Halep, ‘Regina-Rupe-Tot’ pe zgură, în 2018. Cifrele unei dominații clare impuse de Simona în circuitul WTA
Reprezentanții WTA au insistat asupra unui aspect unic în performanța care a pus pe jar România: Simona Halep este prima jucătoare care câștigă primul titlu de Mare Șlem al carierei din postura de număr unu mondial. Mai departe, miercuri, WTA a realizat o radiografie a sezonului pe zgură 2018. La începutul maratonului roșu din tenisul feminin, luând în calcul performanțele înregistrate începând din 2015, Simona Halep era, detașat, ‘Miss Constanță’ – adică jucătoarea cu cele mai multe puncte câștigate și cu cele mai multe prezențe în fazele superioare ale turneelor importante. Noutatea – putem spune la finalul sezonului de zgură 2018 – este că, spre deosebire de alți ani, Halep a luat trofeul cel mare la Roland Garros și s-a încoronat, fără echivoc, Regina Zgurii. Chiar dacă nu a reușit să își egaleze cel mai bun parcurs din punct de vedere al numărului de titluri pe zgură adunate într-un sezon.
Simona este, acum, potrivit datelor furnizate de WTA – „Regina Rupe-Tot”: rămâne jucătoarea cu cel mai constant parcurs pe zgură, dar a reușit în fine să meargă cu adevărat până la capăt. Și domină copios, la toate capitolele.
1. Cum s-au împărțit titlurile pe zgură în 2018
10 jucătoare de tenis și-au împărțit cele 12 titluri puse până acum în joc, pe zgură. Diamantul și Cupa Suzanne Lenglen a mers la Halep, dar Petra Kvitova și Elise Mertens au câte două trofee. Sportiva din Cehia are, per total patru titluri în 2018, iar victoria în Premier Mandatory-ul de la Madrid o pune peste Elise Mertens în topul trofeelor pe zgură (două titluri International).
Roland Garros: Simona Halep d. Sloane Stephens, 3-6, 6-4, 6-1
Madrid: Petra Kvitova d. Kiki Bertens, 7-6(6), 4-6, 6-3
Roma: Elina Svitolina d. Simona Halep, 6-0, 6-4
Stuttgart: Karolina Pliskova d. CoCo Vandeweghe, 7-6(2), 6-4
Charleston: Kiki Bertens d. Julia Goerges, 6-2, 6-1
Praga Open: Petra Kvitova d. Mihaela Buzărnescu, 4-6, 6-2, 6-3
Strasbourg: Anastasia Pavlyuchenkova d. Dominika Cibulkova, 6-7(5), 7-6(3), 7-6(6)
Rabat: Elise Mertens d. Ajla Tomljanovic, 6-2, 7-6(4)
Lugano: Elise Mertens d. Aryna Sabalenka, 6-1, 6-3
Nuremburg: Johanna Larsson d. Alison Riske, 7-6(4), 6-4
Bogota: Anna Karolina Schmiedlova d. Lara Arruabarrena, 6-2, 6-4 – învingătoarea cu cel mai slab clasament, de pe locul 132 WTA
Istanbul: Pauline Parmentier d. Polona Hercog, 6-4, 3-6, 6-3 – cea mai vârstnică învingătoare pe zgură, la 32 de ani, 2 luni și 28 de zile
2. Cum s-au împărțit victoriile pe zgură în 2018
Simona Halep împarte primul loc în topul celor mai multe victorii pe zgură în 2018 cu belgianca Elise Mertens (locul 15 WTA) – fiecare având câte 16 partide câștigate. Românca i-a administrat belgiencei ambele înfrângeri din sezonul roșu, are o înfrângere în plus, însă nivelul la care a evoluat este net superior – doar turnee de nivel Premier sau mai sus, cu o medie a poziției WTA a adversarelor de 43,26 – față de 102.56 – pentru Mertens, ale cărei trofee au venit la nivel International. Cele mai multe meciuri pe zgură le-a jucat, totuși, în 2018, olandeza Kiki Bertens (20 meciuri).
Situația este asemănătoare până la un punct în circuitul masculin. Rafael Nadal și Dominic Thiem, finaliștii ediției 2018 de French Open, conduc topul celor mai multe victorii pe zgură – câte 26. Ibericul are un bilanț victorii / înfrângeri de 26/1, în timp ce austriacul este la 26/6, însă ambii au evoluat la cel mai înalt nivel.
3. Cum s-au împărțit punctele pe zgură în 2018
Lucrurile sunt extrem de clare: Simona Halep a adunat în 2018 cele mai multe puncte, cu doar 39 de puncte mai puțin decât au strâns, laolaltă, ocupantele locurilor 2 și 3 în acest top. Eleva lui Darren Cahill nu a pierdut niciodată înainte de faza sferturior de finală, s-a oprit pe tabloul de 8 la Stuttgart (cel mai slab turneu din programul ei pe zgură) și la Madrid, apoi a jucat finală la Roma (Premier 5), pentru a termina en-fanfare, cu titlu la Roland Garros.
Principala rivală a Simonei în cursa pentru numărul unu mondial – Caroline Wozniacki – nu prinde Top 10 în ceea ce privește punctele făcute pe zgură în 2018, iar dintre campioanele precedentelor două ediții ale French Open-ului, Muguruza este la 2000 de puncte în urma Simonei, pe locul 10.
În consecință, Simona Halep și-a mărit avantajul în clasamentul WTA, la 1.225 puncte în fața celei mai apropiate urmăritoare, iar în clasamentul Race to Singapore, al punctelor pe 2018, românca are marjă și mai mare în fața danezei Wozniacki, de 1915 puncte. Astfel, constănțeanca are toate șansele să păstreze săptămâni bune prima poziție în clasamentul mondial.
4. Cum arată evoluția Simonei pe zgură în 2018, comparativ cu 2017
În 2018, Simona Halep seamănă puțin cu Rafael Nadal: are procentaje la retur inuman de bune, în creștere față de 2017 – așa cum arată statisticile WTA. Să mai spunem și faptul că românca l-a întrecut pe Nadal la viteza reverului în partida contra ibericei Garbine Muguruza și tabloul arată cât se poate de bine. În plus, pe zgură, în 2018, Halep nu a pierdut niciuna dintre cele șase partide ajunse în decisiv – un argument în plus pentru ceea ce remarca Virginia Ruzici, într-un interviu pentru ProSport – „Simona nu a fost niciodată atât de concentrată și determinată ca acum”.
Citește și: Recordul stabilit de Rafael Nadal cu ajutorul Simonei Halep
Cele mai mari surprize ale sezonului pe zgură 2018 au fost furnizate de Petra Kvitova și Sloane Stephens. Cehoaica a reușit o serie impresionantă de 13 victorii pe roșu – suprafața pe care o agreează cel mai puțin. Americanca a demonstrat că știe să profite de orice oportunitate ivită, semnând a doua finală de Grand Slam, pe suprafețe diferite, după accidentarea de la picior care aproape că i-a pus capăt carierei.
Unde nu s-a impus Simona Halep în sezonul de zgură 2018?
Evident, la numărul de ași serviți pe zgură. Două sportive au trecut de 100 de ași – Kristyna Pliskova (108 ași în 15 meciuri) și Julia Goerges (100 ași în 13 meciuri). Goerges și Șarapova au cei mai mulți ași reușiți într-un meci pe zgură în acest sezon – câte 17 pentru nemțoaică în duelul cu Cibulkova de la Roland Garros și tot 17 pentru Maria, la Stuttgart, în fața reprezentantei Franței, Caroline Garcia.