Halep – Radwanska: 3-6, 4-6. Finala de la Indian Wells, doar un miraj în deșertul californian. Simona a părăsit turneul cu fruntea sus

Halep - Radwanska: 3-6, 4-6. Finala de la Indian Wells, doar un miraj în deșertul californian. Simona a părăsit turneul cu fruntea sus
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep (7 WTA) a pierdut semifinala de la Indian Wells, disputată în compania Agnieszkăi Radwanska (3 WTA), cu scorul de 3-6, 4-6. Finala turneului dotat cu premii totale de șase milioane de dolari părea un obiectiv la îndemână pentru Halep, care reușise să câștige ultimele patru seturi ale meciurilor cu Radwanska de o manieră categorică. Însă ultimul act al prestigioasei competiții s-a dovedit doar o „Fata morgana” în deșertul californian pentru Simona. Românca și poloneza au oferit un tenis de calitate, gustat din plin de publicul care a umplut a doua arenă de tenis ca mărime din lume, după centralul de la US Open, Arthur Ashe. Jucătoarea antrenată de Wim Fissette a încercat să-și impună tenisul ei obișnuit, cu ruperi de ritm și combinații stânga-dreapta, însă Agnieszka a recurs la o tactică ideală. A preluat ea inițiativa, oferindu-i prea puțin timp de reacție Simonei. Începutul meciului a împietrit-o pe româncă, la un moment dat scorul  arătând 0-4, ca apoi să aibă o mică tresărire de orgoliu. Halep a condus cu break în manșa a doua, însă n-a reușit să mențină un joc la nivelul formei la care s-a aflat poloneza. 

Simona rămâne cu satisfacția că a intrat în careul de ași din California și a pătruns pentru prima dată în Top 5 WTA, grație meciurilor încântătoare câștigate pe tărâm american. Constănțeanca va fi recompensată pentru prezența în semifinale cu un cec în valoare de 225.000 de dolari și 390 de puncte WTA.


UPDATE 05:15 Halep a stat mai bine în ceea ce privește procentajul pe primul serviciu (74%-72%) și loviturile direct câștigătoare (21-13), însă greșelile neforțate (34-17) și dublele greșeli (4-0) au tras-o în jos pe româncă.


UPDATE 05:03 Radwanska – Halep: 6-3, 6-4. Poloneza n-o mai iartă pe Simona la treia minge de meci, închizând conturile după o oră și jumătate de joc. „Sunt foarte mulțumită pentru că am învins în două seturi o jucătoare care de săptămâna viitoare se va afla pe locul 5 în lume. Am jucat foarte bine astăzi, iar tenisul meu a fost unul inspirat”, a spus Radwanska la final.


UPDATE 04:56 Simona supraviețuiește în semifinală. A trecut prim emoțiile a două mingi de meci, însă a alergat exemplar la prima, iar pe cea de-a doua a anulat-o cu un backhand violent în lungul liniei. 4-5 și Radwanska va servi pentru partidă și calificarea în marea finală. Halep are nevoie mai mult ca oricând de un retur inspirat.


UPDATE 04:51 Halep se află în mare încurcătură. Adversara ei și-a valorificat break-ul izbutit mai devreme, iar acum se găsește la doar un game distanță de ultimul act al competiției, 5-3.


UPDATE 04:47 Break Radwanska! Poloneza a venit din nou ca o felină la fileu, ajungând o scurtă neinspirată a Simonei. Românca a încercat să o paseze pe Agnieszka, dar fără efect. Din nou mingea scutură plasa fileului și scorul arată 4-3 cu break.


UPDATE 04:42 Radwanska își crează minge de game, dreapta Simonei se oprește în fileu și tabela indică egalitate, 3-3.


UPDATE 04:35 Break Halep! Românca rupe serviciul adversarei pentru prima dată în setul al doilea. Simona a celebrat din nou cu degetul în aer o venire fulgerătoare la fileu, grație căreia a înghesuit-o pe Radwanska, 3-1. Poloneza fructifică și ea o minge de break la 30-40 și reintră în manșa a doua, 3-2.


UPDATE 04:30 Halep se luptă și cu statistica. Radwanska nu a mai pierdut un meci după ce a câștigat primul set din iulie 2013. 31 astfel de victorii consecutive a înșirat poloneza.


UPDATE 04:25 Radwanska egalează la 1, dar Halep pune din nou presiunea pe umerii adversarei, 2-1, după alt game rapid. Consistența a început să-i caracterizeze din nou loviturile Simonei, în special pe cea de rever în lung de linie, care a scos-o de atâtea ori din încurcătură.


UPDATE 04:20 Cel mai frumos punct al meciului este câștigat de Halep, iar românca îl sărbătorește cu degetul arătător în aer. Un raliu lung, încheiat cu o scurtă sublimă la fileu, îi aduce primul game în actul doi constănțencei. Simona se află în față pentru prima dată astăzi. 


UPDATE 04:12 SET Radwanska! Halep ratează copilărește un vole drive de la 2 metri de fileu, trimițând mingea mult în out, fapt pentru care Agnieszka beneficiază de două mingi de set. Astfel, poloneza își trece în drept primul act, în stil de mare campioană, cu un as, 6-3. Simona va servi prima în manșa a doua.


UPDATE 04:05 Simona pune presiune pe adversară, apropiindu-se la 4-2, însă Radwanska reușește un serviciu solid pentru 5-2. De același scor am avut parte și în semifinala de la Doha dintre cele două. Să asistăm la o revenire spectaculoasă a constănțencei?


UPDATE 04:00 Rebreak Halep. Primul joc câștigat de româncă ne spune că aceasta și-a găsit forma pe hardul american. Deplasarea în teren arată mult mai bine decât în primele game-uri.Un rever al Agnieszkăi care scapă jumătate de metru în out strânge scorul la 4-1, după ce Halep a supraviețuit unei mingi de 0-5.


UPDATE 03:52 Încă un break alb reușit de Radwanska. Reverul lui Halep nu are vlagă în acest prim set, iar cei din loja ei privesc înmărmurițit scorul de pe tabelă: 4-0. Mama Simonei se află în tribune alături de preparatorul fizic Teo Cercel și de antrenorul Wim Fissette. 


UPDATE 03:48 Primul break al partidei merge în contul polonezei. O tactică bine gândită de Agnieszka face ca scorul să devină 3-0 între timp. Radwanska a atacat la fileu ca un animal de pradă în dese rânduri până acum, iar Simona nu-și găsește încă ritmul și nici antidotul pentru jocul adversarei.


UPDATE 03:41 Radwanska a servit prima, făcându-și serviciul la 30. În primul game al meciului s-au produs câteva schimburi lungi de mingi, finalizate inteligent de poloneză, 1-0.


UPDATE 03:35 Aga, la perete. Astfel a ales poloneza să se antreneze înainte de meciul cu Halep. Să sperăm că poloneza va fi doar o „umbră” și în semifinala ce tocmai a început. 


UPDATE 03:30 Simona și Agnieszka și-au făcut apariția pe centralul de la Indian Wells Tennis Garden. Cele două își fac încălzirea înainte de meci. În California începe sesiunea de seară, iar pe cer nu se află nici urmă de nor. Vreme perfectă pentru tenis și show-ul stă să înceapă. 


SEMIFINALE INDIAN WELLS: SIMONA HALEP – AGNIESZKA RADWANSKA, LIVE, DE LA 03:30

Sportul alb le va oferi o noapte albă iubitorilor lui din România, pentru că Simona Halep (7 WTA) se află în fața unui moment istoric. Până acum a câștigat șapte turnee WTA, dintre care șase anul trecut, însă niciodată n-a pus mâna pe un trofeu de un asemenea prestigiu ca cel de la Indian Wells. Denumit și „Baby Slam”, datorită importanței considerată de un nivel apropiat cu cel al unui Grand Slam, turneul californian pune la dispoziție premii totale de aproape 6 milioane de dolari și 1 milion de dolari pentru marea campioană.

Simona își poate obține biletul care să-i ofere șansa să lupte pentru marele trofeu dacă va trece în această noapte, de la ora 03:30, de puternica poloneză Agnieszka Radwanska (locul 3 WTA). Se anunță un meci de mare spectacol pentru fanii tenisului, ținând cont de jocul de mare clasă al celor două: Halep, cu loviturile pe contre și reverul în lung de linie care amețește orice jucătoare, iar Radwanska, cu defensiva care returnează mingile ca dintr-un perete și loviturile ei de finețe. Jucătoarea care va triumfa va da piept în finală cu învingătoarea meciului dintre chinezoaica Li Na (locul 2 WTA) și italianca Flavia Pennetta (locul 21 WTA).  

ProSport îți prezintă o analiză a jocului Agnieszkăi Radwanska, cu plusurile de care Halep trebuie să țină cont și minusurile pe care le poate specula:

Plusurile și minusurile Agnieszkăi Radwanska:

Plusuri:

  • Jucătoare completă: Poloneza este una din puținele tenismene despre care putem spune că dispune de un arsenal complet de lovituri.
  • Mobilitate și anticipație: Intuiește cu ușurință direcția mingilor venite de la adversară, abilitate prin care blochează atacurile de fiecare dată, prelungind schimburile. Astfel, jucătoarea aflată de partea cealaltă a fileului devine predispusă la greșeli.
  • Inteligența: Este capabilă să schimbe tactica pe parcursul unui meci, în cazul în care lucrurile nu merg în sensul dorit.

Minusuri:

  • Psihicul: În unele momente mentalul ei cedează, mai ales atunci când se află sub presiune. Tocmai din această cauză, a fost eliminată de foarte multe ori în fazele de început ale turneelor de Grand Slam
  • Serviciul al doilea: Este unul din cele mai slabe din circuit, oferind adversarelor șansa să atace decisiv.
  • Nu ține ritmul cu jucătoarele aflate într-o zi bună: Radwanska se blochează atunci când adversara prestează cel mai bun tenis și dictează ritmul. Acest lucru s-a întâmplat și în partida precedentă dintre Simona și Agnieszka, când românca s-a impus cu 7-5, 6-2 în semifinale la Doha.

SIMONA HALEP și AGNIESZKA RADWANSKA, față în față

Halep și Radwanska s-au întâlnit în cinci rânduri până acum, iar ultimele două ciocniri au fost câștigate de româncă. Ultima, în semifinala de la Doha, unde Simona a și câștigat trofeul, trecând de Angelique Kerber în ultimul act.

Meciuri cu emoții până acum pentru ambele semifinaliste

  • Halep a trecut până acum la Indian Wells de Kurumi Nara (Japonia), cu 6-2, 6-3, Lucie Safarova (Cehia), cu 6-2, 4-6, 6-4, Eugenie Bouchard (Canada), cu 6-2, 1-6, 6-4 și Casey Dellacqua (Australia), 6-2, 6-2.
  • Radwanska le-a învins pe Heather Watson, 6-4, 6-3, Annika Beck, cu 6-0, 6-0, Alize Cornet, cu 7-5, 6-3 și Jelena Jankovic, cu 7-5, 2-6, 6-4.
  • Meciul HALEP – RADWANSKA va fi transmis în direct pe Dolce Sport și LIVE BLOG pe ProSport.ro    

„Doar trei jucătoare o pot bate”. Fostul antrenor al Simonei Halep o „vede” în finală la Indian Wells

Adrian Marcu, fostul antrenorul al Simonei, spune că aceasta are toate atuurile să câștige cu Radwanska. Marcu e de părere că doar trei jucătoare pot bloca ascensiunea lui Halep: Serena Williams, Azarenka și Na Li.

„Din punctul meu de vedere, Radwanska este o jucătoare foarte bună, care face prin posibilitățile ei 120%, dar nu mi se pare că are viteză în joc pentru a câștiga împotriva Simonei. Simona joacă mult mai iute, face un joc mai bun și de aceea cred că va câștiga și a treia oară. E normal să te mai încurci cu jucătoarele bune, dar în momentele grele Simona apasă acelerația, bagă turbo și câștigă în setul 3. Asta e valoarea ei și ne-o demonstrează în fiecare meci. Mai ales în ultima perioadă a arătat că poate câștiga în fața oricui”, a declarat Marcu la Sport Total FM.


„Serena, Na Li și Azarenka, singurele care o pot bate pe Halep”

„Cred că, prin jocul lor, sunt trei jucătoare, Serena, Azarenka și Na Li, care o pot bate, pentru că nu cred că sunt alte jucătoare care o pot învinge pe Simona în momentele în care joacă bine”, a mai spus Marcu.

Unde trebuie să mai „lucreze” Halep

„Mai poate să crească la serviciu, pentru că sunt momente în care servește foarte bine și alte momente în care servește mai puțin bine, și cred că mai poate crește un pic prin a veni o dată sau de două ori în plus la fileu, dar ceea ce face este foarte bine. E bine că în perioada următoare să rămână în formă și să nu se accidenteze”, a mai spus Adrian Marcu.


Miza uriașă a meciului Halep – Radwanska

Halep s-a transformat în câteva luni într-o jucătoare care promite mult chiar și pentru istoria sportului românesc. Pe grafice, Simona a reușit să cucerească poziție după poziție în ierarhia WTA mai repede decât a estimat până și staful sau chiar sportiva însăși. După cele șase turnee câștigate în 2013, românca reușise să urce pe locul 11 mondial și toată lumea se întreba când va veni și momentul în care va pătrunde în Top 10. Pentru această nouă etapă a carierei nu și-a fixat niciodată un deadline și nici nu a făcut din accederea în Top 10 o prioritate, tocmai pentru a evita o presiune suplimentară. A lăsat ca lucrurile să decurgă firesc, în această notă fiind mai toate declarațiile pe care le-a dat după ascensiunea fulminantă din 2013: „Top 10 este mai aproape, dar totodată departe pentru că sunt meciuri mult mai grele acum, turnee mai puternice. Și presiunea este puțin mai mare pentru că îmi doresc și eu să intru în Top 10. Vreau însă să mă bucur de momentele de până acum, de toate realizările. Să visez la Top 10, dar totuși să-mi văd de treabă”.

În mai puțin de o lună, la începutul acestui an, Simona Halep a intrat în Top 10. Iar „apăsarea” acestui obiectiv a îmbrăcat haina unui joc și mai dezinvolt, îmbunătățit de la un meci la altul. Imediat după Australian Open a apărut o nouă întrebare vehiculată în spațiul public, transformată apoi într-o altă provocare. Când va reuși Simona să egaleze performanța Irinei Spârlea, locul 7 în ierarhia mondială (n.r. cea mai bună clasare a unei românce în istoria WTA)? Răspunsul a venit iar în mai puțin de o lună, după turneul de la Dubai, dar cu ajutorul titlului câștigat o săptămână mai devreme. O nouă bornă fusese atinsă, însă și o altă întrebare s-a născut. Poate Halep să pătrundă în Top 5? Acolo erau Serena Williams, Na Li, Radwanska, Azarenka sau Șarapova, jucătoare greu de detronat!

Virginia Ruzici, managerul jucătoarei, a riscat un pronostic încă de la sfârșitul anului trecut, fără a oferi însă și un termen: „Întotdeauna am crezut că are potențial de primii 10 în lume, acum încep să cred că are potențial de primele 5 din lume!”. Fosta mare jucătoare nu s-a hazardat, nu s-a înșelat, ci probabil că a fost doar surprinsă. De rapididatea cu care Halep a ajuns în Top 5 (n.r. poziție pe care se va regăsi de luni). Tot parcursul Simonei a fost ca în matematică, riguros, exact! Și că tot suntem la capitolul calcule, cifre, când poate ajunge Halep pe locul 3 în lume? Probabil că nu este suporter al jucătoarei care să nu se fi gândit un moment și la acest aspect. Un răspuns rapid îl va oferi partida din semifinalele de la Indian Wells, Simona Halep – Agnieszka Radwanska.

Românca are în acest moment 4.775 de puncte WTA, pe care le-a obținut astfel:

Ranking-ul Simonei în WTA

  • Doha 900
  • Moscova 470
  • New Haven 470
  • Australian Open 430
  • Roma 425
  • Indian Wells 390 (n.r. încă se află în competiție)
  • Sofia 375
  • US Open 280
  • Budapesta 280
  • s’Hertogenbosch 280
  • Nurnberg 280
  • Wimbledon 100
  • Miami 80
  • Roland Garros 5
  • Beijing 5
  • Madrid 5
  • Turneele marcate cu „roșu” punctează obligatoriu în clasamentul Simonei Halep. La începutul sezonului, românca a fost asimilată ca o jucătoare de Top 20

Serena Williams și Na Li sunt primele două jucătoare din WTA, jucătoare de care Simona Halep încă nu se poate apropia, cel puțin în perioada imediat următoare. În schimb, românca poate declanșa asaltul asupra jucătoarelor clasate pe locurile 3-4 în acest moment, Agnieszka Radwanska și Viktoria Azarenka. Față de poloneză, eleva lui Wim Fissette are în acest moment un handicap de 1.180 de puncte, care se poate reduce la 920 de puncte printr-o calificare în finală.

Câștigarea titlului la Indian Wells, lucru care nu mai pare imposibil, ar fi varianta ideală pentru Simona. Diferențele în acest caz ar arăta astfel: 570 de puncte de recuperat față de Radwanska și 56 de Viktoria Azarenka. Iar peste câteva zile este programat un alt turneu de 1.000 de puncte la Miami. Analizând pe același caz, în Florida, Halep ar avea nevoie de un sfert de finală pentru a trece peste Azarenka. Jucătoarea din Belarus a anunțat deja forfait pentru Miami, în timp ce românca are de apărat numai 80 de puncte. Privind strict duelul Halep – Radwanska, la startul turneului de săptămâna viitoare, după resetarea punctelor din 2013, românca ar avea de recuperat numai 200 de puncte! Poloneza a jucat în semifinale în 2013 la Miami, astfel că presiunea începe să fie și pe spatele ei. Ca și scenariu, Simona ar putea fi pe locul 3 mondial chiar la sfârșitul lunii martie dacă s-ar impune la Indian Wells și ar face o finală la Miami cu Serena Williams. Mai trebuie să fie de acord, este adevărat, și sorții.

Ca și în cazul pătrunderii în Top 10, Simona va merge probabil pe aceeași strategie, să încerce să se bucure cât mai mult de tenis și să obțină maximum de la fiecare turneu. Pătrunderea în Top 3 poate să vină și ceva mai târziu, după Madrid, Roma sau Roland Garros, următoarele turnee mari programate în calendarul WTA. Până la sfârșitul celui de-al doilea turneu de Grand Slam, Halep ar avea cele mai puține puncte de apărat după Na Li. Singura presiunea din acest punct de vedere ar fi la Roma, unde a acumulat o zestre de 425 puncte în 2013, dar ea are deja în „rezervă” 225 de puncte de la Cincinnati, astfel că un traseu mai scurt în capitala Italiei nu ar avea efecte importante în clasamentul personal.

Lucru foarte important, Halep a punctat bine în toate cele trei turnee de categorie ridicată de la începutul sezonului, Australian Open, Doha și Indian Wells (1.720 de puncte până în prezent), iar dacă va urma aceeași linie și în continuare toate acele șase turnee câștigate în 2013 n-ar mai avea o pondere semnificativă în clasamentul mondial. Spre exemplu, semifinala de la Indian Wells este mai valoroasă decât patru din cele șase titluri câștigate de Simona anul trecut.

Luând în calcul turneele de la Miami, Madrid, Roma și Roland Garros, primele cinci jucătoare ale lumii ar avea de apărat următoarele puncte

  • Serena Williams – 4.900 puncte
  • Na Li – 480
  • Radwanska – 1.031
  • Azarenka – 1.600
  • Halep – 515

Traseul Simonei Halep la Indian Wells, până în semifinale (a jucat direct din turul 2)

  • Turul 1:
  • Turul 2: Simona Halep – Kurumi Nara 6-2, 6-2
  • Turul 3: Simona Halep – Lucie Safarova 6-2, 4-6, 6-4
  • Optimi: Simona Halep – Eugenie Bouchard 6-2, 1-6, 6-4
  • Sferturi: Simona Halep – Casey Dellacqua 6-2, 6-2
  • Semifinale: Simona Halep – Agnieszka Radwanska
A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Lucruri mai puţin cunoscute despre Călin Georgescu, candidatul care a produs şocul la alegerile prezidenţiale. Ce obicei are:
Lucruri mai puţin cunoscute despre Călin Georgescu, candidatul care a produs şocul la alegerile prezidenţiale. Ce obicei are: "Sunt campion"
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
Rezultate şocante! Un candidat vine tare pe turnantă, răsturnare de situaţie. EXIT POLL la ora 18
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să se supună...
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×