Halep și ADN-ul de campioană. Venus Williams a scos la iveală cea mai bună versiune a Simonei ultimelor luni. Concluzia unui meci în care liderul mondial s-a ridicat la nivelul pretențiilor și 4 cifre importante din statistică
Ce a făcut Simona Halep, sâmbătă? Pe scurt, s-a ridicat la nivelul pretențiilor, ba chiar și-a autodepășit condiția – din perspectiva evoluțiilor recente, reușind, în fața unei adversare cu o aură incredibilă, cu o carieră cu multe superlative, ajunsă la o vârstă care impune respect – 38 de ani, să se mobilizeze, să fie mai concentrată și mai tare decât în fața oricărei tenismene pe care a înfruntat-o de la Roland Garros 2018 încoace, să fie agresivă de la primul, până la ultimul punct, nu în stilul agresivității și a riscului pe înțelesul și după practicile Șarapovei, ori ale Serenei Williams, însă exact în cantitatea necesară sieși. Concluzia poate fi reformulată și astfel: Simona Halep a reușit să se capaciteze cu adevărat într-un meci de gală, de prime-time, prezentându-se la un duel tare cu forma cea mai tare, arătând respect adversarei nu prin plecarea capului și auto-îngropare în teamă, ci, din contră, prin ridicarea capului, îndreptarea spatelui și cucerirea provocării.
Înainte de startul Australian Open 2019, echipa de comunicare a turneului a lansat un serial de portrete ale starurilor ce urmau să evolueze la Melbourne, disecând ADN-ul de campion. Confrom acelui proiect, ADN-ul Simonei este ADN-ul „luptătoarei desăvârșite”, analiza Game Insight Group oferindu-i 89 de puncte din 100 la tehnică (și, atenție!, doar 69 puncte pentru serviciu), 88 puncte pentru tactică, 92 – la fizic (locul 5, per total) și 95 la mental. Un ADN calitativ.
Sursa infografic: australianopen.com
Venus Williams este renumită pentru serviciu, Simona Halep – pentru retur. În consecință, la final de meci, statistica a reținut:
82% servicii returnate de Simona Halep. Românca a trimis în teren peste 8 din 10 servicii ale americancei, dând start raliului. Venus nu a reușit decât 5 ași, iar numărul punctelor închise după serviciu a fost minim pentru standardele sale. Asta în condițiile în care americanca deține în acest moment recordul pentru cel mai rapid serviciu înregistrat în competiția feminină la Australian Open 2019: 199 km/h. Halep este, la capătul a 3 trei meciuri disputate, jucătoarea cu cele mai multe puncte câștigate contra serviciului unu advers (80) și co-lider la numărul de puncte câștigate contra serviciului doi advers (42, la egalitate cu Su-Wei Hsieh și Belinda Bencic). Aflată în fața unui serviciu mult mai puțin performant, Venus Williams a returnat doar 74% dintre mingile lui Halep.
5 break-uri. Simona Halep a câștigat de 3 ori la rând pe serviciul lui Venus Williams, din finalul primului set și în start de manșă secundă, apoi a închis partida cu alte două break-uri consecutive. Procentajul a fost și el excelent, rata de conversie fiind de 50% (5 din 10)
5 din 6 mingi de break salvate. Simona a făcut o treabă excelentă în a-și apăra serviciul. A mizat mult pe serviciul la teu în momentele decisive și a câștigat 5 din 6 puncte în care a avut cuțitul la os pe lansare.
+9, raportul lovituri câștigătoare / greșeli noforțate. Simona a reușit să găsească winner-ul de 21 de ori (10 cu dreapta de pe linia de fund a terenului, 5 cu reverul de pe baseline, 2 voleuri câștigătoare cu dreapta, 1 passing cu forehand-ul, 1 scurtă și 2 ași)
Nadal, Federer, Djokovic sunt jucătorii care, constant și cel mai adesea, reușesc să se prezinte la meciurile directe în cea mai bună versiune a lor, rupând practic aceste meciuri de contextul lor general. Simona va avea nevoie, luni, să facă același lucru, dar la o scală mai mare, în duelul cu Serena Williams, din optimi. Să aibă curaj, să fie cea mai bună versiune a sa, pentru a oferi cu adevărat un duel de la campioană la campioană.