debutat în fața unei jucătoare de Top 20 (n.r. Carla Suarez Navarro), am traseu mai accesibil. Dar meciul cu Stephens nu a fost deloc ușor. Este o jucătoare puternică iar în curând va fi în Top 10”, a comentat Halep.
57 este poziția de pe care Simona Halep a intrat în 2013 în turneul de Grand Slam de la Roland Garros
În tradiția turneelor importante din ultima vreme, Simona a punctat deja bine și la Roland Garros. Pentru parcursul de până acum, ea va acumula 430 de puncte în clasamentul WTA. În condițiile în care nu a avut nimic de apărat din 2013, Halep s-a apropiat la 425 de puncte de locul 3 mondial deținut de Agnieszka Radwanska. Românca trece în fața polonezei dacă ajunge în finală, în faza respectivă având asigurate 1.300 de puncte. Poziția a patra nu mai poate fi periclitată după ce Jelena Jankovic a fost eliminată din turneu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER